Ulkomaat

Espanja kovistelee Kataloniaa oikeussaleissa – separatistit puuhaavat itsenäisyysäänestystä riippumatta rikossyytteistä

Yhteensä kuutta poliitikkoa on saanut syytteet itsenäistymisäänestystä puoltavista toimista.

Barcelonassa järjestettiin päättyneellä viikolla näytös, joka tarjosi Katalonian ja Espanjan välisessä kädenväännössä kummallekin uusia aseita.


Kyse oli viisipäiväisestä oikeudenkäynnistä, jonka avulla Espanjan keskushallinto kovisteli Katalonian separatistisia johtajia ruotuun. Toisaalta tapaus antoi katalonialaisten esiintyä uhreina itsevaltaiseksi haukkumansa pääministeri Mariano Rajoyn pihdeissä.

Entisiä Katalonian aluejohtajaa Artur Masia ja alueministereitä Irene Rigauta sekä Joana Ortegaa syytetään symbolisen itsenäisyysäänestyksen järjestämisestä marraskuussa 2014, vaikka Espanjan perustuslakituomioistuin oli kieltänyt sen.

Yli 80 prosenttia äänestäneistä kannatti Katalonian itsenäistymistä. Äänestysprosentti tosin jäi matalaksi, koska itsenäisyyden vastustajat eivät juuri vaivautuneet uurnille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Syyttäjän mukaan kolmikko syyllistyi kansalaistottelemattomuuteen ja vallan väärinkäyttöön, mistä voisi rangaista jopa kymmenen vuoden kiellolla toimia julkisissa viroissa. Tuomio on luvassa vasta myöhemmin.

Mas, Rigau ja Ortega kiistivät toimineensa tarkoituksella lainvastaisesti.

”Mutta kyllä, tarkoituksemme oli vastustaa Espanjan hallitusta, joka esti ihmisten tavanomaisen, demokraattisen osanoton”, Mas sanoi loppupuheenvuorossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Katalonian nykyinen aluejohtaja Carles Puigdemont kuvaili, että ”moni meistä tuntee olevansa tuomiolla”.

Yhteensä kuusi poliitikkoa on saanut niskaansa rikossyytteitä itsenäistymisäänestystä puoltavista toimista, esimerkiksi alueparlamentin puhemies Carme Forcadell sallimalla asian käsittelyn parlamentin istunnossa.

Sama odottanee Puigdemontia, jos hän järjestää lupaamansa sitovan kansanäänestyksen itsenäistymisestä ensi syyskuussa.

Noin 40 000 ihmistä tuki syytettyjä oikeustalon ulkopuolella oikeudenkäynnin avauspäivänä maanantaina.

Suuri osa kylttien iskulauseista oli painettu katalaanin tai espanjan sijaan englanniksi. Katalonian itsenäisyyshaaveiden suurimpia esteitä on kansainvälisen tuen vähyys.

”Itsenäistymme ennemmin tai myöhemmin”, Katalonian ulkoasiainjohtaja Raül Romeva vannoi HS:n haastattelussa levittäessään separatistien sanomaa Helsingissä lokakuussa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Katalonia aikoo äänestää itsenäistymisestä


 Noin 7,5 miljoonan asukkaan Katalonia on itsehallintoalue Koillis-Espanjassa. Katalonialaisilla on oma kielensä ja kulttuurinsa.

 Itsenäisyyden kannatus on kasvanut suhteellisen vauraassa Kataloniassa viime vuosina. Siihen ovat vaikuttaneet itsehallinnon laajentamisen vesittyminen perustuslakituomioistuimessa sekä Espanjan talousahdinko.

 Aluehallinnon joulukuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan 45 prosenttia asukkaista kannattaa itsenäisyyttä, 47 prosenttia vastustaa.

 Separatistien johtama aluehallinto aikoo järjestää sitovan kansanäänestyksen itsenäistymisestä syyskuussa. Espanjan keskushallinto pitää aikeita laittomina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espanja
 • Katalonia
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää