Ulkomaat

Sadattuhannet marssivat Romanian kaduilla – Mistä kuohunnassa on kyse?

EU-maa Romanian korruptio jäytää kansaa. HS keräsi keskeisiä kysymyksiä joukkomielenosoituksista.

Satojatuhansia mielenosoittajia keränneet protestit levisivät eri puolilla maata Romaniassa torstaina.

Korruptionvastaisia mielenosoituksia pidettiin kymmenissä kaupungeissa. Pääkaupunki Bukarestin keskusaukiolle kokoontui noin 80 000 ihmistä, kertoi uutistoimisto Reuters.

Mielenosoittajat vastustavat hallituksen aikeita löysentää korruptionvastaista asetusta.

Joukkoliikehdintää kuvataan suurimmaksi sen jälkeen, kun diktaattori Nicolae Ceaușescun kommunistivalta kaadettiin vuonna 1989.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mistä mielenosoituksissa on kyse?

Mielenosoitukset ovat itse asiassa kestäneet jo lähes kolme viikkoa, mutta alkuun ne saivat vähemmän huomiota ulkomailla.

Kansan sai kadulle hallituksen suunnitelma, jonka mukaan viranomaisten virka-aseman hyväksikäyttö ei enää olisi rangaistavaa, jos saatu hyöty on alle 44 000 euroa.

Asetus myös keskeyttäisi suuren määrän käynnissä olevia korruptiotutkintoja. Näiden joukossa olisi ilmeisesti myös oikeudenkäynti sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Liviu Dragneaa vastaan. Sosiaalidemokraatit johtavat hallitusta.

Toinen kiistelty piirre hallituksen päätöksessä on, että se vapauttaisi vankeja, jotka suorittavat alle viiden vuoden tuomioita. Samalla vapaaksi pääsisi ilmeisesti satoja korruptiosta tuomittuja virkamiehiä.

Arvostelijoiden mukaan hallitus haluaa vapauttaa liittolaisiaan. Hallituksen mukaan kyse on tarpeesta tehdä tilaa täynnä oleviin vankiloihin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on arvostellut vankiloiden oloja.

Käänne kuohunnassa tuli tiistaina, kun hallitus ilmoitti todellakin päättäneensä uudesta laista. Sen jälkeen suurempi joukko romanialaisia lähti kaduille. Keskiviikkona marssi jopa 300 000 romanialaista.

Mitä Romanian korruption taustalla on?

Noin 20 miljoonan asukkaan Romania on Euroopan köyhimpiä maita. Vuotuinen keskipalkka on vain 5 000 euroa.

Romania kuului diktaattori Ceaușescun aikana Itä-Euroopan kommunistiblokkiin. Valtaeliitti rohmusi valtion omaisuutta itselleen.

Sama meno jatkui järjestelmän kaaduttua. Monia entisiä kommunisteja ja pelätyn turvallisuuspalvelun jäseniä jatkoi valtapaikoilla ja politiikassa uusissa puolueissa.

Lähes 30 vuoden aikana ihmisiä on vaihtunut, mutta oman edun tavoittelu virkatehtävissä on jäänyt maan tavaksi. Heikko elintaso tekee osaltaan korruptiosta houkuttelevampaa.

Korruptiohuolista huolimatta Romania otettiin Euroopan unionin jäseneksi vuonna 2007.

Nyt Romania on 28 EU-maasta neljänneksi huonoin korruptiotilastossa, kertoo Transparency International. Maailman maiden joukossa se on sijalla 57.

Viime vuosina korruptio on aiheuttanut paljon poliittista kuohuntaa.

Vain runsas vuosi sitten sosiaalidemokraattien johtama hallitus joutui eroamaan väärinkäytöksistä nousseen kohun vuoksi. Kiukun nosti 64 ihmistä tappanut tulipalo yökerhossa, jolla ei ollut asianmukaisia lupia eikä turvatoimia. Määräykset oli ilmeisesti kierretty lahjuksella.

Onnettomuus sai tuhansia ihmisiä marssimaan Bukarestin kaduille vaatimaan korruption kitkemistä ja hallituksen eroa.

Sosiaalidemokraatit palasivat valtaan vain runsas kuukausi sitten viime joulukuun vaaleissa.

Eikö Romania ole tehnyt mitään korruptiolle?

On tehnyt, paljonkin. Viime vuosina Romania on itse asiassa saanut kehuja tiukentuneista otteista vallan väärinkäyttöä vastaan.

Vuodesta 2012 Romaniassa on nostettu yli 5 000 oikeusjuttua viranomaisia vastaan, kertoo talousuutistoimisto Bloomberg. Näiden joukossa on ollut viisi ministeriä ja ainakin 16 kansanedustajaa.

Mittakaava on laaja. Kahden viime vuoden aikana korruptiotapauksista määrättyjen sakkojen määrä on yli miljardi euroa.

Noin 2 000 korruptiotapausta on tutkinnassa.

Huomattavin oli entisen pääministerin Adrian Nastasen tuomio. Hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan. Nastase todettiin syylliseksi 1,5 miljoonan euron väärinkäyttöön presidentinvaalikampanjassaan.

Romaniassa on erityinen korruptionvastainen virasto DNA, joka tutkii ylimmän poliittisen ja talouseliitin väärinkäytöksiä. Se perustettiin vuonna 2005 osana tavoitetta päästä EU:n jäseneksi.


Edistyksestä huolimatta Romanian korruptionvastaisissa toimissa on ollut niin paljon puutteita, että EU aloitti sitä kohtaan virallisen arviointimenettelyn. Samanlaisen kurinpalautuksen kohteeksi joutui Bulgaria, joka liittyi EU:hun yhtä aikaa Romanian kanssa.

EU on nuhdellut Romaniaa muun muassa tuomareihin kohdistuvasta pelottelusta.

Miten kiista etenee?

Hallitus on sanonut, että se ei peräänny päätöksestään. Asetuksen on määrä tulla voimaan ensi viikolla. Hallituksen ja sosiaalidemokraattisen puolueen edustajat ovat syyttäneet protestoijia vääristä väitteistä ja esittäneet, että kyse poliittisesta pelistä.

Mielenosoittajat uhoavat jatkavansa.

Olennainen piirre kiistassa on, että Romanian presidentti Klaus Iohannis on asettunut vastustamaan hallituksen aikeita. Hän vei kiistellyn suunnitelman perustuslakituomioistuimen arvioitavaksi.

Tuomioistuin antoi hallitukselle, parlamentille ja maistraateille ensi tiistaihin asti aikaa jättää omat lausuntonsa asiasta. Sen jälkeen perustuslakituomioistuimen on määrä tehdä päätös asiassa 20 päivän kuluessa.

Myös hallituksen rivit ovat rakoilleet. Kauppa- ja elinkeinoministeri Florin Jianu ilmoitti eroavansa omatuntoonsa vedoten.

Painetta hallitusta kohtaan luovat myös ulkovallat, joiden mielestä hallituksen päätös tarkoittaisi takapakkia korruptionvastaisessa kamppailussa.

Arvostelua ovat esittäneet muun muassa EU, Saksa ja Yhdysvallat.

Romania on tärkeä liittolainen myös Yhdysvalloille, koska maa kuuluu sotilasliitto Natoon ja siellä sijaitsee Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmään kuuluva asema.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romania
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  2. 2

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  8. 8

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Anneli Auer hakee ennätyksellisen suuria lisäkorvauksia valtiolta – Asianajaja: ”Kolme nuorinta lasta pitivät äitiään murhaajana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää