Ulkomaat

Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

Trump paisutteli perjantain juhlallisuuksien katsojamääriä ja syytti toimittajia valehtelemisesta. Ilmakuvia vertailemalla on selvää, että Trumpin virkaanastujaisten yleisömäärä jäi kauas ennätyksestä.

Armoton yleisömatematiikka sai Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin suuttumaan.

Hänen virkaanastujaistensa yleisömäärä jäi asiantuntija-arvioiden mukaan muutamaan sataantuhanteen.

Enimmillään virkaanastujaiset ovat keränneet Yhdysvalloissa miljoonayleisön.

CIA:n päämajassa lauantaina vieraillut Trump moitti toimittajia valehtelusta esiintyessään lyhyesti kameroiden edessä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Näytti siltä, että siellä oli puolitoista miljoonaa ihmistä. Saimme [median]kiinni valehtelusta”, hän totesi Washington Post -lehden mukaan.

Myöhemmin Trumpin tiedottaja Sean Spicer jatkoi yleisömäärän paisuttelua.

”Virkaanastujaisissa ei koskaan ole ollut näin suurta yleisöä, ei maailmanlaajuisestikaan, piste”, hän sanoi BBC:n mukaan toimittajille.

Hän myös toisti Trumpin käsityksen, että yleisöä oli 1,5 miljoonaa, vaikka luku on todistetusti virheellinen.

Yleisömäärien laskentaan erikoistuneiden asiantuntijan professori Keith Stillin mukaan Trumpin virkaanastujaisissa National Mall -puistoon kerääntynyt yleisö jäi noin kolmannekseen Barack Obaman vuoden 2009 juhlallisuuksiin verrattuna.

New York Timesille arvionsa esittänyt Still on aiemmin toiminut muun muassa turvallisuusasiantuntijana sellaisissa massatapahtumissa kuin Prinssi Williamin ja Kate Middletonin häissä ja Mekan pyhiinvaelluksissa.

Obaman ja Trumpin virkaanastujaisten yleisömäärän erot näkyvät selvästi ilmakuvissa, jotka on otettu noin 45 minuuttia ennen seremonioiden alkua.Obamasta tuli tammikuussa 2009 Yhdysvaltojen ensimmäinen musta presidentti. Tapahtuman historiallisuus todennäköisesti vaikutti ihmisten osallistumishaluihin.

Trumpia vaivaa silti myös aito suosiopula. Financial Times -lehden mukaan gallupit kertovat, että kukaan presidentti sitten 1940-luvun ei ole aloittanut kauttaan yhtä epäsuosittuna kuin Trump.

Heikko kannatus ja tausta tosi-tv-tähtenä lienevät syy siihen, miksi Trump ylipäänsä teki yleisömäärästä ison numeron.

Sunnuntaina Trump naputtelikin heti herätessään television katsojaluvut nettiyhteisö Twitteriin.

”Vau, katsojaluvut julkistettiin juuri: 31 miljoonaa ihmistä katsoi virkaanastujaisia, 11 miljoonaa enemmän kuin neljän vuoden takaiset erittäin hyvät lukemat!”Tuttuun tapaan Trump oikoi mutkia.

Obaman toisen kauden virkaanastujaisia katsoi Nielsen-tutkimusyhtiön mukaan 21 miljoonaa ihmistä. Vertailukohdan pitäisi kuitenkin olla ensimmäisen kauden aloitusseremonia, jota tapitti kaikkiaan 38 miljoonaa yhdysvaltalaista.

Televisioennätystä pitää nimissään Ronald Reagan 42 miljoonalla katsojalla. Hänkään ei silti toisella kaudella onnistunut rikkomaan edes 30 miljoonan rajaa.

Obaman virkaanastujaisissa vuonna 2009 paikan päällä oli noin 1,8 miljoonaa ihmistä, joista suunnilleen 460 000 ihmistä kerääntyi juuri National Mall -puistoon, jossa sijaitsevat muun muassa kongressirakennus Capitol ja Washington-monumentti.

Presidentit vannovat virkavalansa Capitolin edustalla. Trumpin mukaan hänen virkaanastujaisissaan yleisömatto ylsi Capitolin portailta aina Washington-monumentille saakka, vaikka ilmakuvat selvästi osoittavat väitteen valheelliseksi.

Monumentti sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Capitolista.

Yhdysvaltojen julkisen televisioyhtiön PBS:n video näyttää nopeutettuna, kuinka paljon yleisöä kokoontui Trumpin virkaanastujaisiin perjantaina.Trumpin kannalta nöyryyttävintä saattaa olla, että häntä vastaan suunnattu Naisten marssi -mielenosoitus sai Washingtonissa alustavien laskelmien mukaan enemmän kansaa liikkeelle kuin virkaanastujaiset.

New York Timesin mukaan pelkästään Washingtonissa sadattuhannet ihmiset osoittivat mieltään.

Järjestäjien mukaan osallistujia oli puolisen miljoonaa Washingtonissa ja viitisen miljoonaa maailmanlaajuisesti, mutta mielenosoitusten järjestäjilläkin on taipumusta arvioida osallistujamääriä yläkanttiin.

Tarkkoja puolueettomia laskelmia tässä vaiheessa ei vielä ole.

Uutistoimisto AFP:n arvion mukaan Yhdysvalloissa mielenosoittajia oli yli kaksi miljoonaa ja Washington Postin mukaan yli miljoona.

Lisäksi ympäri maailmaa järjestettiin lauantaina lukuisia muita ”sisarmarsseja” naisten oikeuksien puolesta.

Trump käytti kampanjansa aikana naisia halventavaa kieltä, lukuisat naiset syyttivät häntä seksuaalisesta häirinnästä ja hänen kuultiin videonauhalla kerskailevan naisten kourimisella.

Trump syytti lauantaina mediaa myös riidankylvämisestä hänen ja tiedusteluviranomaisten välille.

”Toimittajat kuuluvat maailman epärehellisimpien ihmisten joukkoon”, hän totesi CIA:n päämajassa.

Hyökkäys on omituinen ottaen huomioon, että presidentti on itse ruoskinut viime viikkoina sinnikkäästi muun muassa CIA:ta. Viime viikolla hän vertasi Yhdysvaltojen omien tiedusteluvirastojen työntekijöitä natseihin.

”Tiedusteluviranomaisten ei olisi koskaan pitänyt sallia näiden valeuutisten ’vuotoa’ julkisuuteen. Viimeinen isku minua päin. Elämmekö me Natsi-Saksassa?”, hän tviittasi.Trump syytti tiedusteluviranomaisia häntä itseään koskevan kiusallisen raportin vuotamisesta medialle. Tiedustelujohtaja James Clapper kiisti jyrkästi Trumpin väitteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katsojaluvut
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää