Ulkomaat

Islamistit tekivät USA:ssa vähemmän tuhoa kuin joukkoampujat – maahantulokielto ei koske yhtäkään terroristien tärkeimmistä lähtömaista

Tuore raportti käsittelee Yhdysvaltain muslimien ääriajattelua ja väkivaltaa.

Donald Trumpin päätös kieltää väliaikaisesti maahantulo seitsemästä muslimimaasta johti Yhdysvalloissa suuriin mielenosoituksiin. Yhdysvaltain lait kieltävät syrjinnän uskonnon perusteella.

Trump perusteli kieltoa Yhdysvaltain turvallisuudella. Päätöksen tarkoitus on ”suojella amerikkalaisia ulkomaalaisten tekemiltä terrori-iskuilta”, lukee presidentin määräyksessä.

”Tässä ei ole kyse uskonnosta. Tässä on kyse terrorismista”, Trump sanoi. Mutta kuinka paljon ulkomaa­laiset tai Yhdysvaltain muslimit tekevät terrori-iskuja Yhdysvalloissa?

Viime sunnuntaina Pohjois-Carolinan yliopiston sosiologian professori Charles Kurzman julkaisi vuosittaisen raporttinsa Yhdysvaltain muslimien ääriajattelusta ja väkivallasta. Raportti on julkaistu kahdeksana vuonna peräkkäin maan kansallisen turvallisuuden ministeriön kanssa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Raportin mukaan Yhdys­valloissa oli viime vuonna 46 Yhdysvaltain muslimia, jotka olivat sekaantuneet väkivaltaiseen ääriajatteluun liittyviin tapauksiin. Se oli vähemmän kuin edellisenä vuonna mutta enemmän kuin keskimäärin (27).

Näistä 46 ihmisestä 22 oli sellaisia, jotka matkustivat tai yrit­tivät matkustaa ulkomaille liit­tyäkseen ääriryhmiin. 24:llä oli väkivaltaisia suunnitelmia.

Mukana ovat internetissä tehdyt uhkaukset ja aseiden ostaminen. Suurin osa suunnitelmista vesittyi.

Vuosi 2016 oli kuitenkin poikkeuksellisen väkivaltainen.

Yhdysvalloissa tehtiin pahin terroriteko syyskuun 2001 jälkeen, kun afganistanilaistaustainen amerikkalainen Omar Mateen ampui 49 ihmistä Pulse-yökerhossa Orlandossa. Hän soitti hyökkäyksen aikana paikallis­televisioon ja sanoi toimivansa äärijärjestö Isisin nimissä.

Syyskuussa afganistanilaistaustainen Ahmad Kham Rahami asetti roskasäiliöihin räjähteitä New Jerseyssä ja New Yorkissa. Viikko myöhemmin Washingtonin osavaltiossa turkkilaistaustainen Arcan Cetin ampui viisi ihmistä ostoskeskuksessa.

Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna yhteensä 54 ihmistä ­ääri-islamilaisuuteen liittyvissä iskuissa. Kun määrä lisätään aiempiin iskuihin, äärimuslimit ovat aiheuttaneet Yhdysvalloissa 123 ihmisen kuoleman vuoden 2001 jälkeen.

Samalla aikavälillä yli 240 000 amerikkalaista on kuollut henkirikosten uhreina. Pelkästään viime vuonna 188 amerikkalaista kuoli joukkoampumisissa, joilla ei ollut mitään tekemistä islamilaisen terrorismin kanssa.

Orlandon terrori-iskun jälkeen amerikkalaiset saivat kuitenkin tarpeekseen, ja Trumpin muslimi- ja siirtolaisvastainen linja voitti.

Orlandon iskujen jälkeen Trump väitti, että maassa on ”tuhansia ja tuhansia saman­laisia ampujia, ja me tuomme heitä tuhansia lisää tähän maahan joka vuosi”.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

The Wall Street Journal -lehti kokosi yhdessä New America Foundation -säätiön kanssa tietoja Yhdysvalloissa tehtyjen terrori-iskujen tekijöiden taustoista. Yhteensä 180 ihmistä on tehnyt tai suunnitellut iskuja Yhdysvalloissa syyskuussa 2001 ja sen jälkeen.

Näistä 180 ihmisestä vain 11 oli kotoisin niistä maista, jotka Trump asetti viime lauantaina maahantulokieltoon. Yksikään 11:stä ei kuitenkaan ollut sekaantunut terroritekoon, jossa olisi kuollut amerikkalaisia.

Sen sijaan 180 epäillystä peräti 81 oli amerikkalaisia, 18 saudiarabilaisia ja 10 pakistanilaisia. Syyskuun 2001 terrori-iskujen tekijät olivat Saudi-Arabian lisäksi Egyptistä, Libanonista ja Arabiemiraateista.

Nämä maat eivät ole Trumpin maahantulokiellon piirissä – ei myöskään Afganistan, jossa Orlandon iskun tekijän juuret olivat.

Jotta presidentti Trump olisi rehellinen, hänen pitäisi sanoa, että ulkomailta tulevia terroristeja suurempi vaara ovat kotimaassa radikalisoituvat amerikkalaiset.

Raportissaan Kurzman arvioi myös, miksi jotkut Yhdys­valtain muslimit ovat radikalisoituneet.

Kurzmanin mukaan musliminuorten ääri­ajattelua on selitetty liian usein sillä, että siirtolaisvanhempien perinteinen kasvatus törmäisi amerikkalaiseen arkeen, jossa on paljon houkutuksia.

Väkivaltainen ääriajattelu koskee Kurzmanin mukaan tilastollisesti useammin muslimeiksi kääntyneitä kuin muslimiperheissä kasvaneita ihmisiä.

Radikalisoitumista on vaikea ennustaa, koska se on hyvin ­yksilöllistä ja erittäin harvi­naista.

Yhdysvalloissa on noin kolme miljoonaa muslimia.

”Ei ole todenmukaista väittää, että Yhdysvaltain muslimien väkivaltaisella ääriajattelulla olisi selvä väestöprofiili”, hän kir­joittaa.

”Muutamia kymmeniä ihmisiä vuodessa ei voi kutsua suureksi rekrytoitavien joukoksi.”

Miten Trumpin kieltolistan seitsemän maata valittiin?

Presidentti Donald Trumpin asetuksessa, joka koskee tilapäistä maahantulokieltoa tietyistä muslimimaista, ei suoraan mainita nimeltä sen kohteena olevia seitsemää maata.

Sen sijaan asetuksessa viitataan Yhdysvaltain viisumivapausohjelmaa koskevaan lakiin.

Taustalla on presidentti Barack Obaman joulukuussa 2015 allekirjoittama lakiuudistus, joka asetti rajoituksia Irakissa, Syyriassa, Iranissa ja Sudanissa matkustaneille ulkomaalaisille. Kaksi kuukautta myöhemmin listalle lisättiin Jemen, Somalia ja Libya. Uuden lain seurauksena näissä maissa vuoden 2011 jälkeen matkustaneet eivät enää pääse Yhdysvaltoihin ilman viisumia.

Sama koskee siis myös esimerkiksi näissä maissa matkailleita suomalaisia. Lisäksi sääntö koskee Irakin, Syyrian, Iranin ja Sudanin kaksoiskansalaisia. Perusteena oli ulkomaisten terroristien uhan torjuminen.

Tämä on saanut Trumpin kannattajat sanomaan, että maahantulokiellon taustalla on Obaman hallinnon laatima lista. Kuvio ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

Rajoitukset määräävää lakia ajoi alun perin republikaaniedustaja Candice Miller, ja se kytkettiin tärkeän budjettilakipaketin hyväksymiseen. Laki hyväksyttiin edustajainhuoneessa silti lähes yksimielisesti äänin 407–19.

Lain läpimeno sai vauhtia San Bernardinon ja Pariisin terrori-iskuista. Yhdysvaltoja järkyttäneen San Bernardinon joukkoampumisen tekijöiden tausta oli Pakistanissa, joka ei kuitenkaan ollut rajoitusten kohteena olevien listalla.

Sen sijaan rajoitusten kohteena oli esimerkiksi Iran, jonka kanssa Obaman hallinto oli tehnyt hauraan ydinohjelmasovun heinäkuussa 2015. Republikaanit vastustivat sopimusta, ja esimerkiksi The Huffington Postissa julkaistun artikkelin mukaan Iranin sisällyttäminen listalle oli tölväisy Obaman politiikalle.

Trumpin asetus on joka tapauksessa olennaisesti laajempi kuin aiemmat rajoitukset, sillä se kieltää kaikkien kyseisten maiden kansalaisten maahantulon. Aiempi laki koski vain rajoituksia viisumivapausohjelmaan näissä maissa vuoden 2011 jälkeen matkustaneille ja osalle kaksoiskansalaisista.

Lisäksi Trump lakkautti pakolaisten vastaanoton toistaiseksi kokonaan.

Tuoreen presidentin päätökset saivat aikaan laajoja vastalauseita sekä Yhdysvalloissa että maailmalla. Niiden tulkinnasta vallitsi aluksi paljon hämmennystä ja ristiriitaista tietoa. Alkuun maahantulokiellon kerrottiin koskevan myös kyseisten seitsemän maan kaksoiskansalaisia. Myöhemmin annetun ohjeen mukaan kaksoiskansalaiset pääsevät sittenkin maahan, jos he matkustavat jonkin toisen maan passilla.

Trump perusteli toimiaan terrorismin torjunnalla. Asetuksessa mainitaan erikseen Yhdysvaltain vuoden 2001 terrori-iskut, ja Trumpin hallinnon edustaja viittasi perusteluissaan myös San Bernardinon iskuun.

Kummankaan iskun tekijöiden alkuperämaat eivät kuitenkaan ole kieltolistalla. Syyskuun 11. päivän iskujen tekijät olivat kotoisin Saudi-Arabiasta, Egyptistä, Arabiemiirikunnista ja Libanonista.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Trumpin kiistelty määräys


 Trumpin määräämä väli­aikainen maahantulokielto koskee seitsemän valtion kansalaisia: Irakin, Iranin, Libyan, Syyrian, Sudanin, Somalian ja Jemenin.

 Yhdysvalloissa yksikään ihminen ei ole kuollut syyskuussa 2001 tai sen jälkeen tehdyssä terrori-iskussa, jonka tekijän juuret olisivat olleet näissä seitsemässä maassa.

 Trumpin määräyksestä seurasi porttikielto myös kaikille syyrialaisille pako­laisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  3. 3

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  4. 4

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Nordea lopettaa kertaheitolla kolme lähekkäistä konttoria – katso grafiikasta, miten nopeasti pankkikonttorit katoavat

  8. 8

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  9. 9

   Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa poikien heikompaa koulumenestystä – ”Tavalliset luokat eivät ole tavallisia, sieltä on kuorittu kerma pois”

  10. 10

   Hälytyskellot eivät Suomessa soineet, kun Mugabe kertoi pelottavista suunnitelmistaan tavattuaan Mauno Koiviston 1981

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  3. 3

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  8. 8

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Beyoncé, Rihanna ja Snoop Dogg nousivat puolustamaan prostituutioon pakotettua 16-vuotiasta, joka tappoi ”asiakkaansa” – mahdollisuus ehdonalaiseen 67-vuotiaana
  3. Heinähatun ja Vilttitossun lapsinäyttelijät ottavat rennosti valkokankaalla – ”Jos kerran olet ollut lapsi, niin kai sinä tiedät”
  4. Lauri Markkanen on koripalloon ihastunut ”sieni”, joka uskoo pelaavansa All Stars -ottelussa – yliopistovalmentaja kertoo Pekka-isän pitkästä odotuksesta
  5. Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa poikien heikompaa koulumenestystä – ”Tavalliset luokat eivät ole tavallisia, sieltä on kuorittu kerma pois”
  6. Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa” Tilaajille
  7. Tutkimus: Älä säikähdä, jos lapsesi painii välitunnilla, sillä hän on suomalaisen koulun helmi – ja ihastuttaa maailmalla
  8. Venäjän aggressiivisuus ja EU:n epäröinti sumentavat itäisten kumppanimaiden jäsenyyshaaveita – Carl Bildt varoittaa Eurooppaa ”sukupolvemme geopoliittisesta möhläyksestä”
  9. Kuinka monta taksisovellusta Helsingin kokoiseen kaupunkiin mahtuu?
  10. Kaikki lähti Alvar Aallon rakennuksista ja puutarjottimista – Kari Virtasesta kasvoi Suomen ykkösarkkitehtien puuseppä
  11. Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset
  12. Näytä lisää