Ulkomaat

Armando Lopez saa koskettaa vaimoaan vain kuusimetrisen raja-aidan läpi – HS:n reportaasi rajalta, jonka Trump haluaa muurata umpeen

Nogales-Arizonan kaupungissa korkea rautapalkkimuuri erottaa jo yhdysvaltalaisia ja meksikolaisia. Paikallisista Trumpin entistäkin mahtavampaa muuria ei kaipaa juuri kukaan.

Nogales

Muuri on yhtä korkea kuin seiväshypyn maailmanennätys, mutta Yhdysvaltain puolella ei ole odottamassa patjaa eikä hurraavia katsojia vaan kameroita, sensoreita ja 20 000 rajavartijaa.

Armando Lopez pitää kädestä vaimoaan Guadalupe Lopezia. Armando seisoo meksikolaisessa Nogales-Sonoran kaupungissa, mutta Guadalupe Yhdysvalloissa, Nogales-Arizonassa.

Kaupunkeja ja maita erottaa teräspalkkimuuri, joka kohoaa kaupungissa kuuden metrin, mutta sen ympärillä jopa kymmenen metrin korkeuteen. Palkkien välistä voi katsoa ja työntää kätensä kuin vankilan kalterien läpi.

Juuri vangiksi 43-vuotias Armando Lopez kertoo itsensä tuntevansa. Hänet karkotettiin kaksi kuukautta sitten Yhdysvalloista Meksikoon, eikä hänellä ole muuta mahdollisuutta tavata vaimoaan Guadalupea kuin nämä viikoittaiset kohtaamiset rajamuurin läpi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Armando kertoo tulleensa Yhdysvaltoihin laittomasti vuonna 1990. Silloin rajamuuri oli vielä pelkkä verkkoaita, johon oli helppo tehdä reikä. Kolme vuotta myöhemmin Armando tapasi Guadalupen, joka oli hänkin tullut maahan Meksikosta.

Pariskunta asettui asumaan Tucsoniin, eteläiseen Arizonaan. Armando teki maalaustöitä ja sai lopulta kerätyksi rahat omaan firmaan. Perheeseen syntyi neljä lasta, jotka syntyivät Yhdysvalloissa ja ovat siten maan kansalaisia.

Sitten Armando pantiin kävelemään rajan yli.

Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta juuri sellaista Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikka on ollut.

Maassa arvellaan olevan runsaat yksitoista miljoonaa luvatonta maahanmuuttajaa. Heistä noin 60 prosenttia on Meksikosta.

Näin suuri ihmisjoukko ei ole tietenkään voinut asua Yhdysvalloissa huomaamatta. Ei varsinkaan siksi, että suurin osa heistä on tehnyt töitä, maksanut veroja ja pannut lapsensa kouluun aivan samalla tavalla kuin tavallisetkin amerikkalaiset.

Erona on kuitenkin ollut se, ettei luvattomilla ole ollut samoja oikeuksia kuin muilla. Vaikka he ovat yleensä maksaneet veroja ja eläkemaksuja, he eivät ole saaneet työttömyysturvaa, julkista sairausvakuutusta tai maksamiaan eläkkeitä.

Lisäksi luvattomat ovat joutuneet elämään jatkuvassa pelossa, koska pieninkin rikos tai esimerkiksi työnantajan ilmianto on voinut johtaa pidätykseen ja karkotukseen.

Suhtautuminen luvattomaan maahanmuuttoon jakaa nyt amerikkalaisten mielipiteitä kuin Nogalesin rajamuuri. Kiihkeässä tilanteessa on helppoa unohtaa, että ongelma oli olemassa jo silloin, kun Trump oli vasta aloitteleva tositelevisiotähti.


Armando Lopeziakaan ei potkinut maasta Donald Trump vaan Barack Obama, jonka kahdeksana presidenttivuotena maasta karkotettiin 2,5 miljoonaa luvatonta maahanmuuttajaa.

”Yritin saada oikeudessa itselleni laillisen oleskeluluvan, mutta hävisin juttuni. Tuomarin mielestä minulla ei ollut riittäviä perusteita”, Armando Lopez sanoo teräspalkkien välistä.

”Miehelläni ei ollut rikosrekisteriä, ei huumeita, ei mitään”, Guadalupe jatkaa Yhdysvaltain maaperältä.

Guadalupe Lopez on parhaillaan itse hakemassa Yhdysvaltain kansalaisuutta, minkä pitäisi lasten vuoksi onnistua. Niin olisi tosin pitänyt Armandonkin, mutta hänen palkkaamansa lakimies hoiti työnsä huonosti – tai niin mies ainakin itse väittää. Totta kai hänellä on vahva motiivi esittää asiansa parhaassa valossa.

Armando Lopezin taskussa oleva puhelin pirahtaa soimaan. ”Työpuhelu, pitää ottaa.” Armando pyörittää Tucsonissa toimivan yrityksensä asioita puhelimella Meksikosta.

Kun Armando hoitelee bisneksiään, lähdetään katsomaan, miltä Nogalesissa näyttää.

Nogalesin yhdysvaltalaisen puolen keskustassa on puolenpäivän aikaan hiljaista kuin siestan aikaan. Meksikon puolella kuhinaa näyttäisi muurin raoista arvioiden olevan enemmän. Yhdysvaltain puolella asukkaita on parikymmentä tuhatta, muurin takana noin 300 000.


Meksikolainen Nogales on vaarallinen paikka, sillä kaupunkia on jo pitkään hallinnut pahamaineinen Sinaloa-huumekartelli, jonka pomo Joaquín Guzmán alias El Chapo luovutettiin äskettäin Yhdysvaltoihin.

Myymälänsä edessä seisoskeleva vaatekauppias Julissa Ojeda kertoo myynnin romahtaneen, kun meksikolaiset shoppailijat ovat kadonneet. ”Monet kaupat ovat sulkeneet ovensa. Tämä on erilainen vuosi”, Ojeda sanoo ja osoittelee autioita myymälöitä ympärillään.

Yli 60 prosenttia Nogalesin kauppojen rahoista on aiemmin tullut Meksikon puolelta saapuvilta ostosmatkalaisilta.

Trumpin valinnan jälkeen Meksikossa on viritelty amerikkalaistuotteiden boikottia. Meksikolaiset inhosivat Trumpia jo ennestään, mutta Trump lisäsi höyryä vaatimalla Meksikon presidenttiä Enrique Peña Nietoa suostumaan rajamuurin maksumieheksi ennakkoehtona miesten tapaamiselle.

Kun Peña Nieto sanoi ei, Trump uhkasi panna meksikolaisille tuontituotteille 20 prosentin ”rajaveron”, jonka moni tulkitsi tarkoittavan vapaakauppasopimus Naftan vastaista tullimaksua.

Tullit puraisisivat kipeästi Nogalesia, jonka kautta Yhdysvaltoihin on virrannut vuodessa tuontituotteita noin 30 miljardin dollarin arvosta. Tavaraliikenne on luonut alueelle kymmeniätuhansia työpaikkoja.

Julissa Ojedan mukaan meksikolaisten ostoboikottia suurempi merkitys on ollut Trumpin valinnan aiheuttamalla Meksikon peson romahduksella.

”Dollari maksaa nyt 21 pesoa. Ihmisillä ei vain ole enää varaa ostaa mitään.”

Ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja dollarin arvo oli noin 18 pesoa.

Ojadan englanninkieli on heikkoa, kuten useimpien nogalesilaisten, vaikka Yhdysvalloissa ollaankin. Kaupoissakin melkein kaikki kyltit ovat pelkästään espanjaksi.

Tilastojen mukaan 78 prosenttia nogalesilaisista on ”valkoisia”, mutta toisaalta kaikista sen asukkaista 94 prosenttia on latinoja.

Yhdysvalloissa muut etniset ryhmät luokitellaan rodun, mutta latinot kielen mukaan. Se on lietsonut osassa ihmisistä pelkoja valkoisten jäämisestä vähemmistöön Yhdysvalloissa, vaikka oikeasti niin ei ole käymässä.

Sitä paitsi latinot tulivat Nogalesiin ensin. Alue kuului Meksikolle siihen asti, kun pohjoisnaapuri hankki sen vuoden 1853 suuressa maakaupassa.

Yhdysvaltain ja Meksikon maakaupat olivat 1800-luvulla yhtä vapaaehtoisia kuin Trumpin nykyiset vaatimukset siitä, että Meksikon pitää maksaa muuri, jota se ei halua. Jos Meksiko ei myynyt maata, Yhdysvallat otti sen väkisin.

Hampurilaisravintolan kulmapöydässä istuva US Navy -hattuinen mies esittäytyy Manueliksi, muttei halua kertoa sukunimeään. Harmaapäinen herra kertoo palvelleensa ensin 17 vuotta Meksikon ja sen jälkeen 30 vuotta Yhdysvaltain laivastossa.

”Olen asunut Nogalesissa 12 vuotta, mutta nyt kaupunki tekee kuolemaa”, 76-vuotias mies kertoo. ”Töitä ei ole, joten ihmisten on pakko lähteä pois.”


Veteraanin mielestä Yhdysvallat ampuu itseään jalkaan, jos se ryhtyy karkottamaan meksikolaisia.

”Luvattomat maahanmuuttajat paiskivat pelloilla 12–14 tunnin työpäiviä, eikä heille makseta kuin kuusi dollaria tunnissa. Kuka nekin työt sitten tekee? Eivät ne saa siihen hommaan edes mustia.”

Kyselyjen mukaan rajan asukkaat vastustavat muuria molemmissa maissa. Yksi syy siihen on, että muuri haittaa tavallisten ihmisten elämää, muttei pysäytä rikollisia. Salakuljettajat kipuavat muurin yli muutamassa sekunnissa.

Rajojen tehokas tukkiminen vaatisi matkustamisen lopettamista, sillä suurin osa luvattomista siirtolaisista on tullut Yhdysvaltoihin laillisesti ja jäänyt maahan viisuminsa umpeuduttua.

Yksi presidentti Trumpin ensimmäisiä päätöksiä oli kuitenkin rajamuurin rakentaminen. Asiantuntija-arviot muurin hinnasta vaihtelevat 10–40 miljardin dollarin välillä.

Päätös oli kuitenkin pikemminkin poliittinen julistus kuin rakennustyön aloitus. Rajamuuri on nimittäin jo rakennettu niille alueille, joihin se kannattaa rakentaa. Noin 3 200 kilometriä pitkästä rajasta aidattu on nyt noin tuhat kilometriä.

Jäljellä olevat pätkät ovat niin kaukana autiomaassa tai muuten vaikeakulkuisissa paikoissa, että rakennustyöt ovat kalliita, hankalia – ja pitkälti hyödyttömiä. Niitä alueita on paljon tehokkaampi valvoa lennokeilla ja sensoreilla kuin muurilla, joka ei ihmisiä pysäytä.

Nogalesissa muuriin on jo totuttu, sillä ensimmäinen aita kaupungin keskelle rakennettiin jo vuonna 1918.

Nyt upouusi teräsmuuri katkaisee kadut, kiemurtaa kukkuloilla ja erottaa toisistaan Guadalupen ja Armandon, joka on saanut maalauskeikkansa sovittua.

Mies ja vaimo tapaavat muurin äärellä aina 4–5 tuntia kerrallaan. Tällä kertaa mukana on myös Armandon äiti Maria Regina Lopez, joka pyyhkii silmiään poikansa puhuessa.

”Toivon voivani vielä palata Yhdysvaltoihin. Yritämme valittaa päätöksestä”, Armando selittää. ”Ei minulla ole minulla ole mitään Amerikkaa vastaan. Kaunis maa, jossa asuu paljon hyviä ihmisiä. Kysymys on järjestelmästä.”

Jos valitus ei onnistu, Lopezeilla on kaksi vaihtoehtoa.

Armando voi yrittää uudestaan rajan yli. Salakuljettajat auttavat tulijat Yhdysvaltain puolelle, mutta se on kallista, vaikeaa ja vaarallista. Vuodesta 1999 lähtien yli 2 000 yrittäjää on kuollut Arizonan autiomaissa.

Vaikka Armando selviäisi hengissä Tucsoniin, hänen elämänsä olisi jatkuvaa varuillaan oloa, tai pahempaa. Trump ei ole vetäytynyt uhkauksestaan karkottaa maasta kaikki luvattomat siirtolaiset. Yrittäjää ja neljän lapsen isää ei varmaan olisi kovin vaikea löytää.

Toinen vaihtoehto on odottaa, että Guadalupe Lopez saa Yhdysvaltain kansalaisuuden. Sen jälkeen hän voi asua miehensä kanssa Meksikon puolella, mutta käydä työssä Yhdysvalloissa.

”Näin tämä ei voi jatkua. Me emme ole 24 vuoteen olleet koskaan erossa, emme ennen kuin nyt”, Guadalupe sanoo.

Oikaisu 4.2. kello 7.45: Toisin kuin uutisessa aiemin kerrottiin, luvattomien maahanmuuttajien päiväpalkka pelloilla on kuusi dollaria tunnissa, ei päivässä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Meksiko
 • Yhdysvallat
 • Siirtolaisuus
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  8. 8

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  9. 9

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  10. 10

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää