Ulkomaat    |   HS-analyysi

Brexit-kapina ei kiinnostanut brittikansanedustajia: Ihan kuinka itse vain haluatte, rouva pääministeri

Brittiparlamentin alahuone antoi kuluvalla viikolla pääministeri Theresa Maylle vapaat kädet EU-eron suhteen. Seuraavaksi brexit-laki menee ylähuoneeseen, jossa tuskin sielläkään halutaan kapinoida.

Lontoo. Britannian kansanedustajat ovat tunnettuja ärhäkkyydestään. Kenellekään ei tulisi mieleenkään kutsua heitä nössöiksi.

Nössöys ei ollut kuitenkaan kaukana kuluvalla viikolla, kun alahuone käsitteli lakiehdotusta, joka mahdollistaa Britannian EU-eroneuvottelujen käynnistämisen.

Kansanedustajat eivät asettaneet brexitille mitään reunaehtoja. Lakiehdotus hyväksyttiin keskiviikkoiltana alahuoneessa kolmannessa käsittelyssä murskaluvuin 494–122.

Pääministeri Theresa May sai näin valtakirjan hoidella neuvottelut miten parhaaksi näkee.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lakiehdotus menee vielä parlamentin ylähuoneen käsittelyyn myöhemmin helmikuussa. On kuitenkin epätodennäköistä, että päärit palauttavat ehdotuksen takaisin alahuoneeseen.

Vielä viime syksynä parlamentista kuului suurta porua ja valitusta siitä, että kansanedustajat eivät pääse vaikuttamaan tarpeeksi brexit-päätöksentekoon. Monia ärsytti, että May katsoi brexit-neuvottelujen käynnistämisoikeuden kuuluvan yksin itselleen.

Parlamentti sai tukea lainoppineilta. Sekä ylioikeus että korkein oikeus päätyivät samalle kannalle: brexitin käynnistäminen vaatii parlamentin ala- ja ylähuoneen luvan.

Kansanedustajien suuri enemmistö ei kuitenkaan halunnut tarttua tilaisuuteen ja käyttää valtaa. Yksikään monista muutosesityksistä ei mennyt läpi. Hylättyjen esitysten joukossa oli myös ehdotus taata Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeus jäädä maahan.

On ymmärrettävää, että Mayn omat kansanedustajat eli konsevatiivipuoluelaiset seisoivat pääministerin brexit-lakiehdotuksen takana. Kapinallisia oli vain muutama, heistä sinnikkäin ja näkyvin veteraanipoliitikko ja moninkertainen ministeri Ken Clarke.

Konservatiivien enemmistö on kuitenkin niukka. Jos oppositio olisi pystynyt parempaan yhteistyöhön, olisi joukkoon saattanut livetä myös EU-myönteisiä konservatiiveja.

Oppositio epäonnistui kuitenkin täydellisesti päätehtävässään eli hallituksen haastamisessa. Syy on pääoppositiopuolueen eli työväenpuolueen ja etenkin sen heikon johtajan Jeremy Corbynin.

Corbyn ei ole edes yrittänyt panna Mayta koville brexit-suunnitelmasta kuten sisämarkkinoiden jättämisestä. Sen sijaan hän on ollut ensimmäisten joukossa tyrkyttämässä hallitukselle avointa valtakirjaa brexit-neuvottelujen suhteen.

Labourin kansanedustajista brexit-lain puolesta äänesti 162 kansanedustajaa, kun vastaan oli vain 52. Äänestämättä jätti 12.

Oppositiojohtaja terävöityi vasta keskiviikkoiltana ratkaisevan äänestyksen jälkeen. Hän twiittaisi:

”Tositaistelu alkaa nyt. Seuraavat kaksi vuotta labour käyttää jokaisen tilaisuuden varmistaakseen että brexitin ehdot suojelevat työpaikkoja, elintasoa ja taloutta.”

Miksi vasta ”nyt”, ihmetteli moni. Miksi ei silloin, kun asioihin saattoi vielä vaikuttaa?

Corbyn ja muut konservatiivihallituksen myötäilijät sanovat, että kansan tahtoa pitää kunnioittaa. EU-kansanäänestyksen tulosta ei saa vesittää.

On kuitenkin aivan eri asia kyseenalaistaa EU-ero kuin vaatia hallituksen käymille brexit-neuvotteluille reunaehtoja. Labourissa tunnutaan pelkäävän, että pieninkin vastahankaan asettautuminen kostautuu seuraavissa vaaleissa.

Viime kesäkuussa 37 prosenttia Britannian äänioikeutetuista valitsi EU-eron. EU-eron ehdoista ei ollut silloin puhetta. Ehtoja eivät halua asettaa kansanedustajatkaan. He luottavat mieluummin sokeasti pääministeriinsä.

Parlamentti saa äänestää vasta lopullisesta brexit-sopimuksesta. Mutta jos he eivät sitä halua hyväksyä, ei ole sopimustakaan.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

May käynnistäisi maaliskuussa


 Pääministeri Theresa May tarvitsee parlamentin ala- ja ylähuoneen luvan EU-eron käynnistämiseksi.

 May on luvannut aloittaa EU-eroneuvottelut maaliskuun loppuun mennessä.

 Todennäköinen käynnistysajankohta on 9. maaliskuuta alkava EU-huippukokous. Edellytyksenä on, että brexit-laki menee sitä ennen brittiparlamentissa läpi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston – Helsinki putosi heti, Frankfurt vahvoilla pankkivirastokisassa

  4. 4

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  7. 7

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  8. 8

   Korson kupla puhkeamassa – sensaationa syntynyttä FC Legirus Interiä uhkaa äkkikuolema: ”Päätimme, että hullunleikki saa loppua”

  9. 9

   Antti Rinne tylyttää Vartiaista tämän työllistymispuheista: ”Uskomatonta roskaa”

  10. 10

   Charles Manson edusti hippiajan pimeää puolta – Murhakultin johtaja houkutteli huuruisilla puheillaan nuoria naisia järjettömään väkivaltaan mutta vältti lopulta kuolemantuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää