Ulkomaat

Trumpin tuomarivalinta Neil Gorsuch on perinteisten arvojen kannattaja, mutta pieni yllätys – grafiikka näyttää korkeimman oikeuden jakolinjat

Korkeimman oikeuden tuomariksi nimitetty Neil Gorsuch, 49, on huippuyliopistot käynyt oikeustieteilijä, joka miellyttänee republikaanipuolueen perinteisiä kannattajia.

Älykäs, huippukouluja käynyt oikeustieteilijä. Eliitin jäsen, joka arvostaa perinteisiä konservatiivisia perhearvoja ja uskonnon roolia yhteiskunnassa. Näin luonnehditaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden uudeksi jäseneksi nimitettyä Neil Gorsuchia yhdysvaltalaisviestimissä.

Presidentti Donald Trump nimitti 49-vuotiaan Gorsuchin tiistaina. Nimitys pitää vielä hyväksyä kongressissa.

Trumpin nimitystä luonnehdittiin pieneksi yllätykseksi. Gorsuch oli melko tuntematon vielä muutama päivä sitten ennen kuin hän nousi esiin ennakkoarvailuissa.

Jotkut odottivat Trumpilta räväkkää ja radikaalia nimitystä. Sen sijaan Gorsuch on arvokonservatiivi, joka miellyttänee republikaanien perinteistä äänestäjäkuntaa, joista kaikki eivät tukeneet Trumpia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

49-vuotias Gorsuch on nuorin korkeimpaan oikeuteen nimitetty tuomari 25 vuoteen. Koska jäsenet nimitetään eliniäksi, Gorsuch voi vaikuttaa korkeimman oikeuden toimintaan, miljoonien ihmisten elämään ja Yhdysvaltain suuntaan vuosikymmeniä.

Gorsuch on käytökseltään kohtelias ja pukeutumiseltaan tyylikäs, häntä tuntevat ihmiset kuvailevat yhdysvaltalaislehdissä. Hän opiskeli oikeustiedettä eliittiyliopistoissa Columbiassa ja Harvardissa, jossa hänen opiskelutovereihinsa kuului presidentti Barack Obama. Gorsuchilla on tutkinto myös oikeusfilosofiasta Oxfordin yliopistosta Britanniassa.

Yhdeksänhenkisessä korkeimmassa oikeudessa Gorsuch on ainoa protestantti kristitty. Muut jäsenet ovat katolisia tai juutalaisia.

Gorsuchilla on perheensä kanssa koti Boulderissa Coloradossa. Hänet tunnetaan innokkaana ulkoilmaihmisenä, joka harrastaa laskettelua ja perhokalastusta.

Coloradosta tulevan tuomarin nimittämisen voi tulkita myös Trumpin viestiksi sisämaan ”ylilento-osavaltioille”, jotka kokevat usein tulevansa unohdetuiksi. Ilmaisulla tarkoitetaan sisämaan osavaltioita, joiden yli lennetään matkalla itä- ja länsirannikon keskuksien välillä.

Pääkaupunki Washington on Gorsuchille kuitenkin tuttu. Hän vietti kaupungissa osan lapsuudestaan sekä työskenteli siellä kymmenen vuotta lakifirmassa ja oikeusministeriössä. Gorsuchin perheellä on tiiviit yhteydet Washingtonin eliittiin, jota vastaan Trump sanoo taistelevansa.

Korkeimmassa oikeudessa on ollut paikka täyttämättä sen jälkeen, kun tuomari Antonin Scalia kuoli vuosi sitten helmikuussa.

Gorsuch on Scalian suuri ihailija. Oman kertomansa mukaan hän kuuli Scalian kuolemasta ollessaan laskettelurinteessä ja puhkesi kyyneliin.

Myös näkemyksiltään Gorsuchia pidetään hyvin samantapaisena kuin Scaliaa. The New York Timesin arvion mukaan Gorsuch asettuu korkeimman oikeuden jäsenistössä selvästi konservatiiviseen leiriin, mutta ei ääripäähän.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.Jos Gorsuchin nimitys vahvistetaan, korkeimmassa oikeudessa on jälleen tutusti viisi konservatiivista ja neljä liberaalia tuomaria. Tämä on ollut asetelma 1970-luvulta lähtien. Nykyisessä kokoonpanossa vaa’ankieliasemassa on ollut keskustalainen konservatiivi Anthony Kennedy, joka joissain asioissa on yhtynyt liberaalien kantaan.

Gorsuch ei ole ottanut näkyvästi kantaa esimerkiksi aselakeihin tai homojen oikeuksiin, jotka ovat monelle Yhdysvaltain konservatiiveille tärkeitä asioita. Hänen tuomittavakseen ei ole osunut aborttia koskevia päätöksiä.

Kannanotoissaan Gorsuch on vastustanut armokuolemaa, arvostellut liittovaltion liiallista vallankäyttöä ja esimerkiksi presidentin asetuksien käyttöä, joilla presidentti voi ohittaa päätöksissään kongressin käsittelyn.


Keskeisin Gorsuchin ajattelua kuvaava piirre on hänen kirjoitustensa perusteella Yhdysvaltain perustuslain arvostus ja pyrkimys sen kirjaimelliseen tulkintaan.

Yhdysvalloissa perustuslailla ja sen lisäyksillä on lähes pyhän kirjoituksen asema. Perustuslaki on kuitenkin luonteeltaan yleinen ja periaatteellinen, joten sen tulkinta viime kädessä korkeimmassa oikeudessa ohjaa pitkäkestoisesti yhteiskunnan suuntaa.

Gorsuchin ajattelussa tärkeää on yrittää tulkita perustuslakia niin kuin Yhdysvaltain liittovaltion perustajat sen mahdollisesti ymmärsivät.

Korkeimman oikeuden tehtävä on myös valvoa presidentin vallankäyttöä. Presidentti Trumpia vastaan nostettiin jo ensimmäisen viikon aikana ainakin 40 oikeusjuttua. Korkeimman oikeuden käsittelyyn voi tulla esimerkiksi Trumpin seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille määräämä maahantulokielto ja päätöksen lainmukaisuus.

Trumpin puolueella republikaaneilla on enemmistö kongressin molemmissa kamareissa. Korkeimman oikeuden tuomarin nimitykseen vaaditaan kuitenkin senaatissa 60 ääntä. Republikaaneilla on 52 edustajaa, joten nimitys vaatii tukea myös demokraattiedustajilta.

Demokraattien parissa on myös esitetty vaatimuksia, että tuomarinimitystä pitäisi viivyttää filibusterilla, eli jarruttamalla päätöstä ylettömällä keskustelulla.

Kyse olisi demokraateille myös kostosta. Monien demokraattien mielestä korkeimman oikeuden tuomarinimitys vietiin heiltä kepulikonstein. Republikaanien hallitsema kongressi kieltäytyi ottamasta edes käsittelyyn presidentti Obaman nimeämää ehdokasta, minkä vuoksi oikeus on ollut vuoden ajan vajaa vahvuudeltaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Korkein oikeus
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  3. 3

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Jan Vapaavuori lopetti Ruotsin lipun ylivallan Helsingin paraatipaikalla – Kaupungintalolla liputetaan kokeeksi Suomen lipulla joka päivä ja yö

  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  7. 7

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  8. 8

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  9. 9

   Espoon Otaniemeen ilmestyi omituinen liikennemerkki – Syy löytyy suomalaisesta robottiautosta, joka esiteltiin juuri

  10. 10

   Kela harkitsee äitiyspakkaukselle uutta nimeä – Yleisöltä tuli muutamassa tunnissa 4 000 nimiehdotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää