Ulkomaat

Ranskassa jopa entiset kommunistit marssivat äärioikeiston riveihin – ”Kansallinen rintama avasi silmäni”

Fenschin laaksossa, Ranskan terästeollisuuden kehdossa, vakaa ja turvattu elämä on vaihtunut pysyväksi epävarmuudeksi. Se ruokkii äärioikeiston suosiota.

De Wendelin sukudynastian entinen konttorirakennus Fenschjoen laaksossa Ranskassa on surkea näky.

Kasvillisuus peittää saasteiden tummentamia seiniä, ikkunat on kivitetty rikki, katto on mäsä.

Hylätyn rakennuksen pihamaalta on näkymä rapistuviin terästehtaisiin, joiden piipuista ei ole enää vuosiin tupruttanut mitään. Ranska ei ole pystynyt pysäyttämään globalisaation marssia sen paremmin kuin mikään muukaan länsimaa.

Rappionäkymän keskellä 53-vuotias Pascal Didier intoutuu puhumaan vertauksin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Samalla tavalla kuin tehtaat ruostuvat, on ruoste alkanut hiipiä ihmisten mieliin ja sydämiin.”

Didier tarkoittaa tällä myös omaa isäänsä, 80-vuotiaasta Étienneä. Hän on entinen terästyöläinen ja erittäinkin entinen kommunisti.

”Hänen mielestään Front Na­tional on ainoa puolue, joka puolustaa työläisiä. Isälläni ei ole koulutusta, hänellä on vain työläisten tuntema viha”, sanoo Didier, kansanedustajaksi pyrkivä vihreän puolueen poliitikko.

Front National eli Kansallinen rintama on puolue, jota media kutsuu äärioikeistolaiseksi. Sen puheenjohtaja Marine Le Pen pyrkii presidentiksi huhti–toukokuussa pidettävissä kahden kierroksen vaaleissa ja on kyselyissä selvästi suosituin ehdokas.

Le Pen lupaa panna etenkin muslimien maahanmuuton kuriin, neuvotella uusiksi Ranskan ja Euroopan unionin suhteet ja järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä. Ja pelastaa Ranskan kuolevat teollisuuspaikkakunnat.

Le Pen lupaa ”älykästä protektionismia” ja ”uudelleenteollistamista” Ranskaan. Hän lupaa olla työväen presidentti.

Tämä kuulostaa monessa mielessä samanlaiselta, mitä Donald Trump lupasi amerikkalaisille äänestäjille ennen viime marraskuun vaaleja.

Le Pen ei ole suinkaan ensimmäinen poliitikko, joka antaa lupauksia Fenschin laakson asukkaille.

Vuosikymmen sitten työpaikkojen suojelemista lupaili konservatiivinen presidentti Nicolas Sarkozy. Ja viisi vuotta sitten presidentiksi noussut sosialisti François Hollande saapui Florangen teräskaupunkiin mukanaan sama pelastussanoma.

Hollanden vaalivoiton jälkeen teräsjätti ArcelorMittal on vähentänyt 800 työntekijää Fenschin laaksossa. Nykyään terästyöläisiä on enää noin 2 200, murto-osa aiemmasta.

”Hollanden lupausten jälkeen ihmisten usko politiikkaan on vielä vähäisempää kuin aiemmin. Kun kuulen ihmisten puhuvan hänestä, yleisimmin käytetty sana on ’petos’”, sanoo 39-vuotias sosiaalityöntekijä ja yksinhuoltajaäiti Céline Léger.


Léger pyrkii vasemmistolaisen La France Insoumise -kansanliikkeen eli ”Alistumattoman Ranskan” listoilta kansanedustajaksi kesäkuussa pidettävissä parlamenttivaaleissa. Hän myöntää, että vasemmiston vetovoima ei ole nyt hääppöinen.

”Oikeistolla on antaa vastauksia siihen, mitä tehdä maahanmuutolle, köyhyydelle ja työttömyydelle. Vasemmistolla ei näitä vastauksia ole, vasemmisto on rakennettava uudelleen”, Léger sanoo.

Tämän allekirjoittaa Hayangen kaupungin pormestari Fabien Engelmann. Hän oli aiemmin kommunisti, mutta tänään – kas kas – hänkin marssii Le Penin joukoissa. Engelmann on Kansallisen rintaman ensimmäinen pormestari Fenschin laaksossa, jossa kolme kaupunkia on vielä kommunistien johdossa ja kuusi kaupunkia sosialisteilla.

Engelmannin mielestä Le Pen on ainoa ehdokas, jolla on talousohjelma Ranskan työpaikkojen pelastamiseksi.

”Ihmisillä on tunne, että vasemmisto on pettänyt heidät. Jos me voitamme, Le Penin on pakko lunastaa lupauksensa. Muuten 70 prosenttia kansasta ei äänestä enää ikinä.”

Le Pen puhuttelee häntä myös toisella tavalla.

”Kansallinen rintama avasi silmäni näkemään Ranskassa käynnissä olevan islamisaation”, Engelmann sanoo kampanjatilaisuudessa Metzin kaupungissa.


Muukalaiskammoinen puhe saa monet äärioikeistoa pelkäävät ranskalaiset murheelliseksi.

Fenschjoen laakso tunnettiin aiemmin veljellisenä sulatusuunina, jonne saapui työläisiä kaikkialta Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta.

”En ikinä kohdannut minkäänlaista rasismia. Vaikken osannut ranskaa, minut otettiin koulussa vastaan kuten muutkin lapset. Työpaikalla opimme kaikki maistelemaan toistemme ruokia”, kertoo 60-vuotias Manuel Nieto.

Nieto muutti Fenschin laaksoon vanhempiensa mukana yhdeksän ikäisenä Espanjan köyhästä Galiciasta ja aloitti 16-vuotiaana terästyöläisen uransa. 1960-luvulla Ranskan teollisuusalueet olivat maahanmuuttajille varsinainen El Dorado.

Hayangen ja Florangen teräskaupunkien elämä pyöri 1700-luvun lopulta alkaen de Wendelin teollisuussuvun ja katolisen kirkon järjestämän elämän ympärillä. Kouluun tai työpaikalle saattoi astella de Wendelin katua ja synnit sai anteeksi Chapelle de Wendelissä.Nykyään de Wendelit keskittyvät finanssialan bisneksiin ja täkäläisen terästeollisuuden rippeet ovat maailman suurimman teräsyhtiön, intialaisomisteisen ArcelorMittalin käsissä.

Vakaa ja turvattu elämä on vaihtunut pysyväksi epävarmuudeksi. Alueen suurin lohtu on lyhyt matka Luxemburgiin, jossa lähes 90 000 pohjoisranskalaista käy päivittäin töissä.

Fenschin laakson tehtaita on suljettu yksi toisensa jälkeen ja parituhatta jäljellä olevaa työntekijää vilkuilevat sivuilleen miettien, kuka siivotaan seuraavaksi eläkkeelle tai työllisyystöihin.

”Emme osaa nähdä kuin korkeintaan vuoden eteenpäin. Ennemmin tai myöhemmin tämä loppuu”, sanoo 59-vuotias italialainen Mauro Comodi, joka ajaa ArcelorMittalin rahtijunaa.

Florangen kaupungintalolta löytyy Rémy Dick, joka näyttää koululaiselta. Hän vahvistaa olevansa pormestari, 22-vuotiaana Ranskan nuorin sellainen.


Dick valittiin virkaansa joulukuussa, koska 12 000 asukkaan kaupunki halusi kipeästi muutosta. Työttömyysaste on lähes 20 prosenttia. Jonkun pitäisi siivota silmistä rappiota alleviivaavat tyhjät tehtaat, ja nyt saa nuorimies yrittää.

Dick kuuluu keskustaoikeistolaiseen Les Républicains -puolueeseen. Hänen puolueensa presidenttiehdokasta François Fillonia pidettiin vielä äskettäin miehenä, joka kukistaisi Marine Le Penin helposti presidentinvaalien toisella kierroksella toukokuussa.

Fillonin kannatus alkoi murentua, kun kävi ilmi, että hän oli palkannut vaimonsa tekemään olemattomia työtehtäviä hurjia palkkioita vastaan.

”Toivon, että hän pysyy mukana vaalissa, mutta asiat ovat hieman monimutkaisia nyt”, Remy sanoo ja päästää hermostuneen naurun.

Hermostuneisuuteen on monia syitä.

Dickin isä on pätkätöihin tympääntynyt sosialistipuolueen perinteinen äänestäjä, mutta viime aikoina isä on alkanut ladella huolestuttavan paljon Le Peniltä kuulostavia näkemyksiä.

Dickiä hermostuttaa myös, että naapurikaupungissa Hayangessa Kansallinen rintama on vallassa. Puolue saattaa kahmaista vaalipiirin parlamenttipaikankin kesäkuun vaaleissa.

”Pelkään, että koko alue saa tartunnan. Tämä on kuin kulttuurivallankumous”, Dick sanoo.

Sama pelko on tarttunut alueen europarlamentaarikkoon Nathalie Griesbeckiin, joka kuuluu keskustalaiseen Mouvement démocrate -puolueeseen.

Hän kertoo viime vuonna aavistaneensa ennalta, että brittien äänestys johtaa EU-eroon ja Yhdysvaltain vaalit Donald Trumpin voittoon.

Ranskassa moni vielä ajattelee, että presidentinvaalien toisella kierroksella muut puolueet järjestäytyvät Marine Le Penin vastaiseen rintamaan. Näin myös kyselyt antavat yhä ymmärtää. Nyt virallinen voittajaehdokas on itsenäinen keskustalainen Emmanuel Macron.

Mutta kukapa kyselyihin enää uskoisi, sen enempää kuin perinteisten poliitikkojen lupauksiin säilyttää työpaikat?

Ranskan vaalitaistossa moni asia on heittänyt kuperkeikkaa. Entiset pääministerit ja presidentit ovat jyräytyneet muutosvaatimusten alle ja tähdenlennot himmenneet nopeasti.

Marine Le Penin suosio on ollut vakaata, vaikka hänelläkin on omat skandaalinsa.

Europarlamentaarikko Griesbeck kuulostaa epätoivoiselta, kun hän ajattelee Le Penin mahdollista vaalivoittoa.

”Marine Le Penistä ei saa tulla presidenttiä. Se olisi hyvin, hyvin paha asia Ranskalle. Ja se olisi vaarallista EU:lle.”

Miksi Le Pen on niin suosittu?

”Koska politiikassa vaikuttaa liian monta valehtelijaa. Ihmiset sanovat, että he ovat kokeilleet sosialisteja ja konservatiiveja, mutta häntä emme ole vielä kokeilleet.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Tärkeä vaalivuosi


 Ranskassa järjestetään 23. huhtikuuta presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Jos kukaan ei saa enemmistöä, 7. toukokuuta pidetään vaali kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.

 Kyselyjen mukaan Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen voittaa ensimmäisen kierroksen. Tällä hetkellä kovimmat vastustajat ovat itsenäinen keskustalainen Emmanuel Macron sekä keskustaoikeistolainen François Fillon.

 Kesäkuussa pidetään parlamentin alahuoneen vaalit, joissa valitaan 577 edustajaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston – Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Antti Rinne tylyttää Vartiaista tämän työllistymispuheista: ”Uskomatonta roskaa”

  9. 9

   Charles Manson edusti hippiajan pimeää puolta – Murhakultin johtaja houkutteli huuruisilla puheillaan nuoria naisia järjettömään väkivaltaan mutta vältti lopulta kuolemantuomion

  10. 10

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää