Ulkomaat

Lähi-idässä Trumpin maahantulokielto herättää arvostelua – Irakin parlamentti vaatii viisumikieltoa yhdysvaltaisille

Iran kutsui päätöstä ”lahjaksi ääriryhmille”. Osa irakilaisista kuitenkin ymmärtää Trumpin toimia.

Yhdysvaltain tuoreen presidentin Donald Trumpin määräämä maahantulokielto on herättänyt ärtyneitä lausuntoja Lähi-idässä. Kielto saa kuitenkin sen kohdemaissa joiltain myös ymmärrystä.

Tilapäinen matkustuskielto on tuomittu esimerkiksi Irakissa, joka on Yhdysvaltain keskeinen liittolainen taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan alueella.

Irakin parlamentti vaati hallitusta ryhtymään vastatoimiin ja peräsi maanantaina maahantulokieltoa yhdysvaltalaisille. Shiiojen koolle panemien aseryhmien tiedottaja meni vielä pidemmälle ja vaati kaikkien yhdysvaltalaisten heittämistä ulos Irakista.

Trump määräsi perjantaina 90 päivää kestävän maahantulokiellon seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille. Listalla ovat Irak, Iran, Syyria, Somalia, Libya, Sudan ja Jemen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

The Washington Postin näkemässä Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystön viikonloppuna laatimassa muistiossa varoitetaan, että kielto voi vahingoittaa Yhdysvaltain ja Irakin suhteita tärkeällä hetkellä.

Yhdysvalloilla on Irakissa yli 5 000 sotilasta ja suurlähetystö. Sen johtama liittouma tekee parhaillaan ilmaiskuja Mosulin kaupunkiin, jonka hallinnasta terroristijärjestö Isis taistelee. Taistelua on pidetty käännekohtana Isisin-vastaisessa sodassa Irakissa.

Irakia loukkaa maan sisällyttäminen Yhdysvaltain kieltolistalle etenkin kun maiden välillä vallitsee strateginen yhteistyösopimus. Yhdysvaltoihin kohdistuvan epäluulon vahvistumisen pelätään voivan sysätä Irakia yhä enemmän Iranin ja myös Venäjän syliin.

Useat Yhdysvaltain armeijan veteraanit ovat ilmaisseet huolensa etenkin amerikkalaisille työskennelleiden irakilaisten tilanteesta. Esimerkiksi lukuisat tulkkeina toimineet irakilaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin oman turvallisuutensa vuoksi. Nyt heidän hakemustensa käsittely on toistaiseksi katkolla.

Politiikan tutkija Khalid Almaini Irakin pääkaupungista Bagdadista arvioi maanantaina HS:lle, ettei tilapäinen maahantulokielto silti yleisesti juuri vaikuta irakilaisiin.

”Irakilaisista tuntuu muutenkin, ettei heitä arvosteta, minne tahansa he menevätkään. Sitä paitsi heidän pitäisi voida tuntea nauttivansa Irakin valtion kunnioitusta ennen kuin he voivat odottaa saavansa kansainvälistä kunnioitusta”, Almaini sanoi HS:lle.

Hän ei myöskään usko päätöksen vaikeuttavan merkittävästi taistelua Isisiä vastaan, sillä Irakin hallitus on hyvin riippuvainen Yhdysvalloista. Siksi monet irakilaiset eivät odota hallituksensa ryhtyvän todella toimiin Yhdysvaltoja vastaan.

”Näiden kahden maan suhde on johtajan ja seuraajan”, Almaini sanoi.

Yhdysvaltain entisen arkkivihollisen Iranin reaktio maahantulokieltoon oli puolestaan nopea ja ärtynyt.

Iran kutsui päätöstä ”loukkaukseksi koko muslimimaailmaa kohtaan”. Se ilmoitti ryhtyvänsä vastavuoroisiin toimiin Yhdysvaltojen suhteen.

Iranin ulkoministerin Javad Zarifin mukaan kielto on ”lahja ääriryhmille” ja helpottaa terroristien värväystoimintaa. Myös Jemenin hallitus varoitti, että Trumpin määräys vahvistaa ääritoimintaa.

Monet terrorismiasiantuntijat ovat sanoneet, että terroristijärjestöt saavat maahantulokiellosta polttoainetta propagandaansa. Tärkeä osa jihadistien värväystoimintaa on ollut väite, ettei muslimeille ole länsimaissa sijaa. Terroristijärjestö Isisin kannattajien sosiaalisen median kanavilla matkustuskielto otettiinkin vastaan todisteena väitteen paikkansapitävyydestä.

Osa kieltolistalla olevista maista ei ainakaan heti lausunut asiasta virallisesti mitään. Näihin kuuluivat sisällissodan koettelemat Syyria ja Libya. Myös Somalian hallitus oli hiljaa.

Trumpin uudet määräykset saavat silti Lähi-idässä joiltain myös tukea.

Bagdadissa asuva insinööri Hasan A. sanoo ymmärtävänsä matkustuskieltoa. Hän ei esiinny tässä koko nimellään, koska myönteiset julkiset näkemykset Yhdysvalloista saattavat tuoda näinä aikoina Bagdadissa vaikeuksia.

”Kaikki maat ovat ensisijaisesti vastuussa omien kansalaistensa turvallisuudesta. Se, mitä Saksassa tapahtui pakolaisaallon jälkeen, sai muut hallitukset tekemään päinvastaisia päätöksiä. Sitä paitsi Trumpin määräämä ajanjakso ei ole kovin pitkä. Uskon, että se on välttämätön käytäntöjen tarkistamiseksi”, hän sanoi HS:lle maanantaina.

Irakin journalistiliiton jäsen Hadi Hasan Aliwi taas kirjoitti Facebookissa, ettei ymmärrä suuttumusta Trumpin toimista. Hän huomautti, ettei irakilainen voi matkustaa edes oman maan sisällä kaikkiin paikkoihin ilman erityistä takaajaa.

Trumpin kiellon arvostelijat ovat kutsuneet päätöstä muslimivastaiseksi, mutta kaikki eivät jaa näkemystä arabiankielisessäkään sosiaalisessa mediassa. Myöskään irakilainen Hasan ei pidä kieltoa muslimivastaisena.

”Päätöksen kohteena eivät ole suurimmat eivätkä vaikutusvaltaisimmat muslimimaat. Saudi-Arabia, Egypti ja Indonesia eivät ole listalla. Päätös koskee maita, jotka sota on tuhonnut ja joista on tullut terroristien tukikohtia”, Hasan sanoo.

Hän on suhtautuu muutenkin toiveikkaasti Yhdysvaltain uuteen republikaanipresidenttiin. Nuori insinööri sanoo toivovansa suurten amerikkalaisyritysten paluuta Irakiin, talouden vapauttamista puolueiden kahleista ja tukea koulutusjärjestelmän modernisoimiseen.

”Suurin syy taistelijaksi ryhtymiseen ovat vähäiset mahdollisuudet elämässä.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Arabimaat
 • Lähi-itä
 • Yhdysvallat
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää