Ulkomaat

Pakolaisoikeuden huippututkija HS:lle: Yhdysvallat rikkoo selvästi kansainvälistä oikeutta – Suomi voisi haastaa maan oikeuteen

Professori James Hathaway arvostelee ankarasti myös YK:n pakolaisjärjestön toimettomuutta.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin määräys kieltää seitsemän valtion kansalaisten ja pakolaisten maahantulo on selvästi kansainvälisen oikeuden vastainen, arvioi Michiganin yliopiston pakolaisoikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori James Hathaway.

”Ensimmäinen vaikutelmani on, että määräys on mielivaltaisesti suunniteltu. Siinä ei kielletä kaikkien muslimien maahantuloa, koska suurin osa muslimeista ei asu maissa, joista maahantulo on kielletty. Määräys ei myöskään koske maita, joissa äärisuuntauksen riski on todellinen. Esimerkiksi Egypti, Indonesia ja Turkki eivät ole listalla.”

Hathaway on yksi maailman johtavista pakolaisoikeuden tutkijoista, joka on vierailijana useissa yliopistoissa eri puolilla maailmaa. Hän korostaa, että kansainvälinen oikeus on jo pitkään kieltänyt menettelyn, jossa kaikki ihmiset pantaisiin jollakin perusteella samaan nippuun.


”Hallitus ei voi yksinkertaisesti menetellä siten, että jos on juutalainen, mustaihoinen tai tietyn valtion kansalainen, on ilman muuta uhka. Kansainvälinen oikeus edellyttää, että päätökset tehdään yksilökohtaisten tosiseikkojen perusteella sen sijaan, että stereotyyppisesti oletetaan kaikkien samasta yhteiskuntaryhmästä olevien aiheuttavan saman huolenaiheen.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhdysvallat rikkoo Hathawayn mukaan presidentti Trumpin määräyksellä YK:n pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen artikloja 3 ja 33.

Artiklassa 3 velvoitetaan, että sopimusvaltioiden on sovellettava yleissopimuksen määräyksiä ilman syrjintää eli pakolaisten rotuun, uskontoon tai alkuperäismaahan katsomatta.

Artiklan 33 mukaan sopimusvaltio ei tavalla tai toisella saa karkottaa tai palauttaa pakolaista sellaisten alueiden rajoille, jossa hänen henkeään tai vapauttaan uhataan rodun, uskonnon, kansalaisuuden ja tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.

Ihminen saa pakolaisstatuksen, jos vastaanottava valtio tai YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on tämän turvapaikkahakemuksen hyväksynyt. Sen seurauksena pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen hyväksyneiden valtioiden on noudettava sopimuksen velvoitteita.

Professori Hathaway ihmettelee myös kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemen lausuntoa.

Koskenniemi arvioi keskiviikkona ennen määräyksen toimeenpanoa, että pakolaisten oikeudet eivät aja kansallisen turvallisuuden edelle ja täysivaltainen valtio saa päättää, kuka sen alueelle saa tulla.

Hathawayn mielestä Koskenniemi on osittain oikeassa ja osittain väärässä.

”Pakolaisten oikeusasemaa koskevaa yleissopimus sääntelee valtion toimia siinä vaiheessa, kun pakolainen on kyseisen valtion oikeudenkäyttöpiirissä. Jos Suomi päättäisi, auttaako se vai eikö se auta Syyriassa yhä olevaa pakolaista, kyseinen pakolainen ei ole Suomen kontrollissa. Eli sopimus ei koske häntä. Tätä professori Koskenniemi ymmärtääkseni halusi sanoa.”

Hathaway kuitenkin painottaa, että pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen syrjinnän kielto tule voimaan välittömästi, kun pakolainen on sopimusvaltion oikeudenkäyttöpiirissä.

”Tänään [lauantaina] tiedämme The New York Timesin ansiosta, että John F. Kennedyn lentokentällä New Yorkissa pakolaisilta on estetty maahantulo, koska he ovat listatuista valtioista. Siksi on selvää, että Yhdysvallat rikkoo kahta pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen peruskiveä eli artikloja 3 ja 33.”

Hathawayn mielestä Koskenniemi ei ottanut myöskään huomioon YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksena artiklaa 26. Sen mukaan kaikki ihmiset ovat oikeudellisesti yhdenvertaisia ja oikeutettuja ilman minkäänlaista syrjintää yhtäläiseen lain suojaan.

Lain tulee kieltää kaikki syrjintä ja taata kaikille ihmiselle yhtäläinen ja tehokas suojelu rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun asemaan perustuvaa syrjintää vastaan.

”Se ei edellytä, että ihminen on fyysisesti läsnä sopijavaltion oikeudenkäyttöpiirissä niin kuin pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus. Laki tai määräys, joka syrjii uskonnon perusteella, rikkoo itsessään Yhdysvaltojen allekirjoittamaa sopimusta.”

Hathaway korostaa, että kansallisen turvallisuuden perusteella maahantulo voidaan estää, jos tietty yksilö katsotaan uhaksi. Yksittäisen ihmisryhmän maahantulon kieltäminen kansallisen turvallisuuden perusteella ei ole sallittua.

”On myös olemassa peruste katsoa, että kymmeniä vuosia sitten hyväksyttyä lakia kiintiöpakolaisten syrjinnän kiellosta olisi rikottu. Valitettavasti kiintiöpakolaisten vastaanotto on vapaaehtoista ja Yhdysvaltojen kongressi voi lakiaan muuttaa. Kiintiöpakolaisten vastaanotto ei siis perustu pakolaisten oikeusasemaa koskevaan yleissopimukseen. Mutta niin kauan kun Yhdysvallat ottaa kiintiöpakolaisia, yleissopimusta on noudatettava.”

Maailmassa sijoitetaan vuosittain uudelleen noin 100 000 kiintiöpakolaista, joista 90 prosenttia ottaa vastaan Yhdysvallat, Kanada ja Australia.

”Olen jo vuosia sanonut, että pakolaiskriisin ratkaisemisessa keskeisintä olisi saada aikaan kansainvälinen suojajärjestelmä koko maailmaan. Ihmisten ei pitäisi joutua asettamaan henkeään peliin Välimerellä tai uskoa kohtaloaan ihmissalakuljettajien vastuulle päästääkseen turvaan.”

Presidentti Donald Trumpin antaman määräyksen osalta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on professori Hathawayn mielestä paennut täysin vastuutaan.

UNHCR on kannanotossaan vain valitellut tapahtunutta ja ilmoittanut tekevänsä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

”UNHCR ei ole sanonut mitään kansainvälisen oikeuden rikkomisesta. UNHCR:llä on nimenomainen velvollisuus valvoa pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen noudattamista. Maailman pitäisi olla vähintään yhtä järkyttynyt pakolaisjärjestön kyvyttömyydestä puhua ääneen presidentti Trumpin hirvittävästä politiikasta.”

Periaatteessa Yhdysvallat voisi joutua vastuuseen mahdollisesta kansainvälisen oikeuden loukkaamisesta tuomioistuimessa.

”Teoriassa pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen sopijavaltio, kuten Suomi, voisi haastaa Yhdysvallat Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen. Valitettavasti sellaista ei ole koskaan tapahtunut, eikä ikävä kyllä tule tapahtumaan tässäkään tapauksessa.”

Hathaway pitää varmana, että Yhdysvalloissa asianajajat tulevat testaamaan presidentti Trumpin määräyksen tuomioistuimissa.

Yhdysvalloissa tuomioistuimet eivät kuitenkaan yleensä hyväksy kansainvälisen oikeuden loukkausten käsittelyä, jos kyse ei ole myös kansallisen oikeuden rikkomisesta.

”Pakolaiskysymyksissä Yhdysvaltojen korkein oikeus on tunnustanut, että kansallinen lainsäädäntö on nimenomaisesti suunniteltu pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen noudattamiseksi. Asianajajat tulevat varmasti argumentoimaan sen puolesta, että kaikissa epävarmoissa tapauksissa asiat pitää ratkaista pakolaisten oikeuksia kunnioittaen.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Pakolaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  5. 5

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää