Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Ruotsin porvaripomo haluaa lopettaa ruotsi­demokraattien eristämisen ja johdattaa Ruotsin Natoon

Ruotsin porvarijohtaja Anna Kinberg Batra haluaa pääministeriksi. Hän on myös avannut puhevälit populisteihin. Linjamuutos ja lähentyminen ruotsidemokraatteihin saavat nyt arvostelua, ja taival näyttää vaikealta.

Tukholma

”Näetkö nuo viisi ikkunaa tuolla?” kysyy Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra.

Oppositiojohtaja seisoo valtiopäivärakennuksen katolla Tukholman keskustassa ja osoittaa hallitusrakennus Rosenbadia.

Helmikuun viima on ankara. ”Siellä istuu pääministeri Stefan Löfven. Ja siellä minä haluan istua”, Kinberg Batra sanoo ja läväyttää leveän hymyn kuvaajan ryhtyessä työhönsä.

Kinberg Batra nousi tehtäväänsä 2015, kun kahdeksan vuotta pääministerinä istunut Fredrik Reinfeldt jätti sekä politiikan että paikkansa pahan vaalitappion seurauksena.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ruotsi sai samalla heikon punavihreän hallituksen. Kinberg Batra joukkoineen ryhtyi puolestaan etsimään tappion syitä ja hakemaan muutosta.

Nyt, pari vuotta myöhemmin, hän on kääntänyt selvästi maltillisen kokoomuksen ja osaltaan koko Ruotsin totutun politiikan kurssia.

Yhden poliittisen tabun hän mursi tammikuussa, kun hän kertoi, että kokoomus aikoo raottaa ovea ruotsidemokraateille. Muut puolueet ovat tähän saakka eristäneet maahanmuuttovastaisuudestaan tunnetut ruotsidemokraatit puolueen äärioikeistolaisen taustan takia.

Kinberg Batra itse puhui vielä syksyllä ”rasistisesta” puolueesta, jonka kanssa ei voida tehdä yhteistyötä.

Mikä on muuttunut?

”Ruotsidemokraatit on puolue, jolla on natsistiset juuret valkoisen vallan liikkeessä, ja jonka arvopohjaa en jaa lainkaan. Mutta eristäminen on johtanut siihen, ettei kukaan ole sanonut vastaan ja ottanut kantaa heidän politiikkaansa. He ovat voineet käyttää ihmisten tyytymättömyyttä ilman, että heiltä on vaadittu ratkaisuja”, Kinberg Batra sanoo.

Hän vastailee kysymyksiin tarkkaan harjoitellun kuuloisilla vastauksilla. Kinberg Batra on tunnettu poliitikkona, joka pysyy käsikirjoituksessa.

Konkreettisesti eristäminen on tarkoittanut puolueessa yhteydenpitokieltoa. Kahvia on ehkä saatettu juoda samasta pöydästä ja puhua säästä, mutta politiikasta ei ole voitu keskustella, hän luonnehtii.

Nyt tarkoituksena on, että tietyistä asiakysymyksistä voidaan puhua valtiopäivätyössä, jos se edistää omaa politiikkaa.

Kysymykseen siitä, voidaanko esimerkiksi maahanmuutosta keskustella, ei tule selvää vastausta. Kokoomus puhuu maahanmuutosta mieluummin laajassa parlamentaarisessa yhteistyössä sosiaalidemokraattien kanssa, Kinberg Batra sanoo.

Suomessa ja Norjassa populistit istuvat hallituksessa ja Tanskassa ne toimivat hallituksen tukipuolueena. Kinberg Batra on selväsanainen siitä, ettei hän ole valmis hallitusyhteistyöhön: ruotsidemokraattien ääritausta on erilainen kuin muiden populistipuolueiden Pohjoismaissa, hän sanoo.

Hallitusyhteistyöhön hän ei ryhtyisi tosin liioin vasemmistopuolueen kanssa, koska puolueella on juuria kommunismissa.

”Nämä eivät ole hallituskelpoisia puolueita kumpikaan ja minusta niin ei ole enempää tänään kuin eilenkään. Mutta että teeskentelisimme, ettei yhtä valtiopäiville valittua puoluetta ole - - se ei mielestäni ole toiminut.”

Suhde ruotsidemokraatteihin ei ole ainoa muutos kokoomuksessa. Kun edeltäjä Reinfeldt puhui ”sydämen avaamisesta” turvapaikanhakijoille ja solidaarisuudesta, puhuu Kinberg Batra ”pakolaispaussista” ja tiukasta rajavalvonnasta.

Hän puhuu ”laista ja järjestyksestä”, jengirikollisuuden ongelmista ja poliisin ja puolustuksen resursseista. Reinfeldtin aikana asevelvollisuus jäädytettiin ja puolustusta karsittiin.

Kaiken kaikkiaan Ruotsin kokoomus on liikkunut kohti perinteisiä konservatiivisia juuriaan ja osin nationalistisia teemoja, kiteyttää valtio-opin professori Jonas Hinnfors .

Vaalitappio ja äänikato muun muassa ruotsidemokraateille loivat painetta muutokseen.


Kinberg Batra sanoo, että esimerkiksi maahanmuuttokysymyksessä oli välttämätöntä tehdä uudelleenarviointia aikana, jona ”politiikka oli kestämätöntä ja tilanne oli kestämätön”.

Ruotsiin tuli yksin vuonna 2015 ja 2016 lähes 200 000 turvapaikanhakijaa. ”Jo ennen akuutin pakolaiskriisin alkua kesti kahdeksan vuotta ennen kuin edes puolet tulijoista olivat päässeet töihin. Se on suuri ongelma, sillä ulkopuolisuus synnyttää huolta, tyytymättömyyttä ja pahimmassa tapauksessa rikollisuutta. Tämä kehitys on katkaistava.”

Puolue vaatii nyt esimerkiksi, että Ruotsin väliaikaisiksi tarkoitetuista turvapaikkalakien kiristyksistä tehdään vakituisia.

Ongelma Kinberg Batralle on, ettei linjamuutos ole tepsinyt. Matka pääministerin kulmahuoneeseen näyttää yhä vaikeammalta. Muissa porvaripuolueissa keskustelu ruotsidemokraattien kanssa torjutaan, ja neljän puolueen porvariblokin yli kymmenen vuotta jatkunut yhteistyö näyttää rakoilevan.

Myöskään Kinberg Batran toinen avaus, halu laatia porvariopposition yhteinen varjobudjetti, ei ole saanut tukea. Se voisi kaataa hallituksen, jos ruotsidemokraatit tukisivat porvareita.

Myös kannatus ropisee. Tämän haastattelun jälkeen julkaistussa Demoskopin ja Expressenin mittauksessa se oli pienentynyt liki kuusi prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta. Politiikan analyytikot tulkitsivat muutoksen johtuvan oven avauksesta ruotsidemokraateille.

Vastustajien riveistä Kinberg Batraa on arvostelu ”rasistisen” puolueen ja maahanmuuttovastaisuuden normalisoimisesta. Hän puolustaa linjaansa.

”Se on ihmeellinen ajatustapa. En ole muuttanut ajatustapaani avoimuudesta tai ihmisoikeuksista tai arvoista.”

”En ole äänestänyt heitä, enkä voisi kuvitella tekeväni niin, mutta heillä on miltei 50 valittua edustajaa Ruotsin valtiopäivillä. Minusta heidän kuten minkä tahansa muun puolueen on otettava vastuu politiikastansa.”

Anna Kinberg Batra haluaa edistää Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Jos Ruotsi saisi vaalien 2018 jälkeen porvarihallituksen, kiinnostaisi Suomessa ainakin yksi asia: aikooko Ruotsi hakea jäsenyyttä sotilasliitto Natossa? Porvarileiri kun löysi taannoin yhteisymmärryksen sotilasliiton kannattamisesta.

”Näkisin mielelläni, että seuraava hallitus voi lähentää Ruotsia Natoon ja olla valmis viemään jäsenyyskysymystä eteenpäin”, sanoo porvarijohtaja Anna Kinberg Batra.

Hänen mielestään Naton viidennen artiklan turvatakuut tarvitaan epävakaina aikoina. Nyt Ruotsi jää päättävien pöytien ulkopuolelle. Puolustusministeri ei ole kuulemassa esimerkiksi Yhdysvaltojen uuden hallinnon näkemyksiä, kun Nato-maiden puolustusministerit tapaavat Brysselissä ensi viikolla.

Ruotsissa puolustuspoliittiset ratkaisut on perinteisesti tehty laajassa parlamentaarisessa yhteisymmärryksessä. Voisivatko porvarit edistää asiaa ilman jäsenyyttä ilman nykyisen valtapuolueen sosiaalidemokraattien tukea? ”Mitä laajempi tuki, sitä parempi. Ja uskon, että menee aikaa ennen kuin olemme valmiita tekemään ruotsalaisen päätöksen. Mutta millään puolueella ei mielestäni pidä olla veto-oikeutta.”

Entä onko tärkeää, että Ruotsi ja Suomi päättäisivät mahdollisesta liittymisestä yhtäaikaisesti? ”Suomen on tehtävä oma päätöksensä, samoin Ruotsin. Mutta minusta on sitä parempi, mitä enemmän läpinäkyvyyttä ja dialogia välillämme on.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Anna Kinberg Batra


 Anna Kinberg Batra (s.1970) on toiminut Ruotsin suurimman oppositiopuolueen, maltillisen kokoomuksen puheenjohtajana vuodesta 2015 alkaen.

 Hän toimi tätä ennen puolueen ryhmänjohtajana. Työskennellyt myös muun muassa Carl Bildtin neuvonantajana tämän pääministerivuosina. Valmistunut diplomiekonomiksi Tukholman kauppakorkeakoulusta.

 Asuu Tukholmassa ja on naimisissa koomikko David Batran kanssa. Pariskunnalla on tytär.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää