Ulkomaat

Diktaattori Kim Jong-unin velipuoli on kuollut – Yhdysvallat ”uskoo vahvasti”, että pohjoiskorealaiset agentit murhasivat hänet

Diktaattorin velipuoli Kim Jong-nam putosi vallanperimyksestä vuonna 2001 yritettyään matkustaa Tokion Disneylandiin. Nyt hänen väitetään joutuneen murhatuksi.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam kuoli maanantaina Malesiassa.

Yhdysvaltojen viranomaislähteet kertoivat tiistaina uutistoimisto Reutersille, että Yhdysvallat ”uskoo vahvasti” pohjoiskorealaisten agenttien murhanneen velipuolen. Viranomaiset eivät kuitenkaan esittäneet mitään todisteita uskonsa tueksi.

Myös eteläkorealaiset viestimet kertovat, että Pohjois-Korean diktaattorin vanhempi velipuoli on murhattu. Ne viittaavat nimeämättömiin eteläkorealaisiin hallituslähteisiin.

Kim Jong-namia pidettiin Pohjois-Korean vallanperijänä ennen kuin hän vuosituhannen vaihteessa joutui epäsuosioon. Hän on entisen diktaattorin Kim Jong-ilin vanhin poika.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Eteläkorealaisen TV Chosun -kanavan mukaan kaksi naista myrkytti 46-vuotiaan Kimin neuloilla Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentoasemalla. Kanava viittasi useisiin hallituslähteisiin.

Eteläkorealaisen Joongan Ilbo -lehden haastattelema nimeämätön tiedusteluvirkailija uskoo, että naiset olivat Pohjois-Korean lähettämiä tappajia.

”He pakenivat taksilla heti rikoksen jälkeen.”

Myös uutistoimisto Bloombergin haastattelema hallituslähde kertoi, että Kim Jong-nam on murhattu ja että murhassa käytettiin myrkkyä.

Malesian poliisin mukaan kuolinsyy on kuitenkin toistaiseksi epäselvä, eikä ruumiinavausta ole vielä tehty.

”Meillä ei vielä ole epäiltyjä, mutta olemme aloittaneet tutkinnan ja meillä on pari mahdollista tapaa saada johtolankoja”, sanoo Malesian poliisin edustaja Fadzil Ahmat uutistoimisto Reutersille.

Kimin kuoleman olosuhteet ovat epäilyttävät.

”Vainaja tunsi jonkun tarttuvan häneen takaa päin ja pitelevän hänen kasvojaan. Häntä pyörrytti, joten hän pyysi apua lentoaseman infopisteestä”, Ahmat kertoo.

Työntekijät veivät hänet toipumaan lentoaseman klinikalle, mutta hänen tilansa huononi niin paljon, että lopulta hänet päätettiin siirtää sairaalaan. Kim kuoli ambulanssissa matkalla Putrajayan sairaalaan.

Hänellä oli mukanaan passi, jonka mukaan hänen nimensä olisi Kim Chol. Kim Jong-nam on jäänyt aiemminkin kiinni väärennetyn passin käytöstä.

Etelä-Korean viranomaiset eivät ole virallisesti vahvistaneet tietoa Kim Jong-namin murhasta. Joongan Ilbon mukaan Etelä-Korean tiedustelupalvelu ja ulkoministeriö sanoivat, etteivät ne voi vahvistaa tietoa, mikä viittaa siihen, ettei niillä ole asiasta varmaa tietoa.

Myöskään Pohjois-Koreasta ei ole otettu kantaa väitteisiin murhasta.

Malesian poliisi kertoi jo aiemmin tiistaina Reutersin mukaan, että tunnistamaton pohjoiskorealainen mies oli kuollut matkalla Kuala Lumpurin lentoasemalta sairaalaan.

Maailmalla monet muistavat Kim Jong-namin, 45, etenkin siitä, että hän jäi kiinni yrittäessään matkustaa väärällä passilla Tokion Disneylandiin vuonna 2001.

Kiinnijäämistä on pidetty ainakin osasyynä siihen, että hän menetti asemansa Kim-dynastian kruununperillisenä eikä hänestä tullut isänsä kuoleman jälkeen diktaattoria.

Kiinalainen NTD-kanava haastatteli Kim Jong-namia vuonna 2009. Youtubessa julkaistulla videolla Kim sanoo kuulleensa tiedotusvälineiden kautta, että isä Kim Jong-il oli nimennyt seuraajakseen nuorimman poikansa Kim Jong-unin.

