Ulkomaat

Obamacaren verivihollinen Tom Price aloitti terveysministerinä – senaatti siunasi nimityksen republikaaniäänin

Terveysministerin vastuulla on maailman kallein terveydenhuoltojärjestelmä.

Yhdysvallat sai varhain perjantaina uuden terveysministerin, Tom Pricen, joka on ottanut elämäntehtäväkseen edellisen presidentin Barack Obaman terveysuudistuksen eli Obamacaren alasajon.

Kaikki demokraattiedustajat Yhdysvaltojen senaatissa äänestivät Pricen nimitystä vastaan. Hän voitti silti perjantain äänestyksen luvuin 52–47, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mielipiteiltään Price edustaa konservatiivisia arvoja kannattavaa perinnerepublikaania, jolla voi terveysministerinä olla merkittävä vaikutus etenkin naisten terveyteen.

Hän vastustaa tiukasti naisten aborttioikeuksia ja on ajanut naisten seksuaaliterveyttä edistävän Planned Parenthood -järjestön rahoituksen lopettamista, Politico-lehti kertoo. Planned Parenthoodin sadoilla klinikoilla tarjotaan esimerkiksi abortti- ja ehkäisypalveluja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Terveysministerin tehtävä on Yhdysvalloissa poikkeuksellisen tärkeä, koska maa tuhlaa terveydenhuoltoon suhteessa eniten rahaa maailmassa.

Maailmanpankin tilastojen mukaan vuonna 2014 Yhdysvalloissa terveydenhuolto menot vastasivat 17,1 prosenttia bruttokansantuotteesta. Samaan lukemaan ylsi vain piskuinen 70 000 asukkaan Marshallinsaaret.

Kustannukset ovat jatkuvasti vain kasvaneet. Vuonna 2015 terveydenhuoltoon kului Yhdysvalloissa rahaa 3 200 miljardia dollaria, mikä oli lähes kuusi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, kertoo Medicare- ja Medicaid -tukiohjelmista vastaava virasto.

Vaikka Price ei toki voikaan yksin päättää, kuinka Yhdysvallat terveydenhuoltonsa järjestää, hänellä on paljon valtaa sen suunnittelussa.

Price, 62, on koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Hän ehti pyörittää 20 vuoden ajan ortopediaan erikoistunutta klinikkaa Atlantassa ennen kuin palasi yliopistoon professorin virkaan.

Paikallispoliitikkona Georgiassa pitkään toiminut Price ylsi Yhdysvaltojen kongressiin vuonna 2004.

Vielä ei ole täysin selvää, minkälaisen järjestelmän Pricen ministeriksi nimittänyt presidentti Donald Trump haluaisi Obamacaren tilalle.

Trump lupasi useaan otteeseen kampanjansa aikana tuhota Obaman uudistuksen, mutta vaalivoittonsa jälkeen hän on todennut, että jotkut osat Obamacarestä voisivat jäädä voimaan.

Price suosii mallia, jossa kansalaiset vastaavat pitkälti itsenäisesti terveydestään ja sen vakuuttamisesta ilman, että valtio osallistuu riskinkantoon tai pakottaa ihmisiä ostamaan sairausvakuutuksen.

”Obamacare vahingoittaa amerikkalaisia. Se ottaa rahaa heidän taskuistaan ja kieltää yksilöitä ja perheitä pääsemästä laadukkaan, nopeasti reagoivan terveydenhuollon piiriin”, Price sanoi esitellessään edustajainhuoneelle yhtä republikaanimallia viime syksynä.

Vaikka vuonna 2010 valmistunut Obamacare on ollut republikaanien hampaissa jo vuosien ajan, Trumpin uusi hallinto sekä senaattia ja edustajainhuonetta vallitsevat republikaanit eivät ole juuri edenneet Obaman uudistuksen kumoamisessa.

Obamacare on New York Timesin mukaan gallupeissa suositumpi kuin koskaan, ja yli 12 miljoonaa uutta asiakasta on rekisteröitynyt vakuutusohjelmaan pelkästään vuoden alun aikana.

”Rehellisesti sanottuna, mitään keskusteluja [Obamacaren korvaamisesta] ei tällä hetkellä käydä. En ole huomannut, että mitään ajatuksia olisi vielä muotoutumassa”, sanoi republikaanisenaattori Bob Corker tiistaina Huffington Post -lehdelle.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Näin Obamacare toimii


 Obamacare velvoittaa kaikki yli 50 työntekijän työpaikat hankkimaan työntekijöilleen sairausvakuutuksen.

 Muut kansalaiset voivat hankkia vakuutukset markkinapaikoista, joissa eri vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutuksia. Valtio tukee köyhimpien vakuutusmaksuja.

 Vakuutusyhtiöt eivät voi enää kieltäytyä myymästä vakuutuksia tai nostamaan niiden hintoja aikaisempien tai nykyisten sairauksien perusteella.

 Vakuutusyhtiöt eivät saa lopettaa vakuutussopimuksia, mutta samanaikaisesti myös kansalaisia velvoitetaan sakon uhalla ottamaan vakuutus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   THL varoittaa myrkyllisestä hopeavedestä, jota markkinoidaan ”luonnon omana antibioottina” – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  8. 8

   Historiallinen hetki Euroopalle: 12 vuoden valtakausi saattaa päättyä – Merkelillä on jäljellä kolme vaihtoehtoa

  9. 9

   Tunkeutuja mellasti keskellä yötä palvelutalossa Helsingin Puotilassa – ”Tuntematon mies konttaa pitkin lattioita”

  10. 10

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää