Ulkomaat

Tohtoriopiskelija Göteborgista sai käsiraudat, Boris Rotenberg toivoa – Trump vaikuttaa kohtaloihin kaikkialla maailmassa

Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin toimet vaikuttavat tavalla tai toisella lähes jokaiseen maailman asukkaaseen. HS:n reportaasissa tästä antavat todistuksensa neljä hyvin erilaista ihmistä Suomesta, Ruotsista, Venäjältä ja Kiinasta.

Helsinki / Tukholma / Moskova / Peking /

Ulkomaanuutiset ovat viime päivinä olleet lähes pelkkää Donald Trumpia.

Se saattaa tuntua jo rasittavalta, mutta siihen on hyvä syy. Kukaan muu yksittäinen ihminen ei vaikuta maailman tapahtumiin yhtä paljon kuin Yhdysvaltojen presidentti.

Yhdysvallat on yhä maailman ainoa supervalta.

Sen asevoimille ei löydy maailmasta haastajaa. Sen suuryritykset, kuten Google ja Amazon, dominoivat digitaalista taloutta. Dollari on yhä maailman ylivoimaisesti käytetyin valuutta. Lisäksi Yhdysvaltojen tuottama kulttuuri elokuvineen, sarjoineen ja pop-tähtineen vaikuttaa ihmisten mieltymyksiin ainakin rikkaassa maailmassa enemmän kuin minkään muun maan hengentuotokset.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Näiden syiden vuoksi kuka tahansa Yhdysvaltojen presidentti varastaa ensimmäisinä viikkoinaan kaikkien mantereiden huomion. Mihin suuntaan hän alkaa maailmaa viedä?

Trump ei kuitenkaan ole kuin kuka tahansa Yhdysvaltojen presidentti. Entinen liikemies on aloittanut kautensa ennennäkemättömällä ryminällä, joka enteilee merkittävää käännettä Yhdysvaltojen johtamassa maailmanjärjestyksessä.

Valkoisesta talosta on sinkoutunut Trumpin allekirjoittamia asetuksia yksi toisensa jälkeen. Lähes jokainen näistä päätöksistä on ollut tavalla tai toisella kiistanalainen jopa Trumpin oman puolueen keskuudessa.

Ensimmäisinä viikkoinaan Trump on muun muassa irrottanut Yhdysvallat Tyynenmeren kauppasopimuksesta, hermostuttanut Kiinan, ajautunut välirikkoon Meksikon kanssa, hävittänyt ilmastopolitiikan Valkoisen talon verkkosivuilta, vihjannut Venäjän-vastaisten pakotteiden hellittämisestä ja keskeyttänyt määräajaksi viisumien myöntämisen seitsemän muslimimaan kansalaisille.

Pelkästään näiden päätösten vaikutukset koskettavat tavalla tai toisella lähes jokaista maailman asukasta. HS reportaasissa neljä hyvin erilaista ihmistä Suomesta, Ruotsista, Venäjältä ja Kiinasta pääsevät kertomaan, miten Donald Trumpin politiikka vaikuttaa heidän elämäänsä.


Protektionismi uhkaa Herttoniemen vienti-ihmettäHelsingin Herttoniemessä päämajaansa pitävä Planmeca tahkosi viime vuonna yli 700 miljoonan euron liikevaihdon.

Suomessa suunnitellut ja valmistetut Planmecan hammaslääketieteelliset hoitoyksiköt sekä kallon röntgen-, 2D- ja 3D -kuvantamiseen ja mammo­grafiatutkimukseen tarkoitetut laitteet ovat haluttuja ympäri maailman. Kauppa kukoistaa ja työllistää yli tuhat suomalaista.


Herttoniemessä röntgenlaitetuotannon tiloissa tunnelma on harmaana helmikuun päivänä rauhallinen. Työntekijät rakentavat keskittyneinä laitteita, joista yli 90 prosenttia on luvattu toimittaa pääosin maailmalle. Planmeca vie Pohjois-Amerikkaan tuotannostaan noin neljänneksen.

Presidentti Donald Trumpin politiikalla on tähän asti ollut hyvin protektionistinen suunta: Trump haluaa suojella yhdysvaltalaisia yrityksiä ulkomaiselta kilpailulta. ”America first”, Trump toisteli virkaanastujaispuheessaankin. Planmecan varatoimitusjohtajan Tuomas Lokin näkökulmasta protektionismi olisi hyvin haitallista.


”Suomalaisen vientiteollisuuden kannalta olisi mielestäni erittäin surullista, jos vapaakauppa-alue lähtee purkautumaan. Suomi on sen avulla rikastunut ja varoilla on rakennettu yhteiskuntaamme. Jos vienti vaikeutuu etenkin Pohjois-Amerikan osalta, se on meidän kannaltamme huono asia”, hän sanoo.

Lokki on seurannut presidentti Donald Trumpin ensimmäisten viikkojen edesottamuksia mielenkiinnolla, mutta yrittää katsoa asioita enemmän pitkän aikavälin kannalta. Presidentti Barack Obama määräsi 2013 terveydenhuollon välineiden myyntiä ja tuontia koskevan veron, jonka avulla Obamacarea rahoitettiin. Se antoi amerikkalaisille tuottajille etulyöntiaseman Planmecaan nähden.

Obama jäädytti veron tammikuussa 2016 kahdeksi vuodeksi.

”Oli hyvä, että vero poistui, koska amerikkalaisilla markkinoilla olevien toimijoiden asema tasa-arvoistui”, Lokki sanoo.

Reutersin mukaan tuontivero kuulunee Trumpin suunnitelmiin, vaikka kongressin sisäinen puolueeton tutkimuskeskus totesi jo 2015, että terveysalan välineisiin liitetyllä tuontiverolla on ollut vain vähäisiä työllistäviä vaikutuksia Yhdysvalloissa.

Lokki ei näe vielä syytä huolestua.

”En näe mitään paniikin aihetta. Jotain tällaista oli odotettavissa. Vaikea sanoa, mitkä näiden Trumpin toimien kauaskantoiset seuraukset ovat. Se jää nähtäväksi”, Lokki toteaa yrityksen Helsingin-tehtaalla.

”Toki retoriikka on kovaa. On tätä kaikkea ollut vaikea olla seuraamatta, jos pitää silmiään ja korviaan auki.”

Tohtoriopiskelija Göteborgista sai JFK:llä käsiraudat ja käskyn palata kotiin

Jossakin Tukholman lentokentän Arlandan ja New Yorkin JFK:n välillä Amirista tuli laiton.

28-vuotias iranilainen tohtoriopiskelija oli astunut lennolle kotimaassaan Ruotsissa 27. tammikuuta. Määränpäänä oli Cornellin yliopisto ja puolen vuoden tutkimusvaihto arvostetussa opinahjossa. Matkaa ja tutkimusyhteistyötä oli suunniteltu vuoden ajan. Se tuntui suurelta mahdollisuudelta.

”He katsoivat paperini kentällä. Kaikki oli kunnossa. Mutta kun tulin ulos JFK:lla minut vedettiin sivuun. Paljon myöhemmin sain kuulla, että olin laittomasti maassa”, Amir kertoo.

Presidentti Trump oli lennon aikana allekirjoittanut seitsemän maan kansalaisia koskevan väliaikaisen maahantulokieltonsa.

”Olin aluksi hyvin peloissani, kun en tiennyt, mistä oli kyse.”

Amir on asunut Ruotsin Göteborgissa kuusi vuotta ja suorittanut stipendillä maisterin tutkinnon Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa. Nyt hän opiskelee teknillisen mekaniikan tohtorintutkintoa. Hänellä on vain synnyinmaansa Iranin kansalaisuus.

JFK:n lentokentällä hän oli yksi ensimmäisistä maahantulokiellon vuoksi pysäytetyistä. Amir odotti ensin iltakymmenestä aamuyhteen tietämättä tapahtuneen taustoja. Kukaan ei kertonut, eikä hän saanut käyttää puhelinta tai tietokonetta.

Yhdeltä yöllä Amir pantiin käsirautoihin ja siirrettiin toiseen terminaaliin, missä raudat taas avattiin. Hän odotti aamuneljään. Lopulta virkailija kertoi hänelle maahantulokiellosta ja käski poistua maasta heti vapaaehtoisesti. Muuten seuraisi viiden vuoden porttikielto.

”Olin sokissa. Minulla oli opiskelijaviisumi, olin läpäissyt turvatarkastukset ja olin menossa hyvään yliopistoon. Sen lisäksi olin hyvästä yliopistosta. Enkä minä ole laiton maahantulija, olin vain tulossa tutkimukseni takia”, Amir sanoo.

Hän ei silti valita kohteluansa.

”Tilanne oli myös virkailijoille uusi. He sanoivat olevansa pahoillaan ja että kyse oli määräyksestä.”

Paluulennolle Amir lähti kolmen poliisin saattelemana.

Ruotsissa uutinen maahantulokiellosta kosketti laajasti. Paikallisen tilastokeskuksen mukaan maassa asui 2015 lopussa vajaat 156 000 kieltolistalla olevien maiden kansalaista. Moni sai siis miettiä, missä määrin kielto pätee itseen tai tuttuihin.

Amirin tutkimusyhteistyö jatkuu toistaiseksi etänä ja verkossa, mikä harmittaa häntä. Kansainväliset kontaktit ja yhteistyö ovat tutkijantyössä olennaisia.

”Olen surullinen, mutta elämä jatkuu, mitä muutakaan voisi tehdä.”

Vaikka Trumpin matkustuskielto näyttää toistaiseksi kumoutuneen perjantaisen oikeuden päätöksen takia, ei Amir pääse matkaan ainakaan heti. Yhdysvallat perui hänen viisuminsa.

Amir pyytää, ettei HS julkaise hänen koko nimeään. Hän sanoo myös, ettei ole hänen asiansa ottaa laajemmin kantaa Trumpin politiikkaan. Hän arvelee, että se saattaisi vaikeuttaa asioita vastaisuudessa. Silti Amiria ihmetyttää, kuinka ihmisen tilanne voi muuttua kahden kuukauden viisumiprosessin ja turvakartoituksen jälkeen hetkessä.

”Miten voi olla, että olin laillinen, kun astuin koneeseen ja laiton noustuani sieltä?”


Pakoteliikemies Rotenberg uskoo ”terveen järjen voittoon”

Suomalais-venäläinen liikemies Boris Rotenberg, 60, on juuri päättänyt moottoriurheilua koskevan tiedotustilaisuutensa Moskovassa. Kyseessä ovat Rotenbergin perustaman SMP Racing -autourheilutallin kuulumiset.

Yhteistyö amerikkalaistallin kanssa Indycar-kisoissa on ollut vaarassa, sillä sekä Rotenberg että kilpatallille nimen antanut SMP-pankki ovat Yhdysvaltain pakotelistoilla. Mahtaisiko Donald Trump korjata tilanteen?

”Suomi tässä pahin on, minulla ei ole siellä enää mitään!” Rotenberg, 60, puuskahtaa tiedotustilaisuuden jälkeen. Siis siitä huolimatta, ettei EU ja Suomi sen mukana ole asettanut minkäänlaisia pakotteita Boris Rotenbergiä kohtaan.

Rotenberg ja hänen Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistoille joutunut veljensä Arkadi luopuivat osuuksistaan Hartwall-areenassa yli kaksi vuotta sitten Borisin pojan Romanin hyväksi. Nuori Rotenberg käyttää nyt määräysvaltaa sekä areenassa että Jokereissa.

Suomalais-venäläinen liikemies ja Yhdysvaltain pakotteiden kohde Gennadi Timtšenko jäi Hartwall-areenaan ja Jokereihin vähemmistöosakkaaksi.

Rotenbergien ja Timtšenkon synti lännen silmissä on miesten läheinen suhde Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. ”Kaksi juutalaista ja hohol”, Putin riemastui keväällä 2014 pakoteuutisista viitaten Rotenbergien juutalaiseen taustaan ja Timtšenkon ukrainalaisjuuriin. ”Heidän sijassaan valittaisin syrjinnästä”, presidentti jatkoi.

Trumpista Boris Rotenberg ei suostu suoraan sanomaan mitään, mutta toiveita pakotteiden purkamisesta Yhdysvaltain uuden presidentin myötävaikutuksella selvästikin elätellään: ”Kyllä terve järki varmasti voittaa ja sen myötä kaikki on taas normaalilla tolalla.”

Rotenbergilla on syytä optimismiin, sillä hänen kilpatallinsa 29-vuotias lupaus Mihail Aljošin on juuri tehnyt sopimuksen Schmidt-Peterson-tallin kanssa jatkosta Yhdysvaltain Indycar-sarjassa tänä vuonna. Sopimus oli vaakalaudalla pakotteiden vuoksi.

”Me jatkamme eteenpäin emmekä pakotteista piittaa”, Rotenberg sanoo. ”Ei meitä häädetty Indycarista viime vuonna ja tänä vuonna menemme sinne taas.”

Suojattinsa tulevasta menestyksestä Rotenbergilla ei ole epäilyksiä, vaikkei hän pakotelistalle jouduttuaan saakaan Yhdysvaltain viisumia eikä pääse Aljošinin ajoja todistamaan.

”Venäjän lippu liehuu Amerikassa, ja yleisö ottaa meidät siellä ylipäätään hyvin vastaan. Ovat kovasti pahoillaan, etten minä voi mennä sinne. Urheilun pitäisi pysyä politiikan ulkopuolella, ei tässä touhussa pitäisi olla minkäänlaisia rajoitteita.”


Jos sota syttyisi, pappa olisi valmis puolustamaan Kiinaa

Kun Wang Chuangong menee Pekingissä vihannestorille tai teetä ostamaan, hän jäisi mielellään hetkeksi puhumaan maailmanpolitiikkaa. Juttukavereita on kuitenkin vaikea löytää.

”Kaikki sanovat vain, että Donald Trump on erittäin typerä tyyppi ja vaihtavat puheenaihetta”, Wang sanoo.

Sama homma, kun käy kotikylässä maaseudulla. Ihmisiä kiinnostaa vain heidän oma taloutensa, mies puuskahtaa. ”Monet eivät ymmärrä, että mitkä asiat siihen vaikuttavat.”

Wangin omat mielipiteet ovat selkeät: Trump – huono. Amerikka– huono. Kiina – hyvä.

”Jos Kiinan ja Yhdysvaltojen välille syttyy sota, olen valmis taistelemaan maani puolesta parhaani mukaan”, mies sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nokitellut Kiinaa kampanjastaan lähtien. Presidentti on vilautellut tuontitulleja ja -rajoituksia kiinalaistuotteille, sanonut, että Taiwanin tulevaisuudesta on voitava keskustella ja vihjaillut, että Yhdysvallat voisi estää Kiinan liikkeitä Etelä-Kiinan merellä.

Maiden välille on ennakoitu kauppasotaa, tai jopa vakavaa konfliktia.

63-vuotias Wang sanoo eläneensä sen verran kauan, että on nähnyt Kiinan kehityksen. Hän on siitä valtavan ylpeä.

”Kiinalla ole enää mitään syytä pelätä Amerikkaa”, mies toteaa ja taputtaa mustan t-paidan peittämää rintaansa – siellä sykkii monen kiinalaisen ikätoverin tavoin nationalistinen sydän.

Jos kyse on kauppapolitiikasta, Wang uskoo, että tilanne selviää parissa vuodessa puhumalla.

Jos kauppasota tulisi, se tarkoittaisi Kiinalle askelta parikymmentä vuotta ajassa taaksepäin, Wang sanoo. Hinnat ehkä nousisivat ja talouskasvu hidastuisi. Ei ehkä tekisi mieli enää juoda Coca-colaa ja Iphone vaihtuisi johonkin toiseen puhelimeen – ihan periaatteesta.

”Mutta ostan nytkin pääosin kiinalaisia tuotteita. Emme me täällä mitenkään tarvitse Amerikkaa arjesta selvitäksemme”, hän naurahtaa.

Eniten Wangia huolestuttavat Trumpin heitot Taiwanista ja Etelä-Kiinan merestä. Niissä kyse on kunniasta.

Wang on isoisä. Hänen mielestään Trump on kuin pieni lapsi, joka testaa rajojaan. Kiinan johto on suhtautunut uhmailuun toistaiseksi melko tyynesti, ja se on papan mielestä ihan oikein.

Wang on kotoisin maaseudulta. Nykyisin hän on jo eläkkeellä, mutta teki päivätyönsä maanviljelijänä ja ravintoloitsijana. Hän ei ole koskaan käynyt ulkomailla.

Lapsenlapsiaan Wang miettii usein. Että toivottavasti suurvaltakähinät eivät rajoita heidän tulevaisuuttaan.

”Erityisesti heidän takiaan toivon, että Kiina ja Yhdysvallat saavat välinsä kuntoon sopuisasti. Mitä avoimempi maailma on, sitä parempi kaikille.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Yhdysvallat
 • Protektionismi
 • Kiina
 • Ruotsi
 • Suomi
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  10. 10

   Bussit kulkivat ilmaiseksi ja aukioita kukitettiin, kun kroaatit hyvästelivät myrkkyä juoneen sotarikollisen sankarina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bussit kulkivat ilmaiseksi ja aukioita kukitettiin, kun kroaatit hyvästelivät myrkkyä juoneen sotarikollisen sankarina
  3. Henri Kontinen dominoi palkintogaalassa sekä kehui Borgin ja McEnroen: ”Elokuvassa on kaksi huikeaa persoonaa, joista toisen alushousumerkkiä olen käyttänyt”
  4. Venäjä tuomitsi virolaismiehen vakoilusta vankeuteen 12 vuodeksi
  5. Suomen rooli hehkutettua vaatimattomampi EU:n uudessa puolustusyhteistyössä – Timo Soini: ”Aina täytyy olla joku kritiikki”
  6. Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta
  7. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä – ”Matalapaine pyyhkäisee aikalailla koko maan ylitse”
  8. Tunti sitten
  9. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  10. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  11. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  12. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  13. Näytä lisää