Ulkomaat

Suomalaista tietoturvajohtajaa huolettaa paluu kotiin Yhdysvaltoihin – ”Ruvetaanko minulta kyselemään some-tilejä ja kännykän kontaktilistoja?”

F-Securen Amerikkojen johtaja Timo Laaksonen kertoo HS:lle, kuinka elämä ulkomaalaisena työntekijänä on Yhdysvalloissa hetkessä muuttunut hermostuttavaksi ja vähän pelottavaksikin.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on reilun viikon aikana ehtinyt ilmoittaa niin monesta ulkomaalaisille vihamielisestä toimenpiteestä, että Yhdysvalloissa asuvia suomalaisiakin hirvittää.

Tietoturvayhtiö F-Securen Amerikkojen johtaja Timo Laaksonen kertoi tuntemuksistaan nettiyhteisö Twitterissä maanantaina sen jälkeen, kun uutiskanava CNN oli kertonut Trumpin hallinnon harkitsevan ulkomaalaisten vierailijoiden puhelin- ja nettitietojen keräämistä.

”Olen Yhdysvalloissa asuva suomalainen. Ihan vain tiedoksi: olo alkaa olla tosi epämukava viime aikojen kehityksen vuoksi”, Laaksonen kirjoitti.CNN:n mukaan ulkomaalaiset vierailijat joutuisivat luovuttamaan tiedot esimerkiksi puhelinkontakteistaan sekä toiminnastaan sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä. Jos ulkomaalainen kieltäytyy tietojen luovuttamisesta, viranomaiset voisivat kieltäytyä päästämästä häntä maahan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tällainen valvonta on vasta harkintavaiheessa, eikä ole varmaa yrittääkö Trumpin hallinto tosissaan ottaa näin kiistanalaisia käytäntöjä käyttöön.

Politico-lehti kertoi tosin jo joulukuun lopussa presidentti Barack Obaman ollessa vielä vallassa, että maahan saapuvia ulkomaalaisia on alettu Trumpin vaalivoiton jälkeen pyytämään vapaaehtoisesti kertomaan nettiaktiivisuudestaan ja kirjaamaan ylös käyttämiensä some-palveluiden henkilökohtaisten tilien nimet.

Trumpin saattaa yrittää laajentaa tätä käytäntöä. Myös moni muu uuden presidentin linjaus kammottaa Laaksosta.

”Arvojohtajuus on minulle tosi tärkeää, ja maailman vahvimman valtion johtajalle Trumpin edustamat arvot ovat todella huolestuttavia. Hänen käytöksessään on narsistin ja jopa valehtelijan piirteitä”, Laaksonen sanoo HS:lle.

Laaksonen korostaa puhuvansa yksityishenkilönä eikä F-Securen edustajana.

Trumpin uudistukset vaikuttaisivat Laaksosen elämään, sillä hän on työviisumilla Yhdysvalloissa työskentelevä suomalainen.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Trump aikoo pian antaa presidentin määräyksen myös työviisumien rajoittamisesta ja yhdysvaltalaisten työntekijöiden suosimisesta. F-Securen Yhdysvaltojen toimintojen työntekijöistä neljäsosa on suomalaisia.

Laaksonen on parhaillaan lyhyellä Suomen vierailulla ja pelkää palaavansa muuttuneeseen maahan.

”Kun menen perjantaina takaisin kotiin Yhdysvaltoihin, ruvetaanko minulta lentokentältä kyselemään some-tilejä ja kännykän kontaktilistoja tai selvittämään, millä perusteella olen saanut työviisumin?”

Laaksonen lähti Yhdysvalloista viime perjantaina samoihin aikoihin, kun Trump oli allekirjoittanut väliaikaisen määräyksen pakolaisten vastaanottokiellosta ja seitsemän muslimimaan viisumikiellosta.

Pian Laaksosen lähdettyä Suomeen New Yorkin JFK-lentokenttä meni sekaisin viranomaisten yrittäessä tulkita uusia sääntöjä ja mielenosoittajien kerääntyessä lentokentälle.

Kansainväliset yritykset ovat jo nyt laajasti protestoineet Trumpin asettamia maahantulorajoituksia vastaan. Ulkomaalaisten järjestelmällinen nettiseuranta aiheuttaisi todennäköisesti lisää suuttumusta.

New Jerseyssä demokraattipuolueen valta-alueella asuva Laaksonen kertoo olevansa turhautunut siihen, kuinka huolettomasti Trumpiin suhtaudutaan hänen lähipiirissään. Moni luottaa siihen, että presidentin kabinetti, senaatti ja edustajainhuone kyllä jarruttavat Trumpin vaarallisimpia päähänpistoja.

”En voi ymmärtää tällaista ajattelua lainkaan. Moni Trumpin päätöksistä ja valmistelemista asioista muistuttaa fasistisen valtion politiikkaa. Edes moni hyvin kouluttautunut ihminen ei tunnu pitävän tätä ongelmana.”

Vaikka mielenosoittajat toki ovat tuoneet Trump-kritiikin kaduille jo useaan otteeseen, arjessa vastarinta ei Laaksosen mukaan voimakkaasti näy. Laaksonen epäilee, että ihmisiä motivoi oman edun tavoittelu.

”Trump on luvannut isoja veroalennuksia. Kaikki täällä säästävät niska limassa rahaa lastensa yliopistorahastoihin. He ovat toki kiinnostuneita siitä, että saavat käyttöönsä kymppitonnin tai kaksi lisää vuodessa käteen. Mutta onko todella niin, että ihmiset ovat ostettavissa omia arvojaan vastaan?”

Yhdysvaltojen yhä vain jyrkempi kahtia jakautuminen huolettaa häntä.

”Osa Trumpin kannattajista tuntuu olevan nyt kaikkivoipaisissa adrenaliinihöyryissä. Jos uskaltaa sanoa halaistunkin sanan siitä, että presidentillä ei ole kaikki hallussa, saa heti vastaansa ilkeitä sanoja, että ’te hävisitte, nyt pidätte suunne kiinni’.”

Laaksonen myöntää auliisti elävänsä omassa kuplassaan.

”En voi nähdä 320 miljoonan ihmisen todellisuutta. Mutta jos demokraattivoittoisessa New Jerseyssä on tällaista, millaista sitten on muualla Yhdysvalloissa?”

Laaksonen uskoo, että Trump voi aiheuttaa toimillaan ”dramaattisen iskun” Yhdysvaltojen taloudelle ja yhteiskunnan perusteille.

”Yhdysvallat on rakentunut avoimuudelle, sananvapaudelle sekä maahanmuuttajien voimalle ja innovaatioille. Jos näihin puututaan, tämä maa muuttuu aivan olennaisella tavalla.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää