Ulkomaat

Trump on pannut tuulemaan allekirjoittamalla presidentin asetuksia – mikä on tämä kiistelty valtaoikeus?

Presidentin asetus mahdollistaa oman politiikan edistämisen nopeasti ilman, että asiaa pitää viedä kongressiin. Kiistellyllä valtaoikeudella on edistetty muun muassa orjuuden ja rotuerottelun lopettamista Yhdysvalloissa.

Ensimmäinen viikko on ollut vilkas, kun tuore presidentti Donald Trump on allekirjoittanut päätöksiä Valkoisessa talossa. Trump on määrännyt muun muassa Yhdysvaltojen irtautumisen TPP-vapaakauppasopimuksesta, määrännyt aloittamaan muurin rakennustyöt Meksikon rajalle ja alkanut purkaa edeltäjänsä Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta.

Tämän ja paljon muuta Trump on voinut tehdä vain omalla allekirjoituksellaan, ilman lakimuutoksia ja parlamentaarista käsittelyä. Se on mahdollista, koska Trump on käyttänyt Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän erityispiirrettä, eli presidentin asetuksia (executive order).

Ne ovat kiistelty mutta presidenttien yleisesti käyttämä vallankäyttötapa, joilla presidentti voi ajaa politiikkaansa ilman asian käsittelyä kongressissa.

Valkoisen talon virallisella Twitter-tilillä kehuttiin keskiviikkona, että ensimmäisellä viikollaan Trump on jo antanut kymmenen presidentin asetusta.Tarkkaan ottaen vain osa Trumpin päätöksistä on ollut asetuksia (order). Presidentti voi antaa myös muistioita (memorandum) ja julistuksia (proclamation). Näiden aste-ero on käytännössä tulkinnanvarainen. Suomeksi näistä kaikista käytetään yleensä termejä presidentin asetus tai presidentin määräys.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikä presidentin asetus oikeastaan on?

Yhdysvalloissa on presidenttijohtoinen järjestelmä, jossa presidentti on sekä valtionpäämies että toimeenpanovaltaa käyttävän hallituksen johtaja. Laajoihin valtaoikeuksiin kuuluu mahdollisuus antaa presidentin asetuksia.

Asetuksella presidentti antaa hallinnon virastoille ohjeen määrätyssä asiassa toimimiseen.

”Asetuksia käytetään presidentin politiikkatavoitteiden saavuttamiseen. Niiden avulla saa asioita nopeammin liikkeelle kuin lakimuutoksilla, joihin vaaditaan kongressin hyväksyntä”, sanoo vanhempi tutkija Anna Kronlund Ulkopoliittisesta instituutista.

Presidentin asetus ei siis ole laki. Sen vuoksi asetukset on myös helpompi kumota kuin lait. Trump voi nyt kumota Obaman antamia asetuksia. Ja Trumpin asetukset voivat tulla seuraajan kaatamiksi.

”Pelkillä asetuksilla ei pysty kovin pitkäjänteistä politiikkaa tekemään”, sanoo Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta.

Miksi presidentit käyttävät asetuksia?

Virkakautensa alussa presidentit haluavat yleensä saada nopeasti muutosta liikkeelle. Siksi on tavallista, että heti ensimmäisinä päivinään virassa presidentit antavat monia asetuksia.

”Se näyttää aktiiviselta presidentin toiminnalta, kun niitä tulee koko ajan”, sanoo tutkija Kronlund.

Presidentit turvautuvat asetuksiin myös usein tilanteissa, joissa heillä ei ole mahdollisuutta saada politiikalleen tukea kongressista. Demokraattipresidentti Obamalla oli loppuvuosinaan vastassaan republikaanien hallitsema kongressi. Republikaaniedustajat pystyivät estämään presidentin tavoitteita, joten Obama turvautui entistä enemmän presidentin asetuksiin.

Nyt Trumpin puolueella republikaaneilla on enemmistö kongressin molemmissa kamareissa, eli edustajainhuoneessa ja senaatissa, joten periaatteessa presidentillä on hyvä mahdollisuus ajaa politiikkaansa myös lainsäädännön kautta.

Mihin tällainen toimivalta perustuu?

Presidentin asetusten käyttö perustuu Yhdysvaltain perustuslain toiseen artiklaan, jossa määrätään toimeenpanovallasta. Perustuslaki ei kuitenkaan suoraan mainitse asetuksia.

”Yhdysvalloissa presidentti on ottanut koko ajan enemmän valtaa 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Perustuslaki on tulkinnanvarainen. Siksi presidentillä on sen verran valtaa kuin hän sen puitteissa pystyy ottamaan”, sanoo professori Saikku.

Historian aikana presidentin asetuksia on käytetty sekä pieniin hallinnollisiin asioihin että suurempiin periaatteellisiin kysymyksiin.

Obamaa arvosteltiin asetusten ahkerasta käytöstä, mutta itse asiassa hänen antamansa 279 asetusta oli vähemmän kuin edeltäjillä George W. Bushilla (291) ja Bill Clintonilla (308).

Miksi käytäntöä arvostellaan?

Yhdysvaltain perustuslaki pyrkii tasapainottamaan vallankäyttöä antamalla kongressin lainsäätäjille mahdollisuuden estää tai jarruttaa presidentin toimia.

Koska presidentin asetus ohittaa kongressin, niiden käyttö voidaan helposti nähdä itsevaltaisuutena. Asetuksia ei myöskään yleensä valmistella yhtä perusteellisesti kuin lakeja, joiden säätäminen on pitkä prosessi.

Myös Trump arvosteli aiemmin Obaman tapaa käyttää asetuksia. Heinäkuussa 2012 Twitter-viestissään Trump piti niiden käyttöä vallanrohmuamisena.


Millaisia rajoituksia asetuksilla on?

Presidentti voi antaa asetuksia ainoastaan olemassa olevan lainsäädännön puitteissa, toisin sanoen ne eivät saa rikkoa lakia. Asetukset voidaan myös myöhemmin haastaa oikeuslaitoksessa.

”Jos asetus vaatii rahaa budjetista, pitää mennä kongressiin, koska budjettivalta on sillä”, sanoo tutkija Kronlund.

Esimerkiksi rajamuurin rakentamisessa Trump joutunee vielä kääntymään kongressin puoleen, sillä hankkeen rahoitus on auki.

Asetusten toteutuksessa voi myös tulla eteen esteitä. Obama allekirjoitti heti virkakautensa alussa asetuksen (memorandum) Guantánamon sotilastukikohdassa sijaitsevan pidätyskeskuksen sulkemisesta.

Senaatti kuitenkin esti lakiesityksellä terroristiepäiltyjen siirtämisen Kuubasta vankiloihin Yhdysvaltain maaperälle. Obama ei saanut pidätyskeskusta suljettua. Trump on sanonut pitävänsä sen toiminnassa.

Miten presidentin asetuksia on käytetty?

Kuuluisin Yhdysvaltain presidentin asetus lienee Abraham Lincolnin asetus (proclamation) orjuuden lopettamiseksi vuonna 1863. Asetukseen voi tutustua tässä linkissä. Myöhemmin orjuuden lopettamisen sinetöi kongressin päätös ja lisäys perustuslakiin.

 


Asetusten käytöllä oli myös merkittävä vaikutus rotuerottelun päättämiseen Yhdysvalloissa, sanoo professori Saikku. Presidentti Harry S. Truman antoi vuonna 1948 asetuksen rotuerottelun lopettamisesta asevoimissa. Seuraaja Dwight D. Eisenhover käski vuonna 1957 asetuksella liittovaltion joukot turvaamaan, että Arkansasissa mustat pääsevät samoihin kouluihin kuin valkoiset.

Asetuksia ovat antaneet kaikki presidentit yhtä lukuun ottamatta vuodesta 1789. Ensimmäinen presidentti George Washington antoi kahdeksan asetusta.

Ahkerimmin tätä valtaoikeutta käytti Franklin D. Roosevelt, joka antoi peräti 3 522 asetusta. Roosevelt on Yhdysvaltain historian pitkäaikaisin presidentti. Hän oli virassa 1933–1945.

”Roosevelt käytti asetuksia laajasti lama-aikana tosi paljon oman politiikkansa toteuttamiseen. Hänellä oli suosiota, ja hänet valittiin neljä kertaa presidentiksi. Pitkän presidenttikauden aikana asetukset ehtivät vaikuttaa”, sanoo professori Saikku.

Kaikki asetukset rekisteröidään liittovaltion hallintorekisteriin. Ennen kuin Trump aloitti virassa, Yhdysvaltain presidentit olivat historian aikana antaneet 13 489 asetusta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  6. 6

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  7. 7

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Pablo Neruda ei kuollut syöpään – CIA:n agentti saattoi myrkyttää Nobel-kirjailijan

  10. 10

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää