Ulkomaat

Venäjän hallintoa kiusannut hakkeri avautuu: Useita tietoturva-asiantuntijoita pidätetty – käynnistikö Trump-vuoto myyräjahdin?

Venäjää ovat viime viikkoina hämmentäneet tiedustelupalvelu FSB:ssa tehdyt pidätykset. Niihin epäillään liittyvän legendaarinen Venäjän hallintoa piinannut hakkeriryhmä Shaltay B0ltay, mutta myös CIA – ja sitä kautta Yhdysvaltojen presidentinvaalit.

Venäjällä tapahtuneet tietoturva-alan asiantuntijoiden pidätykset ovat johtaneet siihen, että venäläisten ja yhdysvaltalaisten yhteistyö kansainvälisen verkkorikollisuuden tutkinnassa on kuihtunut lähes olemattomiin.

Syynä on se, että venäläiset pelkäävät omaa hallintoaan, kertovat uutistoimisto Reutersin lähteet. Eivätkä ehkä aivan aiheetta.

Tammikuun lopulla kävi ilmi, että Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n kybertorjuntakeskuksen varajohtaja ja yksi työntekijä oli vangittu jo joulukuussa. Heidän lisäkseen kiinni oli otettu myös venäläisen tietoturvajätti Kaspersky Labin keskijohtoportaan edustaja.

Samalla tapaukseen liittyy venäläinen valtionhallintoa häirinnyt hakkerien yhteenliittymä Shaltay B0ltay, suomeksi Tyyris tyllerö. Joukko on tunnettu myös nimellä Anonymous International, ja heidän ehkä tunnetuin temppunsa on ollut pääministeri Dmitri Medvedevin Twitter-tilin haltuunotto.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäksi he ovat vuotaneet sähköposteja, joista kävi ilmi, miten Venäjä lietsoi Ukrainan itäisillä alueilla vellovaa sotaa.

Kun tieto FSB:n ja Kaspersky Labin työntekijöiden pidätyksestä tuli julki, ei mennyt kauaa, kun hallintoa lähellä oleva uskonnollinen tv-kanava Tsargrad kertoi, että pidätetyt ovat olleet Shaltay B0ltayn jäseniä ja että he ovat toimineet Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n hyväksi.

Sivusto ei ole luotettava lähde. Toisaalta vastaavia tietoja ovat uutisoineet myös luotettavat venäläismediat, muiden muassa Novaya Gazeta.

Myös englanninkieliset julkaisut Financial Times ja brittilehti Guardian ovat nostaneet esiin toistaiseksi epäselvän yhteyden

Ne ovat tavanneet Shaltay B0ltayn ilmeisesti viimeisen vapaalla jalalla olevan jäsenen Viron Tallinnassa ja Latvian Riikassa. Venäläiskanava Dozhdille tämä viimeinen jäsen kertoi olevansa nimeltään Alexander Glazastikov, 39 vuotta.

Glazastikov kertoi, että Venäjän sisäisen turvallisuuden palvelu FSB oli tarjonnut ryhmälle alkuvuodesta 2016 työskentelyä heidän alaisuudessaan tietojen jakamista vastaan.

Glazastikov oli ryhtynyt alunperin toimimaan Shaltay B0ltayn parissa tuttavansa Vladimir Anikejevin ehdotuksesta. Hän ei tiedä, montako ihmistä ryhmässä yhteensä toimi.

”Hommasta tuli pian hyvin kaupallista”, Glazastikov kertoi Financial Timesille. He möivät hakkeroimiensa postien sisältöjä verkossa virtuaalivaluutta bitconeja vastaan. Rahaakin tuli, miljoonasta kahteen miljoonaan dollaria, mutta ne kuluivat. ”Pohdin lopettamista, mutta tuntui, että tiesin liikaa.”

Glazastikov on kertonut asuneensa tuolloin suurimman osan ajasta Thaimaassa. Anikejev oli muuttanut Ukrainaan.

Ryhmän johtohahmoksi muuttunut Anikejev meni kuitenkin käymään Moskovassa loppuvuodesta 2016, ja hänet pidätettiin lentokentällä. Kolme päivää myöhemmin hän kuitenkin vapautui ja pyysi joulukuun alussa Glazastikovia ja toista Shaltay B0ltayn jäsentä käymään Moskovassa.

Glazastikovia epäilytti. Hän pyysi ystäväänsä lähettämään itsestään selfien ja kuitin eräästä kahvilasta todisteeksi siitä, että on vapaana Moskovassa. Anikejev menetteli pyydetysti.

”Tavallisesti, jos olisin pyytänyt häntä lähtemään kahvilaan toiselle puolelle kaupunkia tai jotain vastaavaa, hän olisi haistatellut”, Glazastikov sanoi Financial Timesille. ”Tämä herätti entistä enemmän epäilyksiä.”

Financial Timesin tavoittama Anikejevin asianajaja kertoi, että hänen päämiehensä on ollut vangittuna viimeiset kolme kuukautta. Ei vankilasta kahvilaan pääse.

Glazatikov ei Moskovaan lähtenyt. Hän ilmoitti lopettavansa. Hän on kertonut hakevansa turvapaikkaa Virosta.

Nyt ainakin FSB:n kyberkeskuksen varajohtajaa Sergei Mihailovia, työntekijä Dmitry Dokuchajevia sekä Kaspersky Labin tietoverkkorikosten tutkimiseen keskittyneen yksikön johtajaa Ruslan Stoyanovia epäillään maanpetoksesta.

Venäjän on sanottu olevan arvoitus, joka on kiedottu myyttiin, joka piilottelee mysteerin sisällä. Niinpä edellä kuvatuille tapahtumillekin voi olla useita syitä.

Yksi syy voi olla turvallisuuspalvelun sisäinen, eri yksiköiden välinen, kilpailu. Yhdysvalloissa on arveltu, että tapahtumat liittyisivät Venäjän tiedustelun hätäännykseen siitä, että heidän roolinsa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa vaikuttamisessa vuotaisi Yhdysvaltojen tiedustelulle.

Esimerkiksi Foreign Policy huomauttaa, että FSB:n kyberkeskuksen johtajan Andrei Gerasimovin kerrottiin joutuneen erotetuksi kolme päivää sen jälkeen, kun Venäjän toimia ja Trumpia koskeva tiedustelumuistio vuoti julkisuuteen.

Muistiosta kävi ilmi, että sen kirjoittajalla on ilmeisen hyvät lähteet: presidentti Vladimir Putinin tiedottaja hätääntyi ja pelkäsi joutuvansa syntipukiksi Yhdysvaltojen vaalien sotkemisesta, Putinin hallintopäällikkö taas raivostui asiasta.

Niinpä yksi mahdollisuus on, että Venäjän hallinnossa on käynnissä myyräjahti: lisää tietovuotoja ei kaivata.

Tietoturva-alalla ja verkkorikostutkinnassa on tuiki tavallista, että tietoja vaihdetaan kansainvälisesti asiaan perehtyneiden kesken. Nyt on riski, että tavallinenkin tiedonvaihto voisi johtaa silmätikuksi joutumiseen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Hakkerointi
 • Tiedustelupalvelut
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  2. 2

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Nainen ja mies rosvosivat tuhansien arvosta viinejä töölöläisravintolasta – poliisi sai epäillyt kiinni kahden kuukauden etsintäkuulutuksen jälkeen

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  9. 9

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  10. 10

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää