Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Ukrainan presidentti vierailee Suomessa: Auttaako Sauli Niinistö löytämään vastauksia Itä-Ukrainan konfliktiin?

Ukrainan presidentti Petro Porošenkon mukaan Venäjä käy kybersotaa koko maailmaa vastaan. Porošenko tapaa presidentti Sauli Niinistön, joka puolestaan tapaa tänä vuonna ainakin kahdesti Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko vierailee Suomessa huomenna tiistaina. Hän saapuu Suomeen edelliseltä valtiovierailulta Virosta.

Viime viikolla Porošenko puhui maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa. Tuolloin hän ei vaikuttanut huolestuneelta Donald Trumpin uudesta roolista Yhdysvaltojen johtajana, vaikka Trump haluaakin parantaa Yhdysvaltojen suhteita Venäjään.

Muilta osin Porošenkon viesti oli tuttu.

Porošenkon mukaan Yhdysvaltojen tulisi osoittaa johtajuutta kansainvälisessä turvallisuudessa, koska asia on koko maailman yhteinen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Syyttävä sormi osoitti Venäjää.

”Venäjä käy kybersotaa koko muuta maailmaa vastaan. Siitä on paljon näyttöjä. Tämä on globaali uhka ja koko maailman tulisi taistella sitä vastaan yhtenä rintamana”, Porošenko sanoi Reutersille.

Asia on Ukrainalle ajankohtainen: viimeksi viime viikolla ukrainalainen energiayhtiö Ukrenegro kertoi, että pääkaupunki Kiovaa joulukuun puolivälissä vaivanneen sähkökatkon aiheutti ”kyberhyökkäys”, käytännössä sabotaasiin suunniteltu haittaohjelma.

Kerta ei ollut ensimmäinen: sama haittaohjelma katkoi sähköjä Ukrainassa jo joulun alla 2015.

Olipa haittaohjelman takana Venäjä tai ei, Porošenkolla on vankat perusteet puhua Venäjästä uhkana. Krimin valtaamisesta Ukrainalta on kulunut kohta kolme vuotta, ja keväällä sotatila Itä-Ukrainassa on kestänyt saman verran.

Syyskuussa 2014 sotivat osapuolet, mukaan lukien Venäjä, allekirjoittivat Valko-Venäjän Minskissä sopimuksen, jonka oli tarkoitus saada aikaan aselepo sota-alueella. Sopimus ja sitä seurannut Minskin toinen sopimus helmikuussa 2015 ovat kuitenkin epäonnistuneet tavoitteessa.

Sopimuksilla oli tarkoitus sopia tulitauoista alueella.

Tilanne ei näytä hyvältä. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Ukrainaan keskittynyt tarkkailuryhmä raportoi pelkästään vuonna 2016 pöyristyttävät 300 000 tulitaukorikkomusta, kertoi Deutche Welle joulukuun lopussa.

Presidentti Niinistö ja Porošenko aikovat presidentin kanslian viime viikolla lähettämän tiedotteen mukaan keskustella muun muassa Ukrainan konfliktista ja Minskin sopimuksen toimeenpanosta.

Edellisen kerran presidentti Niinistö ja presidentti Porošenko tapasivat Varsovassa Naton huippukokouksessa heinäkuussa 2016.

Presidentti Niinistö oli vastikään tavannut Suomessa vierailleen Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja esittänyt tälle, että Itämerellä parannettaisiin lentoturvallisuutta pitämällä koneiden tutkavastaimet eli transponderit päällä.

Niinistön pyrkimys tulkittiin paikoin mielenkiinnoksi asettua neuvottelijan asemaan Venäjän ja sen kiistakumppanien välille.

Tammikuun puolivälissä presidentti Niinistö sanoikin Ylen Ykkösaamussa, että tapaa Putinin kuluvana vuonna ainakin kahdesti.

Miten Ukrainan presidentti Porošenkon vierailu liittyy asiaan, ei ole tiedossa. Suoraa yhteyttä ei asioilla ehkä ole, sillä HS:n tietojen mukaan Porošenkon oli tarkoitus vierailla Suomessa keväällä 2016. Vierailu ei kuitenkaan toteutunut.

Nyt taistelut Itä-Ukrainassa ovat jälleen kiihtyneet. Joulukuun 17. ja 18. päivän tienoilla Etyjin tarkkailijat raportoivat Debaltseven ja Svitlodarskin alueilla 2 900 räjähdystä. Viisi Ukrainan armeijan sotilasta kuoli.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt osuutensa sotaan Itä-Ukrainassa, vaikka todisteet puhuvat vankasti kiistämistä vastaan. Oleellisempaa on kuitenkin, kuka Minskin sopimuksiin on sitoutunut ja millä tavoin.

Porošenkon ja Niinistön on tarkoitus keskustella Minskin sopimuksien lisäksi ” Suomen ja Ukrainan suhteista, Ukrainan konfliktista, EU:n ja Ukrainan suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä aiheista, kuten Itämeren turvallisuudesta ja arktisista asioista”, kuvaa presidentin kanslian tiedote.

Lisäksi Ukrainan hallituksen kuntapalveluministeri Hennadii Zubko Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen allekirjoittavat vierailun yhteydessä yhteisymmärryspöytäkirjan energia-alan yhteistyöstä.

Jäytävä asemasota on sikäli pirullista laatua, että sen saattaa unohtaa. Siihen turtuu, ja se katoaa otsikoista.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan marraskuun puoliväliin mennessä Itä-Ukrainan sodassa oli kuollut 9 733 ja haavoittunut 22 720 ihmistä.

Olivat he sitten Venäjän kiistämiä ”lomalla” olevia Venäjän armeijan sotilaita, Ukrainan armeijan väkeä, separatisteja, vierastaistelijoita tai siviilejä, he ovat jokainen ihmisiä.

Eivätkä ihmiset ansaitse tulla unohdetuksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Maahanmuuttovirasto kehottaa käännytettyjä taiteilijoita vaihtamaan ammattiaan – ”Sinun on jatkossa mahdollista hankkia elantosi jollakin muulla tavalla”

  7. 7

   Helsinki hävisi taiston Euroopan lääkevirastosta ja putosi ensimmäisellä äänestyskierroksella – Milano, Amsterdam ja Kööpenhamina loppukisassa

  8. 8

   Helsinkiläissairaala Husin ja Mehiläisen yhteisomistukseen – päätös jakoi Husin hallituksen kahteen leiriin

  9. 9

   THL varoittaa: Hopeavesi on myrkyllistä – markkinoitu terveystuotteena etenkin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla

  10. 10

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää