Ulkomaat    |   HS Romaniassa

Bukarestin kaduilla kaadetaan korruptiota – hallitus yrittää laillistaa sen hyvin poikkeuksellisilla keinoilla

Romanian hallitus yritti keskellä yötä ja salaa laillistaa korruption. Kansalle se ei käy.

Bukarest

Poliittisesti voi herätä monella tapaa. Oana Bîzgan heräsi painajaiseen. Painajainen liittyi korruptioon.

Oli lokakuun loppu 2015. Bukarestissa syttyi tulipalo Colectiv-nimisessä klubissa. Palossa kuoli 64.

Kyse ei ollut vain järkyttävästä onnettomuudesta vaan korrup­tion vyyhdistä, joka koski ra­kennusmääräyksiä, lupia, ambulansseja, sairaalaa ja hoitoa.

Korruptio tappaa, Bîzgan tajusi. Saman tajusi moni muukin. Bîzgan lähti elämänsä ensimmäiseen mielenosoitukseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Klubin palo sysäsi Romaniassa paljon liikkeelle. Collectivista tuli korruption symboli. Hallitus väisteli vastuuta ja joutui eroamaan. Tilalle tuli virkamieshallitus, joka toimi viime joulukuun vaaleihin saakka.

Bîzgan, ulkomailla opiskellut ja vuosia asunut ekonomi, päätti Romanian tarvitsevan nyt hänenlaisiaan.

Bîzganista, 36, tuli väliaikaishallituksen valtiosihteeri. Kun vaalit lähestyivät, hän asettui ehdolle, sillä Romaniaan oli perustettu uusi puolue. Pelastetaan Romania eli USR keskittyi korruption kitkemiseen ja tuntui uskottavalta.

”Olen osa sitä Romaniaa, joka haluaa olla moderni ja kansainvälinen ja jonka mielestä Romaniaa on edustettava osaavien ja rehellisten ihmisten”, Bîzgan sanoo ja puhaltaa pilliin mielenosoituksessa Romanian hallituksen palatsin edessä.

”Mutta kukapa olisi arvannut, että korruption vastustamisesta tulisi tällaista.”

Romanialaiset ovat taas kadulla. Hallituksen palatsin edusta Viktoriei-aukiolla täyttyy ilta toisensa perään.

Pirullinen viima piinaa mielenosoittajia. Oana Bîzgan hyppii ja hoilottaa mielenosoittajien laulua: ”Hypi, jos olet meidän puolellamme.”

Viime sunnuntaina aukiolle tuli 300 000 ihmistä, muualla Romaniassa mielenosoittajia oli saman verran. Nyt huudettiin hallituksen kaatamista.

Ei ihme. Ihmiset ovat pöyristyneitä.

Romanian hallitus käytännössä laillisti viime viikon tiistaina poliittisen eliitin korruption.

Bîzgan oli tuolloin paikalla – melkein. Hän sai kännykkäänsä vihjeen, että hallituksen kokousta kannattaisi seurata.

”Olimme kollegoiden kanssa oluella, sillä päivä oli ollut pitkä. Lähdimme heti hallitusrakennukseen.”

Yksi marssi sisään, sillä myös opposition kansanedustajilla on pääsy hallituspalatsiin. Budjettia valmistellaan, kuului vastaus.

”Mutta emme ehtineet kuin metroasemalle, kun kännykkä piippasi uutisen.”

Bîzgan avasi Facebookin ja aloitti livelähetyksen. Kello oli puoli yksitoista.

”Sanoin, että seisomme täällä ja katsomme teitä emmekä lähde täältä minnekään ennen kuin tämä perutaan.”

Viktoriei-aukiolle alkoi virrata väkeä. Muutamassa tunnissa mielenosoittajia oli 15 000.

Samaan aikaan syyttäjä Laura Codruța Kövesi istui toimistossaan. Oli kiire.

Iltaseitsemältä sähköpostiin oli kilahtanut viesti. Hallitus ­halusi Kövesin johtamalta Ro­manian vakavimpiin korruptio­tapauksiin keskittyneeltä syyttäjänvirastolta DNA:lta lausunnon. Aikaa olisi aamuyhdeksään.

Kun Kövesi oli lukenut saamansa asetuksen ensimmäiset rivit, oli pakko palata alkuun.

”Nyt tapahtuu jotain, mikä ei ole hyvä asia, sanoin tuolloin.”

Hallitus aikoi romuttaa Romaniassa kymmenen viime vuoden aikana tehdyn korruptionvastaisen työn.

Kövesi hälytti DNA:n syyttäjät koolle. ”Oli kiire analysoida vaikutukset aamuyhdeksäksi.”

Sitten Kövesi sai viestin: avaa televisio. Toimittaja raportoi hallituksen juuri antaneen asetuksen korruptiolakien kumoamisesta. Kövesi vaihtoi kanavaa.

”Ihmettelin, miten toimittaja on voinut ymmärtää, että hallitus olisi jo antanut asetuksen. Mehän vasta luimme sitä.”

Sitten asia tunki tajuntaan.

Kövesin tyyliin ei kuulu tunteilu. Hän latelee pykäliä ja lukuja.

Viime vuonna DNA vei oikeuteen 1 200 ihmistä vakavista korruptiorikoksista. Heistä 30 oli korkean tason virkamiehiä. Tässä joukossa oli kolme ministeriä, alahuoneen puhemies, kuusi senaattoria ja yksitoista alahuoneen kansanedustajaa. Parhaillaan tutkinnassa on yli tuhat korkeassa asemassa olevan henkilön epäiltyä vakavaa korruptiorikosta.

Jos mukaan lasketaan myös ­oikeudenkäyntiä odottavat, uusi korruptioasetus päästäisi nämäkin yli tuhat ihmistä saman tien vapaalle tai lieventäisi selvästi heidän tulevia tuomioitaan. Tulevia tuomioita lievennettäisiin.

”Romaniassa myymälävarkaudestakin saa kovemman vankeustuomion kuin hallitus nyt esittää.”

Vaikka juridiikka on mutki­kasta ja pykälät vaativat erityis­ymmärrystä, romanialaisten ei ollut vaikea ymmärtää, mitä hallitus aikoo. Toveri pelastaa toveria – ja itseään.

Lasku lankeaa kansalaisille. Luottamus hallintoon haihtuu entisestään. Talouskasvu voi tyrehtyä ja investoinnit kaikota. EU-suhde on kovilla.

Nyt mentiin monen rajan yli, ja siksi moni tulee mielenosoituksiin joka ilta. Mielenosoituksiin on myös syntynyt koreografia. Kännykät nousevat kohti taivasta, ja niiden taskulamppujen valokiilat osoittavat kohti hallitusrakennusta: teitä valvotaan.

Paine on kova, mutta niin on hallituskin. Sunnuntaina hallitus otti aikalisän. Hätäasetus korvattiin samansisältöisellä tavallisella lakiesityksellä, joka lähtee parlamenttikäsittelyyn.

Vaara ei ole ohi, Kövesi sanoo. Jos hallituksen rivit pysyvät, hallitus saa haluamansa.

”Nyt syytteessä on 1 170 ihmistä, joiden tapaus raukeaisi heti, jos asetus olisi hetkenkin voimassa. Useimmat heistä ovat hyvin keskeisissä asemissa.”

Romanian parlamenttitalo on aikamoinen vallan linnake. Kansan talo on bukarestilaisten mukaan maailman toiseksi suurin rakennus Pentagonin jälkeen.

Romanian entinen diktaattori Nicolae Ceaușescu jätti paitsi arkkitehtonisesti myös poliittisesti aikamoisen perinnön. Korruptio on pinttynyt pahemman kerran näihin portaikkoihin ja kristallikruunuihin.

Bîzgan marssii pitkin käytäviä. Hän ei pysähdy kuuntelemaan, mitä päähallituspuolueen, so­siaalidemokraattisen PSD:n, johtaja Liviu Dragnea sanoo häntä piirittäville toimittajille.

Puolueella on kansan tuki, ­eikä hallitus eroa, Dragnea sanoo. Kansan tuki on totta. PSD voitti vaalit. Korruptiolakia puolue perustelee sillä, että Roma­nian huonokuntoiset vankilat ovat liian täynnä.

”Monelle PSD:n poliitikolle ­tämä on viimeinen taistelu. Vankila odottaa”, Bîzgan sanoo.

Myös Dragnealla on tuomio, eikä hän siksi ole pääministeri. Uusi korruptio-oikeudenkäyntikin olisi pian edessä.

Puhdistetaan Romania -puolue on nyt sisällä vallan linnakkeessa, yötä päivää, Bîzgan sanoo.

”Valtasimme viideksi yöksi parlamenttisalin. Olin siellä itsekin yötä, jotta mitään ei tehtäisi salaa.”

USR:n ryhmähuoneessa Bîzgan esittelee paperiarkeille tulostettuja iskulauseita.

”Kun epäoikeudenmukaisuudesta tulee oikeus, vastustamisesta tulee velvollisuus”, yhdessä lukee. ”Askel kohti diktatuuria”, lukee toisessa.

USR:n kansanedustajat kulkivat kyltteineen kaikkialle ministereiden perässä. ”Osa ministereistä taisi järkyttyä.”

Se oli tarkoituskin.

”Romanialaiset todella järkyttyivät siitä, mitä hallitus teki.”

Romaniaa olisi helppo pitää poikkeuksena. Mutta ei se ole.

Ei tarvitse kuin vilkaista Ranskan presidenttiehdokkaita. Kaikkialla on vallan väärinkäyttöä ja politiikkaa, jolla sitä yritetään sallia.

Muutama asia kuitenkin erottaa nyt Romanian muista maista. Ensinnäkin tapa, jolla hallitus toimi. ”Näistä päivistä jää Romaniaan jälki”, Kövesi sanoo. ”Meidän on arvioitava kaikki hallituksen toimet tarkasti. Emme voi luottaa mihinkään.”

Toisekseen Romanian erottaa muista nyt se, että ihmiset ovat kaduilla. ”Se on tässä hyvää”, Bîzgan sanoo. ”Nyt ei osoiteta mieltä, jotta saisi jotain. Nyt puolustetaan arvoja.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romania
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

  3. 3

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  4. 4

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  7. 7

   Antti Tuiskun rohkeus on nyt virallinen tapa keksiä artisteja uudelleen – Viimeisimpänä samaa yrittää Anna Abreu kaksimielisillä orkideakorteilla ja seksilaululla

  8. 8

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  9. 9

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  10. 10

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Luvattomasta lautailusta kiinni otettu skeittari kiistää käyttäytyneensä väkivaltaisesti – ”En ole sylkenyt päälle enkä ladellut tappouhkauksia”
  3. Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle
  4. Kärpät kaatoi Tapparan kärkiottelussa – pistepörssin kärkimies Junttila teki vasta kauden kuudennen maalinsa
  5. Mikael Forssell väläyttää räppitaitojaan ja leveilee rahoillaan: ”Jengii syö, kun 20 vuotta miljonääri, Abramovitšilta massit jouduin käärii”
  6. Lähes neljä vuosikymmentä hallinnut Zimbabwen presidentti Robert Mugabe erosi – suora lähetys näyttää, kuinka kansalaiset iloitsevat pääkaupunki Hararessa
  7. Saksan hallituskriisi herättää taas kysymyksen, joka tiivistää koko Euroopan historian: Minkä kokoinen on sopivan kokoinen Saksa?
  8. Tunti sitten
  9. Panaman tauti uhkaa hävittää banaanin maailmasta – tutkijat taistelevat sienitautia vastaan sukkulamadolta napatun geenin avulla
  10. Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa
  11. Hallitus perää toimia rajavalvonnan tehostamiseksi – Linjaukset miellyttivät eurooppaministeri Terhoa
  12. Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen
  13. Näytä lisää