Ulkomaat

Latvian presidentti: Venäjän yritys vaikuttaa venäjänkielisten ajatteluun epäonnistui

Latvian presidentti Raimonds Vējonis sanoo olevansa huolissaan Itämeren turvallisuustilanteesta, mutta luottavansa Yhdysvaltoihin Trumpin kampanjapuheista huolimatta

Riika

Latvian presidentillä Raimonds Vējoniksella on mutkaton maine.

Kun hänet valittiin kesällä 2015, hän ilmoitti jäävänsä asumaan kerrostaloasuntoonsa Ogren pikkukaupunkiin 40 kilometrin päässä Riiasta.

Presidentti on sittemmin muuttanut virka-asuntoonsa, mutta asenne on pysynyt entisellään. Toimittajaa pyydetään saapumaan presidentin virkapaikalle Riian linnaan varttia ennen haastatteluaikaa, ja itse haastattelu tehdään presidentin työhuoneessa kirjoituspöydän ääressä.

Työpöydällään presidentillä onkin nyt isoja asioita. Yhdysvaltain presidenttinä on Donald Trump, jonka kampanjapuheet sotilasliitto Natosta ja liittolaisten mahdollisesta puolustamatta jättämisestä herättivät huolta Nato-maa Latviassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Olen kuullut useilta eri yhdysvaltalaispoliitikoilta, niin republikaaneilta kuin demokraateilta, että Yhdysvallat aikoo noudattaa velvoitteitaan Natossa. Se on hyvin tärkeä signaali.”

Hän sanoo olevansa tyytyväinen myös Trumpin puolustusministerivalintaan James Mattisiin. Mattis on eläköitynyt kenraali, jonka käsitys Venäjästä on varsin yhdenmukainen Baltian maiden johtajien kanssa.

Venäjän toiminta onkin aito huoli, Vējonis sanoo. Venäjä on viime vuosina investoinut armeijaansa ja varsinkin keväällä 2014 tapahtuneen Krimin miehityksen jälkeen esitellyt voimaansa myös Latvian lähistöllä ja esimerkiksi kertonut vieneensä ohjuksia Kaliningradiin.

“Venäjä yrittää koko ajan näyttää voimansa. Se ei tietenkään tarkoita, että se käyttäisi voimaa, mutta eihän tilanne silti hyvä ole. Kaikkialla huolestutaan ja vähän pelästytäänkin, jos naapuri alkaa esitellä voimaansa”, hän sanoo.

”Venäjä on myös ennakoimaton. Kukaan ei muutama vuosi sitten odottanut, että moderneina aikoina ja modernissa Euroopassa voi tapahtua sellaista kuin Krimillä ja Itä-Euroopassa.”

Vējoniksen mukaan Latvia on Trumpin kanssa eri mieltä siitä, että Nato olisi “vanhentunut”. Samaa mieltä se on siitä, että Euroopan maiden pitää täyttää omat velvoitteensa ja käyttää puolustukseen kaksi prosenttia kansantuotteestaan.

Tämä on tosin varsin uusi kanta, sillä Latvia ei ole vielä täyttänyt tätä vaatimusta. Ensi vuonna täyttää, presidentti sanoo.

Latvia on lisäksi vahvistanut itärajojaan. Kesällä saapuvat myös Kanadan johtamat joukot, joista sovittiin Naton huippukokouksessa viime kesänä.

”Lisäksi pitää vahvistaa yhteistyötä Naton ja naapureiden eli Ruotsin ja Suomen kanssa. Sotilaallisesti katsottunahan olemme yhtä näyttämöä.”

Trumpin kampanjapuheiden lisäksi Latviassa seurattiin huolestuneina Britannian päätöstä erota EU:sta. Tänä vuonna Hollannissa, Saksassa ja Ranskassa on vaalit, joiden tulos voi vaikuttaa Latviassakin, jolle EU ja Nato ovat tärkeitä.

”Tarvitsemme vahvaa Eurooppaa, emmekä näe sille vaihtoehtoa”, hän sanoo.

”EU on tärkeä instituutio, joka takaa rauhaa ja vaurautta. Silti meidän pitää ottaa opiksi Britannian kansanäänestyksestä.”

Hänestä EU:n pitää pohtia päätöksentekoaan ja viestiään. Se on monelle nyt etäinen. Eikä pitäisi julistaa helpottavansa kauppaa, jos samalla luo yrityksille uusia velvoitteita, presidentti sanoo.

Turvallisuus ei kuitenkaan ole vain aseita ja joukkoja, Vējonis huomauttaa. Se edellyttää myös esimerkiksi vahvaa taloutta, vähäistä korruptiota, hyvää koulutusta ja vakautta.

Näissä kaikissa Latvialla on vielä tekemistä. Talous kyllä kasvaa, mutta palkat ovat yhä niin matalia, että ainakin kymmenet tuhannet ovat lähteneet töihin muualle EU:hun.

”Meillä on ollut ohjelmia ihmisten houkuttelemiseksi takaisin, mutta en usko sellaisten ohjelmien juuri auttavan. Lähtösyy on kuitenkin taloudellinen.”

Yksi Latvian erikoisuus on kansalaisuudettomien asukkaiden suuri joukko. Neuvostoaikana Latviaan tulleet venäjänkieliset eivät saaneet uudelleen itsenäistymisen jälkeen automaattisesti Latvian kansalaisuutta. Niinpä osalla heistä ei ole mitään kansalaisuutta.

Heitä on presidentin mukaan noin 240 000. Presidentin mukaan laki määrittelee prosessin, jonka perusteella halukkaat voivat pyrkiä kansalaisiksi, eikä hän näe tarvetta muuttaa käytäntöä.

”Sen sijaan meidän pitää lopettaa tuottamasta uusia kansalaisuudettomia.”

Hänen mukaansa lakia pitäisi muuttaa niin, että kansalaisuudettomien vanhempien Latviassa syntyneet lapset saisivat automaattisesti kansalaisuuden. Vanhempien pitäisi erikseen anoa, jos eivät sitä halua.

Osa vanhemmasta väestä ei haluakaan kansalaisuutta. Latvian muukalaispassilla pääsee Venäjälle ilman viisumia, mikä helpottaa käyntejä sukulaisissa tai vaikkapa hautausmaalla rajan takana.

Presidentin mukaan Venäjä yrittää kyllä vaikuttaa Latvian venäjänkielisten ajatteluun, mutta se ei näytä toimivan.

”Voin sanoa, että laajin osa kansalaisuudettomista on lojaaleja Latvialle”, hän sanoo.

”Ruokapöydän ääressä saatetaan tukea Vladimir Putinin politiikkaa, mutta silti sitä politiikkaa ei haluta kokea henkilökohtaisesti.”

Kuka?

Raimonds Vējonis, 50


 Syntynyt Venäjän Pihkovassa, mutta kasvanut Latvian maaseudulla. Äiti venäläinen, isä latvialainen.

 Valmistui biologiasta. Opiskeli vuoden Tampereella.

 Toimi puolustusministerinä, kun nousi presidentiksi kesällä 2015. Oli aiemmin ympäristö- ja aluekehitysministeri.

 Edusti vihreiden ja viljelijöiden unionia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Latvia
 • Venäjä
 • Nato
 • Donald Trump
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää