Ulkomaat

Millaisia ovat Trumpin kannattajat, ja mitä he haluavat presidentiltään? – HS kokosi seitsemän toivetta, joihin Trumpin on vastattava

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump vannoo virkavalansa perjantaina. Silloin äänestäjät näkevät, miten lupaukset alkavat toteutua.

Yhdysvaltojen presidentiksi valitun Donald Trumpin menestys yllätti monet amerikkalaiset. Presidentiksi nousi tosi-tv:stä tuttu bisnesmies, jonka suusta voi tulla ulos melkein mitä vain.

HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski tapasi Donald Trumpin tukijoita koko pitkän vaalikampanjan ajan. Millaisia kannattajat ovat ja mitä he uudelta presidentiltä odottavat? Näitä kysymyksiä HS selvitti matkallaan Meksikon rajaseudulta Keskilännen preerialle ja Grundyn pikkukaupunkiin, joka elää hiilikaivoksista.

Kokosimme seitsemän toivetta, jotka äänestäjät ovat esittäneet uudelle presidentille. Jokaiseen toiveeseen liittyy ainakin yksi laajempi HS:n sivuilla julkaistu juttu, jonka pääsee lukemaan klikkaamalla linkkiä.

1. Työpaikat takaisin

50-vuotias Tracy Warner tienaa kahdesta työstä 23 000 dollaria vuodessa. Kymmenen vuotta sitten Illinoisissa Galesburgin tehdaskaupungissa suljettiin Maytagin jääkaappitehdas, ja Warner jäi työttömäksi. Tehdas muutti Meksikoon, ja Warner haki töitä mistä keksi, jopa Galesburgin teurastamosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt hän työskentelee päivät kehityshäiriöisten lasten koulu­avustajana ja siivoaa illat toimistoja. Nyt kaikki tuntuu kalliilta, jopa keskustan kahvilan vitriiniin asetetut leivokset.

Demokraatteja kannattanut Warner siirtyi Donald Trumpin leiriin. Suurin syy on työn puute. Donald Trump on erityisen suosittu alueilla, joilta on hävinnyt teollisuuden työpaikkoja. Tehtaat on siirretty suurempien voittojen toivossa maihin, joissa palkat ovat alhaisemmat kuin Yhdysvalloissa.

”Trump lupaa tuoda työpaikat takaisin. Voi olla, ettei se onnistu, mutta enpä kuule Hillary Clintonin edes puhuvan siitä”, Warner sanoi vaalikampanjan aikana.

Lue Saarikosken reportaasi Yhdysvalloista ja Meksikosta tästä.

”Donald Trump on ainoa, joka voi tuoda työpaikat takaisin”, sanoo sheriffi Ray Foster, 60, Grundyn poliisiasemalla. Pikkukaupunki Grundy sijaitsee Lounais-Virginiassa ja piti hallussaan ennätystä. Republikaaneista 70 prosenttia äänesti esivaaleissa Trumpia, mikä oli osavaltion ennätys ja yksi Trumpin vahvimmista tuloksista koko maassa.

Saarikoski asui Grundyssä viikon ja etsi syitä Trumpin suosioon. Hiilikaivosalueella kärsittiin Barack Obaman kauden ympäristömääryksistä, ja työpaikat vähenivät. Trumpin lupaus ”palauttaa kaivosteollisuuden sataprosenttisesti” oli parasta, mitä ehdokas saattoi sanoa.

Lue reportaasit pikkukaupunki Grundyn asukkaiden elämästä tästä.


2. Loppu luvattomalle siirtolaisuudelle

Trumpin yksi kuuluisimmista vaalilupauksista on rakentaa Meksikon rajalle muuri. 87-vuotias Pamela Taylor asuu aivan Meksikon rajan tuntumassa Brownsvillen rajakaupungin eteläpuolella, mutta raja-aidan väärällä puolella. Kun siirtolaiset tulevat Meksikosta öisin, he osuvat Taylorin pihaan. Trumpin kannatus on täällä suurta.


Aiemmin Taylor ei lukinnut oviaan, mutta sitten hän tapasi meksikolaismiehen olohuoneestaan lepuuttamasta jalkojaan. Sitten bougainvilleapensaasta löytyi 40 kiloa marijuanaa. Muuri ei Taylorin mielestä ole ratkaisu, vaan hän toivoo Trumpilta selkeää rajanvetoa.

”Yhdysvaltain on voitava sanoa ei. Me emme voi huolehtia koko maailmasta”, hän sanoo.

Lue reportaasi paikasta, johon Trump pystyttäisi muurinsa tästä.

3. Laaja aseenkanto-oikeus

Yhdysvaltain aselait puhuttivat presidentivaalikampanjan aikana. Trump puolusti laajaa aseenkanto-oikeutta, mikä oli monen perusten hänen tukemiselleen.

HS kävi heinäkuussa Texasissa, jossa, kuten 44:ssa muussakin Yhdysvaltain osavaltiossa, on laillista kantaa asetta avoimesti. Toinen aselaki laajensi aseenkanto-oikeuden julkisten yliopistojen kampuksille elokuussa, minkä jälkeen opiskelijat saivat tulla luennoille aseistettuina. Uusi laki aiheutti protesteja puolesta ja vastaan,

Enemmistö texasilaisista ja poliitikoista kannattaa laajoja aseenkanto-oikeuksia. HS tapasi Houtonissa texasilaisen aseaktivistin Terry Holcombin, 49, joka kantoi vyössään käsiaseen lisäksi myös veistä siltä varalta, että joku yrittää ottaa hänen aseensa. Holcomb ei halua uusia aserajoituksia.

”Oikea vastaus joukkoampumisiin on kouluttaa enemmän lainkuuliaisia ihmisiä ampumaan. He voivat pysäyttää rikolliset”, Holcomb sanoi.

”Kun kannan asetta avoimesti, kukaan ei käy kimppuuni. Jos ase on piilossa, voi joutua uhriksi”, hän jatkoi Houstonissa Brooksin purilaista pureskellen.

Lue reportaasi Texasin aselakien vaikutuksista tästä.

Clintonin ja Trumpin toinen vaaliväittely pidettiin St. Louisissa lokakuussa. Silloin esille oli tullut tallenne, jolla Trump puhuu alentuvaan sävyyn naisista. HS tapasi St. Louisissa kuntatyöntekijä Danny Swailsin, jolle aselait olivat naispuheita tärkeämpiä.

”Vaaleissa tärkeintä on se, millaisia tuomareita valitaan korkeimpaan oikeuteen”, Swails sanoi. ”Haluan tuomareita, jotka puolustavat aseenkanto-oikeutta. Pahaa miestä aseen kanssa ei pysäytä mikään muu kuin hyvä mies aseen kanssa.”

Lue juttu tästä.

4. Rikollisuuden vähentäminen

Trumpin mukaan Yhdysvaltojen rikollisuus ”karannut käsistä ja pahenee nopeasti.” Trump käytti perusteena vakavan rikollisuuden kasvua. Vuosien 2014 ja 2015 välillä vakava rikollisuus nousi neljä prosenttia, henkirikokset peräti 11 prosenttia.

Hän jätti kuitenkin mainitsematta, että väkivaltarikollisuus, joka sisältää henkirikokset, on romahtanut Yhdysvalloissa alle puoleen yhden sukupolven aikana. Pahimpana vuonna eli 1991 henkirikoksia tehtiin Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n mukaan 24 703. Toissa vuonna niitä tehtiin enää 14 249.

HS kertoo St. Louisin tarinan, joka on Yhdysvaltain väkivaltaisin kaupunki. Miksi täällä ei soiteta poliisille, kysytään jutussa.


5. Paluu entiseen

Trumpin vaalilause kuuluu ”Make America great again”. Tehdään Amerikasta jälleen suuri.

Se on itsessään kuin nostalgian määritelmä. Hyvältä kuulostava lause sisältää lähes automaattisen oletuksen siitä, että ennen asiat olivat paljon paremmin. Mutta kenelle?

Monissa tärkeissä osavaltioissa iso osa äänestäjäkunnasta on melko iäkästä. Aivan nuoria ei ole presidenttikään, 70-vuotias Trump.

Saarikoski tutustui golfia pelaaviin eläkeläisäänestäjiin Floridassa, joka on yksi vaalin ratkaisevista vaa’ankieliosavaltioista. Eläkeläisten paratiisissa oli aina happy hour, mutta myös paljon ahdistusta ja pelkoa.

Eläkkeelle jäänyt lentomekaanikko Les Schimpf, 74, kutsuu paikkaa aikuisten Disney Worldiksi. ”Minä muutin tänne siksi, että Miamissa kaikki alkoivat puhua espanjaa”, Schimpf sanoo. ”Ei minulla ole mitään siirtolaisia vastaan, kunhan he puhuvat englantia.”

Lue reportaasi Floridasta tästä.

6. Haussa vahva johtaja

Toiset meistä kaipaavat vahvaa johtajaa hanakammin kuin toiset. Keväällä politiikan tutkijat Yhdysvalloissa havaitsivat, että nimenomaan vahvan johtajan kaipuu näytti ennakoivan Trumpin kannatusta selvemmin kuin mikään muu yksittäinen tekijä.

Vahvan johtajan kaipuu nousee äänestäjissä tutkijoiden mukaan selvimmin esiin usein juuri suurten murrosten aikana. Tällaisia murroksia ovat Yhdysvalloissa ainakin teollisuustyöpaikkojen katoaminen ja finanssikriisiä seurannut yleinen epävarmuus, joillekin ehkä myös arvojen nopea muutos vapaamielisempään suuntaan.

Kurin ja jämäkän johtajan kaipuu paistoi läpi tammikuussa myös Iowassa, jossa Saarikoski haastatteli Trumpin vaalitilaisuuteen jonottaneita ihmisiä. Trumpin kannatajat toivovat johtajaltaan jämäkkyyttä esimerkiksi Lähi-idän suhteen ja terrorismin torjunnassa.

”Terrorismi lisääntyy, ja meidän pitäisi olla paljon tarkempia rajojemme suhteen,” sairaanhoitaja Joan Rizer sanoi.

”Presidentti Trump palauttaisi kurin Lähi-itään”, sanoi koululainen Nick Fairfield.

Vaikka Trump olisi vahva johtaja, kannattajat uskoivat, että häneltä riittäisi ymmärrystä myös tavalliselle ihmiselle.

”Trump ei tee niin kuin republikaanit tai demokraatit haluavat. Siksi hän voi kuunnella ihmisiä”, hän sanoo.

Lue Trumpin tilaisuuteen jonottaneiden kommenteja tästä.

7. Bisnespomon riippumattomuus, mutta poliitikon harkinta

Pennsylvanissa sijaitseva Doylestownin pikkukaupunki oli ennen vaaleja pahasti jakautunut. Eri äänestäjäkunnat eivät pystyneet ymmärtämään toisiaan.

Juristi Mariann Daviesia suretti rapistuva Amerikka, josta tehdastyöt ovat karanneet ulkomaille. Talouteen tarvitaan radikaalia muutosta, jota poliitikot eivät ole saaneet aikaan. Siksi on parempi valita presidentti politiikan ulkopuolelta.

”Trump on niin menestynyt bisnesmies, ettei hänen tarvitsisi pyrkiä presidentiksi rahan, vallan tai maineen takia. Jäljelle jää aito rakkaus kotimaahan.”


Davies uskoi, että Trumpin käytös tulee muuttumaan, kun hänet valitaan presidentiksi. ”Bisneksessä on eri säännöt kuin politiikassa. On väistämätöntä, että yritysmaailmassa tulee onnistumisia ja epäonnistumisia. Jos Trump pääsee Valkoiseen taloon, hänestä tulee harkitsevampi.”

Lue juttu Pennsylvaniasta tästä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  2. 2

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  3. 3

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  7. 7

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  8. 8

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  9. 9

   Espoo selvittää, istuuko länsimetroyhtiön hallituksessa vääriä ihmisiä – Virkamiesten asema hallituksissa saattaa muuttua muuallakin, mikäli jääviysepäilyjä löytyy

  10. 10

   Kymmenen kuukauden ikäinen lapsi kuoli kolarissa Uudessakaarlepyyssä – poliisi korjaa tietoja: vauva oli turvakaukalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  7. 7

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  8. 8

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!” Tilaajille
  3. Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu
  4. Jälleen yksi voitto Euroopassa jyllääville separatistisille voimille – autonomiaa ajavat puolueet ottivat enemmistön Korsikan aluevaaleissa
  5. Katsojat joutuvat palelemaan järjestäjien säästäväisyyden vuoksi olympialaisten avajaisissa – VIP-vieraille varattu paksummat peitot hypotermian pelossa
  6. Israelin pääministeri saapui EU:hun itsevarmana: Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem pääkaupungiksi ”pani faktat pöydälle” ja EU-maiden tulisi seurata esimerkkiä
  7. Cristiano Ronaldo kohtaa Neymarin – Mestarien liigan pudotuspeliparit arvottiin
  8. Espoo selvittää, istuuko länsimetroyhtiön hallituksessa vääriä ihmisiä – Virkamiesten asema hallituksissa saattaa muuttua muuallakin, mikäli jääviysepäilyjä löytyy
  9. Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita
  10. Tunti sitten
  11. Krp paljasti poikkeuksellisen huumeliigan Itä- ja Pohjois-Suomessa
  12. Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto
  13. Näytä lisää