”Seuraajan nimittäminen on täysin isäni päätös. Hän tekee päätöksensä, eikä hänen minun mielestäni tarvitse puhua [niistä] minulle tai muille ihmisille”, Kim Jong-nam kertoi kanavalle.



Kim Jong-nam on viime vuodet elänyt maanpaossa. Hän on viettänyt paljon aikaa etenkin uhkapelikeskuksena tunnetussa Macaossa, joka on Kiinan erityishallintoalue samaan tapaan kuin Hongkong. Vuoden 2009 haastattelussa Kim kielsi loikanneensa Pohjois-Koreasta ja sanoi vain ”matkustavansa” Kiinassa.

Malesian poliisin mukaan Kimin oli määrä matkustaa maanantaiaamuna juuri Macaoon Kuala Lumpurin kautta.

Kim on näkyvästi arvostellut Pohjois-Korean nykyistä hallintoa. Häntä on pidetty uudistusmielisenä. Vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassa hän arveli Pohjois-Korean romahtavan.

Kim Jong-namin äiti oli korealainen näyttelijätär Song Hye-rim. Song oli Kim Jong-ilin rakastajatar, joka loikkasi ulkomaille Venäjän-matkallaan. Hänen on kerrottu kuolleen vuonna 2002, mahdollisesti Moskovassa.

Tausta: Pohjois-Korean tunnettuja iskuja

Pohjois-Koreaa vuodesta 2011 johtanut Kim Jong-un on teloittanut satojen tavallisten ihmisten lisäksi useita vaikutusvaltaisia ihmisiä, mukaan lukien oman sukulaisensa.

Eristäytynyt diktatuurivaltio on vuosikymmenten kuluessa tehnyt myös useita kuolettavia iskuja ulkomailla.

Pohjois-Koreassa tehtyjä teloituksia ja puhdistuksia on vaikea luotettavasti todentaa, ja valtio ilmoittaa niistä harvoin. Ohessa joitain tunnettuja iskuja.

Tädin mies 2013

Pohjois-Korea ilmoitti teloit­taneensa Kim Jong-unin tädin miehen Jang Song-thaekin. Diktaattorin vaikutusvaltaisena kakkosmiehenä pidettyä Jangia syytettiin maanpetturuudesta.

Sukulainen 1997

Kim Jong-Namin äidin Sung Hye-Rimin siskonpoika Yi ­Han-Yong ammuttiin kuoliaaksi ­kotinsa ulkopuolella. Hän oli asunut pitkään Etelä-Koreassa ja julkaissut muistelmansa, joissa hän kertoi yksityiskohtia ­sukulaistensa elämästä.

Kirjan ­uskotaan olleen murhan syynä.

Diplomaattimurha 1996

Etelä-Korean diplomaatti Choi Duk-Keu löydettiin kuoliaaksi hakattuna ja myrkytettynä Vladivostokista vuonna 1996.

Etelä-Korean median mukaan kyseessä oli kosto 25 pohjoiskorealaisen kuolemasta. He menehtyivät Pohjois-Korean sukellusveneen ajaessa karille Etelä-Korean vesillä.

Lentokonepommi 1987

Bagdadista Souliin matkalla ollut eteläkorealainen lento­kone räjähti Andamaanienmeren yllä. Kaikki kyydissä olleet 115 ihmistä kuolivat.

Toinen iskusta kiinniotetuista pohjoiskorealaisista agenteista nieli syanidikapselin. Toinen tunnusti myöhemmin, että tarkoitus oli ollut hankaloittaa Soulin vuoden 1988 kesä­olympialaisia.

Pommi-isku 1983

Pohjois-Korean salaiset agentit tappoivat 21 ihmistä pommi-iskussa Yangonissa Myan­marissa. Uhrien joukossa oli neljä Etelä-Korean ministeriä.

Ajastettu räjähde oli asetettu tappamaan myös Etelä-Korean silloinen presidentti Chun ­Doo-Hwan. Pommi räjähti ­ennen presidentin saapumista.

Isku presidenttiä kohtaan 1968

Kylmän sodan keskellä Pohjois-Korea lähetti 31 kommandoa tappamaan Etelä-Korean johtajan Park Chung-Heen. Nämä pysäytettiin 100 metrin päässä presidentin asunnosta ja taistelussa kuoli kymmeniä ihmisiä. Hyökkääjistä kaksi selvisi elossa. Toinen pääsi pakoon.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Malesia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   Putin haukkui Yhdysvaltoja pitkästä aikaa olan takaa, ja sävy muistutti puheita ennen Trumpin valintaa presidentiksi

  8. 8

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  9. 9

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  10. 10

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  5. 5

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  9. 9

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  10. 10

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää