Ulkomaat

Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

Donald Trumpin äänestäjät saapuivat pääkaupunkiin virkaanastujaisia varten. Joukkoon mahtuivat islam-kriitikko, Putinin ihailija, rokotusten vastustaja ja aseaktivisti.

Washington

”Ai sinä olet Suomesta?” kysyy amerikkalainen Vincent Lehotsky, jonka paidassa lukee Trump. Hän on tullut Etelä-Carolinasta asti juhlakonserttiin, joka pidettiin Washingtonin keskustassa Lincolnin muistomerkillä Donald Trumpin virkaanastujaisia edeltävänä iltana.

”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”, Lehotsky sanoo.

Miten niin?

”Olen kuullut, että Suomi on täynnä muslimeja, jotka puhuvat islamia."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Islam ei itse asiassa ole kieli …

”Minä olen odottanut 30 vuotta, että Donald Trump pyrkisi presidentiksi. Hän luo niin paljon työpaikkoja, että meistä kaikista tulee rikkaita”, Lehotsky sanoo.

Käyntikortista käy ilmi, että Lehotsky on mukana kunnallispolitiikassa. Hän mainostaa itseään moottoripyöräilijöiden ehdokkaana.

Trumpin kannattajat alkoivat saapua pääkaupunkiin torstaina virkaanastujaisjuhlallisuuksia varten. Torstai-illan ulkoilmakonsertissa esiintyivät Lee Greenwood, Toby Keith, 3 Doors Down ja Ravidrums. Nimekkäämmät esiintyjät, kuten Elton John, Kiss, Céline Dion, Garth Brooks ja Andrea Bocelli olivat kieltäytyneet kunniasta.


Trump näyttäytyi lyhyesti kannattajiensa edessä ja sanoi, etteivät ”unohdetut miehet ja naiset ole enää unohdettuja”. Konsertti ilotulituksineen ei kuitenkaan vetänyt keskuspuisto Mallia läheskään täyteen, kuten Barack Obaman virkaanastujaiskonsertti, johon osallistui 400 000 ihmistä vuonna 2009.

Washingtonissa Trump-fanit ovat vieraalla maalla, koska pääkaupunkilaisista Trumpia äänesti vain neljä prosenttia.

Torstain konsertti tuntui vetäneen kaikkein uskollisimpia Trump-faneja. Insinööritarvikkeita myyvä pienyrittäjä Mel Last vaimoineen oli tullut Trumpin virkaanastujaisiin autolla Pohjois-Michiganista asti. Ajomatka kesti kaksi päivää.

”Tämä tuntuu hyvältä. Tämä tuntuu oikealta”, hän sanoi Make America Great Again -lippalakki päässään.

Last toivoo Trumpin saavan talouden nousuun, sulkevan rajat siirtolaisilta ja suojelevan amerikkalaisten aseenkanto-oikeuksia. ”Aseet ovat ainoa asia, jotka suojelevat hyviä ihmisiä täysin korruptoituneelta valtiolta”, hän sanoi.

Lastin mukaan myös Yhdysvaltain media valehtelee kaikista asioista. Trump sen sijaan on hyvin rehellinen.

Nyt on pakko kysyä, miten rehellisenä voi pitää miestä, joka väitti vuosikausia, ettei Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa.

”Ei sitä tiedä, miten se asia oikeasti on”, Last sanoo.


Juristi Maria Battista oli konserttiyleisössä niin innostunut, että melkein hyppi. Hänen mukaansa Trump tarjoaa toivoa ja turvaa monille ihmisille, joilta se on Obaman aikana puuttunut.

”Meidän vanhemmillamme oli varmat työpaikat ja turvallinen elämä. Haluan, että lapseni saisivat taas elää sellaisessa maassa”, hän sanoi.

Battista toivoo, että Trump sulkee etelärajan ja neuvottelee kauppasopimukset uusiksi. Näin hänen kotiosavaltionsa Pennsylvanian hiilikaivokset ja tehtaat voisivat taas avautua.

Lopullisesti Battista kääntyi Trumpin kannalle, kun tämä sanoi, että rokotukset saattavat aiheuttaa autismia. Trump on myös harkinnut nimittävänsä rokotusvastaisen aktivistin Robert F. Kennedy Jr.:n johtamaan Yhdysvaltain rokotusturvallisuudesta vastaavaa komiteaa.

”Kannatin esivaaleissa Marco Rubiota, mutta kun hän sanoi, ettei autismi johdu rokotuksista, minulta meni maku”, Battista sanoi.

Äkkiä väkijoukosta kuuluu huutoa. Vanha nainen alkaa räyhätä lippalakkipäiselle miehelle, että tämä on ”Putinin narttu”, ja marssii pois.

Lippalakkipäinen mies on Brian Fromme, joka on jäänyt eläkkeelle laivastosta. Hän on tullut kannustamaan Trumpia, koska tämä vastustaa globalisaatiota ja kannattaa nationalistisia arvoja.

”EU on nykyisin kommunistien hallussa. Siellä ei olla vapaita, vaan joudutaan ottamaan ohjeita vastaan Brysselistä”, Fromme sanoo.

”Minä pidän Venäjästä enemmän, koska se ei ole enää kommunistinen maa. Siellä on kuulemma pienemmät verot kuin meillä ja vahva armeija.”

Fromme tunnustautuukin Trumpin ohella Vladimir Putinin ihailijaksi. Hän on hyvä esimerkki siitä, miten vanha jako Yhdysvaltain oikeistoon ja vasemmistoon Venäjän suhteen ei enää päde: osa Trumpin republikaaneista pitää Putinista, koska autoritäärinen johtaja ja kansallismielisyys vetoavat heihin.

”Mitä konservatiivisempi on, sitä enemmän pitää Putinista. Putinilla on oikea suhtautuminen myös homoihin: he saavat kyllä kävellä kadulla, mutta kouluissa ei saa levittää homopropagandaa lapsille”, Fromme sanoo.

Fromme toivoo, että Trumpin aikana Venäjä ja Yhdysvallat lähentyvät toisiaan ja alkavat taistella yhdessä äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa.

Entä Yhdysvaltain Nato-liittolaiset, jotka pelkäävät Venäjää? Kumman puolella Frommen lojaalisuudet olisivat?

”No minusta on hyvin vaarallista, että amerikkalaisia aseita on Venäjän rajalla. Kyllä ne pitäisi vetää pois.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS astui ensimmäisen länsimetron kyytiin – ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  6. 6

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  7. 7

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  8. 8

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  9. 9

   Jos ostat vahingossa vääränlaisen television jouluksi, voit saada hyvitystä – Uusi lähetystekniikka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja silloin osa vanhoista televisioista pimenee

  10. 10

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suora lähetys: HS astui ensimmäisen länsimetron kyytiin – ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma
  3. 2 tuntia sitten
  4. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  5. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  6. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  7. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  8. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  9. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  10. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  11. Vain harva nuori tupakoi
  12. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  13. Näytä lisää