Ulkomaat

Putin hyväksyi lain, jonka mukaan puolison tai lapsen lyöminen on vain rikkomus

”Vaimon lyöminen on vähemmän tuomittavaa kuin miehen nöyryyttäminen”, sanoo lakia vastustava ylähuoneen jäsen Jelena Mizulina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti tiistaina kiistellyn lain, jonka mukaan puolison tai lapsen lyöminen on vastedes hallinnollinen rikkomus, ei rikos. Laki on saanut aiemmin jo parlamentin alahuoneen hyväksynnän.

Hallintorikkomuksista saa yleensä pienen sakon, 15 vuorokauden vankeusrangaistuksen tai 60–120 tuntia yhdyskuntapalvelua. Perheväkivallasta selviää tällä riketuomiolla, jos tekijä ei ole vuoteen syyllistynyt samaan tekoon eikä uhri joudu sairaalahoitoon.

Venäjä sääti viime kesänä lain, joka kriminalisoi erikseen sukulaisten pahoinpitelyn. Samaan aikaan muita väkivaltarikoksia koskevaa lakia lievennettiin niin, että ensikertalainen syyllistyy lievässä pahoinpitelyssä vain rikkeeseen.

Lakia vastustanutta kansanedustajaryhmää johtanut ylähuoneen jäsen Jelena Mizulina julisti, että ”vaimon lyöminen on vähemmän tuomittavaa kuin miehen nöyryyttäminen”. Hänen mukaansa Venäjän lain tulee tukea perhearvoja, jotka on ”rakennettu vanhempien auktoriteetille”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 2011 tehdyn valtakunnallisen tutkimuksen mukaan joka viides venäläinen nainen on kokenut fyysistä väkivaltaa parisuhteessa.

Joka vuosi noin 14 000 venäläisnaista kuolee puolisonsa tai muun sukulaisen aiheuttamaan väkivaltaan, kertoo YK:n raportti vuodelta 2010.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Perheväkivalta
 • Putin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää