Ulkomaat

Saksasta käännytetty turvapaikanhakija palasi Afganistaniin, haavoittui pari viikkoa myöhemmin terrori-iskussa

Atiqullah Akbari, 23, sai pommista sirpaleita kasvoihinsa ja kärsii rajusta päänsärystä.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut afganistanilainen Atiqullah Akbari, 23, oli palannut Saksasta kotimaahansa vain kaksi viikkoa aiemmin, kun hän joutui terroristin itsemurhapommituksen uhriksi viime tiistaina.

Pommiliivin räjäyttänyt jalankulkija tappoi ainakin parikymmentä ihmistä ja haavoitti kymmeniä Afganistanin korkeimman oikeuden toimitalon pysäköintialueella Kabulissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Akbari sai pommista sirpaleita kasvoihinsa ja kärsii rajusta päänsärystä.

”Minulla ei ole täällä enää mitään. Perheeni on myynyt talomme ja paennut Turkkiin”, Akbari kertoi AFP:lle paluupäivänään kantaen kahta kassia, ainoaa omaisuuttaan.

Kansalaisjärjestössä työskennellyt Akbari pakeni Heratin kaupungista Länsi-Afganistanista lokakuussa 2015, oman kertomuksensa mukaan saatuaan tappouhkauksia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Atiqullah oli täysin kotoutunut Saksaan. Hän oppi puhumaan ja kirjoittamaan saksaa. Hän oli kotouttamisluokkansa paras”, Akbarista huolehtinut baijerilainen kauppias Uschi Josat sanoi AFP:lle.

Viranomaisten mielestä Akbari ei kuitenkaan ollut oikeutettu turvapaikkaan. Hän on yksi 60 afganistanilaisesta, jotka on joulukuusta lukien palautettu Kabuliin osana lokakuussa solmittua EU:n ja Afganistanin välistä palautussopimusta.

Saksaan on saapunut yli miljoona turvapaikanhakijaa vuodesta 2015 lähtien. Se ilmoitti viime torstaina aikeistaan nopeuttaa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia. Viisi Saksan osavaltiota on kuitenkin päättänyt keskeyttää valtaosan palautuksista Afganistaniin heikentyneen turvallisuustilanteen takia, kertoo AFP.

YK:n mukaan väkivalta ja hyökkäykset siviileitä kohtaan kiihtyivät huomattavasti viime vuonna Afganistanissa, jonka väkivaltaisuuksissa kuoli tai haavoittui vuoden aikana lähes 11 500 siviiliä, heistä kolmasosa lapsia. Vuoden aikana kotoaan pakeni keskimäärin noin 1 700 afganistanilaista päivässä.

Viime keskiviikkona avustusjärjestö Punainen Risti kertoi, että kuusi sen työntekijää tapettiin Pohjois-Afganistanissa.

YK:n mukaan yli yhdeksän miljoonaa ihmistä, kolmannes Afganistanin väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua tänä vuonna.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää