Ulkomaat

Ulkoministeriö kehottaa Gambiassa olevia suomalaisia välttämään turhaa ulkona liikkumista – Tjäreborgin turistit yhä rannikolla

Gambian tilanne on jännittynyt Senegalin armeijan ilmoitettua ylittäneensä maan rajan. 300 suomalaista turistia poistuu maasta vasta seuraavana päivänä. Tjäreborgin matkalla Gambiassa oleva Tarja Haataja on pettynyt matkanjärjestäjän tiedonvälitykseen.

Gambiassa Senegalin armeijan joukot ovat ylittäneet valtion rajan. Tarkoituksena on varmistaa vallanvaihto maassa, jonka edellinen presidentti ei ole suostunut luopumaan vallasta.

Noin 300 suomalaista on Tjäreborgin järjestämillä matkoilla Gambiassa. Heidän on määrä palata Suomeen perjantaina. Ainakin 136 matkailevaa suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen, ulkoministeriöstä kerrotaan HS:lle.

Ulkoministeriö lähetti näille matkustusilmoituksen tehneille 136 suomalaiselle viestin myöhään torstaina illalla, kun tieto Senegalin armeijan liikkeistä levisi.

”Kehotamme seuraamaan tiedotusvälineitä ja toistaiseksi välttämään tarpeetonta ulkona liikkumista”, viestissä lukee. Hätätapauksissa suomalaisia kehotetaan ottamaan yhteyttä ulkoministeriöön.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Gambian rannikolla lomaileva suomalainen Tarja Haataja on yksi noin 300:sta Tjäreborgin matkalla olevasta suomalaisesta.

”Kansa tällä alueella on tyytyväisiä, mutta jännittyneitä”, rannikolla Cape Pointissa oleva Haataja kertoo HS:lle tekstiviestitse.

”Kadut ovat tyhjiä. Kaupat ja ravintolat ovat kiinni, ja suomalaiset turistit epätietoisia.”

Brittiläinen matkanjärjestäjä Thomas Cook kertoi jo keskiviikkoaamuna aloittavansa noin 3 500 asiakkaansa evakuoinnin Gambiasta mahdollisimman pian. Myös Hollannin TUI-matkatoimisto kertoi keskiviikkona aloittavansa noin 800 asiakkaansa kotiuttamisen.

Suomalaisten matkoista vastaava Tjäreborg ilmoitti torstai-iltana kotiuttavansa kaikki Gambiassa olevat asiakkaansa perjantaina. Lisätietoa tulevista Gambian-matkoista on luvassa yhtiön mukaan perjantaina.

”Mitään aikataulu- tai muuta tietoa emme ole saaneet. Luin tietoja Ilta-Sanomista”, sanoo Haataja.

”Oppaat tekevät mitä pystyvät, mutta eivät saa yhtiöltään tietoa. Paikalliset ja hotellin henkilökunta ovat kovin avuliaita.”

Gambiaa 22 vuotta hallinnut presidentti Yahya Jammeh on kieltäytynyt jättämästä paikkaansa. Viime vuoden lopussa presidentinvaalit voittanut Adama Barrow vannoi virkavalansa torstai-iltana naapurimaassa Senegalissa.

Nigeria ja Ghana ilmoittivat AFP:n mukaan lähettävänsä joukkojaan Senegalin armeijan tueksi Senegalin ilmoitettua aikovansa saapua Gambiaan varmistamaan vallanvaihto, mikäli Jammeh ei väisty.

Torstaina illalla Senegalin armeija ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan ylittäneensä Gambian rajan.

Tarja Haatajan mukaan paikalliset suhtautuvat tilanteeseen maltillisesti. He odottavat innolla uutta presidenttiä ja lisää turisteja, Haataja kertoo.

Ruotsin, Tanskan ja Norjan ulkoministeriöiden mukaan tarpeetonta matkustamista Gambiaan tulee nyt välttää. Suomella ei ole edustustoa Gambiassa, eikä ulkoministeriö anna matkustustiedotetta maan osalta.


Oikaisu klo 23.57: Artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että matkustusilmoituksen tehneet suomalaiset olisivat omatoimimatkailijoita. He voivat olla myös pakettimatkalaisia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Gambia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  9. 9

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  10. 10

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  10. 10

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää