Ulkomaat

Kiista muurin maksajasta kiristi Trumpin ja Peña Nieton välit – Trump suunnittelee aloittavansa kauppasodan Meksikon kanssa

Meksikon presidentti Peña Nieto perui tapaamisen Trumpin kanssa.

Washington / Helsinki

Sanailu Yhdysvaltain ja Meksikon presidenttien välillä kuumeni torstaina kunnolla, kun Donald Trump ja Enrique Peña Nieto taistelivat siitä, kenen pitää maksaa Trumpin rajalle haaveilema muuri.

”Meksiko ei usko muureihin. Olen sanonut tämän jo monta kertaa – Meksiko ei maksa mitään muuria”, Meksikon presidentti sanoi Reutersin mukaan, ja Trump vastasi samalla mitalla.

”Ellei Meksiko kunnioita Yhdysvaltoja, tapaaminen maidemme välillä on hyödytön”, Trump paukautti puhuessaan republikaanipuolueen kokouksessa Philadelphiassa.

”Meidän täytyy yrittää toista kautta”, hän jatkoi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Trump ei kuitenkaan sanonut, miten hän aikoo painostaa Meksikoa. Vaalikampanjansa aikana hän väläytti sitä, että hän puuttuisi Yhdysvalloissa asuvien meksikolaisten rahalähetyksiin.

Myöhemmin torstaina Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer sanoi, että Trump haluaa kaikille Meksikosta tuotaville tavaroille jopa 20 prosentin tuontitullin. Muuri kustannettaisiin näillä tullituotoilla.

Käytännössä Trump aikoisi siis julistaa kauppasodan Yhdysvaltojen kolmanneksi suurimmalle kauppakumppanille. Tosiasiassa meksikolaiset eivät tuontitullien asettamisen jälkeenkään maksaisi muuria kokonaisuudessaan, sillä tullit tekisivät kaikesta Meksikosta tuodusta tavarasta kalliimpia ostaa Yhdysvalloissa.

Lisäksi lähes kaikkien vähänkään monimutkaisempien tehdastuotteiden osien logistiikkaketjut ovat nykyään maailmanlaajuisia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa toimiva autotehdas saa monet tarvitsemistaan osista ympäri maailmaa, osan niistä Meksikosta. Nuo meksikolaiset osat taas on mahdollisesti tehty pienemmistä osista, jotka tulevat jälleen eri puolilta maailmaa. Tuontitulleilla Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla olisi siis kauaskantoiset vaikutukset sekä amerikkalaisille kuluttajille että yrityksille.

20 prosentin tuontitulli olisi myös Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan ja todennäköisesti myös Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjen vastainen.

Alle kaksi tuntia Spicerin lausuntojen jälkeen Valkoinen talo joutui jo korjaamaan niitä. Sen mukaan 20 prosentin tuontitullia ei tällä hetkellä edistetä, mutta ”se on yksi idea”.

”Idea on näyttää, että Meksiko voi maksaa muurin”, Valkoinen talo täsmensi uutistoimisto Reutersin mukaan.


Trumpin torstain lausunnoista on kuultavissa, että välit naapurimaiden välillä uhkaavat kiristyä. Aiemmin torstaina Trump painosti Meksikoa twiittaamalla, ettei Peña Nieton kannata tulla Washingtoniin, ellei tämä suostu maksamaan muuria, jonka Trump äänestäjilleen vaalikampanjassaan lupasi.

Peña Nieto vastasi ilmoittamalla torstai-iltana Suomen aikaa Twitterissä, että Meksiko on tiedottanut Valkoiselle talolle, ettei aio osallistua tiistaiksi suunniteltuun kokoukseen.Peña Nieto sanoi myös, että Meksikolla on edelleen halu tehdä Yhdysvaltojen kanssa yhteistyötä, jotta maat pääsisivät molempia hyödyttäviin sopimuksiin.

Sen jälkeen Trump ilmoitti, että ”presidentit sopivat peruvansa tapaamisen”.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Yhdysvallat yrittää sopia vielä uuden ajankohdan presidenttien tapaamiselle.

Trumpin ja Peña Nieton oli määrä tavata Washingtonissa ensi viikolla. Neuvotteluista oli jo valmiiksi tulossa vaikeat senkin takia, että Trump halusi neuvotella Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan uusiksi, jotta Yhdysvallat saa paremmat ehdot.

Trump on haukkunut Naftaa katastrofiksi.

”On aikakin, että Yhdysvalloilla on presidentti, joka taistelee Yhdysvaltain kansalaisten puolesta, kuten muiden maiden johtajat taistelevat omien kansalaistensa puolesta”, Trump sanoi. Hänen mukaansa Naftan takia Yhdysvalloilla on valtava kauppavaje Meksikon kanssa, ja miljoonat amerikkalaiset työntekijät ovat menettäneet työnsä tehtaiden siirryttyä Meksikoon.

Lisäksi Trump arvosteli sitä, että valtaosa luvattomista siirtolaisista tulee Yhdysvaltoihin Meksikon kautta.

”Yhdysvalloilla on Meksikon kanssa kauppataseessaan 60 miljardin vaje. Tämä on ollut yksipuolinen hyötysopimus Naftan alkuajoista asti, ja olemme menettäneet massiivisen määrän työpaikkoja ja yrityksiä sen takia”, Trump laukoi takaisin.

Trump antoi keskiviikkona määräyksen muurin rakentamisesta. Myöhemmin hän sanoi uutiskanava ABC:n haastattelussa, että rakennustyöt alkaisivat jo kuukausien sisällä.

Hänen mukaansa Meksiko maksaa ”täysin sataprosenttisesti” noin 1 600 kilometrin mittaisen muurin – tavalla tai toisella.

Washington Post on arvioinut, että muuri maksaisi jopa 25 miljardia dollaria. Trumpin itsensä mukaan kustannukset olisivat 10–12 miljardia dollaria.

Osa muurista kulkisi hyvin vaikeassa vuoristoisessa maastossa ja yksityisten maiden läpi, jotka valtion pitäisi ostaa tai pakkolunastaa.

Maiden välinen 3 100 kilometrin raja on jo osin aidattu, mutta Trump haluaisi nimenomaan ”läpipääsemättömän, korkean, vahvan ja kauniin” muurin.

Meksikon oppositiojohtaja Andrés Manuel López Obrador ehdottaa muurikiistan viemistä kansainvälisen oikeuden ratkottavaksi.

”Ehdotan kunnioittavasti, että Meksikon valtio haastaa Yhdysvallat oikeuteen YK:ssa ihmisoikeuksien rikkomisesta ja rotuun perustuvasta syrjinnästä”, hän totesi kannattajajoukolleen keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ehdotuksellaan López Obrador asettaa paineita Peña Nietolle, joka on toistaiseksi suhtautunut Trumpiin melko sovittelevasti.

Meksikossa järjestetään parlamentti- ja presidentinvaalit ensi vuonna. López Obrador johtaa gallupeissa nykyistä presidenttiä selvästi. Ärhäkkä vasemmistolaispoliitikko ottaisi varmasti Trumpin kanssa yhteen paljon räiskyvämmin kuin maltillinen Peña Nieto.

Ensi viikoksi aiotun vierailun peruuttamisen on arveltu voivan tulehdututtaa maiden välit Trumpin hallintokauden ajaksi.

”Meksiko vaatii kunnioitusta täysin itsenäisenä valtiona, mitä me olemmekin”, Peña Nieto sanoi jo keskiviikkona.

Trumpin antama muurimääräys ei ole ainoa maiden välejä kiristävä asia.

Uusi presidentti aikoo myös neuvotella Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen Naftan ehdot uusiksi tai vetäytyä sopimuksesta kokonaan.

Trump on väläyttänyt suuria tullimaksuja Meksikon rajalle, mikä olisi iso kolaus Meksikon asemalle vientimaana. Melko matalien työvoimakustannusten vuoksi Meksiko on ollut suosittu tuotantomaa monikansallisille suuryrityksille.Esimerkiksi Ford ja Fiat ovat jo ilmoittaneet keskittävänsä tehdasinvestointejaan Meksikon sijaan Yhdysvaltoihin.

Oikaisu 26.1. kello 22.25: Jutussa kirjoitettiin alun perin virheellisesti Trumpin sanoneen, että miljoonat amerikkalaiset työntekijät ovat menettäneet työnsä tehtaiden siirryttyä Yhdysvaltoihin. Hänen mukaansa amerikkalaiset työntekijät ovat menettäneet työnsä tehtaiden siirryttyä Meksikoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Meksiko
 • Rajariita

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää