Ulkomaat

Trump neuvotteli Pohjois-Korean ohjuskokeesta kesken illanvieton – Golfklubin vieraat ottivat selfieitä ”ydinsalkun vartijan Rickin” kanssa

Yksityisen golfklubin jäsenet seurasivat sivusta Donald Trumpin ja Japanin pääministerin toimia näiden kuultua Pohjois-Korean ohjuskokeesta. Valkoisen talon tiedottajan mukaan kuvien ottohetkillä ei puhuttu luottamuksellisista asioista.

Presidentti Donald Trumpin illallisella Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa oli läsnä kuulo- ja valokuvausetäisyydellä Trumpin yksityisen golfklubin jäseniä, jotka saivat seurata sivusta Trumpin ja Aben toimia näiden kuultua Pohjois-Korean ohjuskokeesta.

Vieraat julkaisivat myös Facebookissa valokuvia, joissa Abe ja Trump neuvottelivat tilanteesta avustajineen.

Facebookissa julkaistiin jopa kuva Trumpin sotilasavustajasta ”Rickistä”, jonka sanottiin kantavan presidentin ydinsalkkua eli Yhdysvaltain ydinaseiden laukaisujärjestelmää.

Trump tapasi Aben perjantaina Valkoisessa talossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Keskusteluja jatkettiin lauantaina Trumpin omistamalla Mar a Lagon luksusgolfklubilla Floridassa. Jo sekin herätti kysymyksiä, sillä näin Trump koplasi Yhdysvaltain ulkopoliittiset neuvottelut yksityiseen yritykseensä.

Trump ei sulkenut klubiaan siksi ajaksi, että hän vietti iltaa valtiovieraansa Aben kanssa. Golfklubin jäsenet siis pääsivät mukaan virallisen valtiovierailun illanviettoon.

Juuri ennen alkuruuan aloittamista tuli tieto, että Japanin lähinaapuri ja molempia maita arkkivihollisenaan pitävä Pohjois-Korea oli tehnyt ohjuskokeen.

Ilta jatkui niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vieraat saivat käyskennellä kaikessa rauhassa terassilla.

Tämän kaiken saattoi nähdä maanantaina Facebookiin ladatuista valokuvista, joissa vieraat parveilevat aivan pääministeri Aben ympärillä. Valokuvien perusteella japanilaiset tutkivat kännyköiden valossa papereita, joiden sisältöä ei kuitenkaan voi kuvista päätellä.

Vieraiden mielestä oli luonnollisesti jännittävää päätyä keskelle ohjusuutisia.

”PYHÄ JYSÄYS!!! Olipa kiehtovaa katsoa, kun uutiset Pohjois-Korean Japanin suuntaan laukaisemasta ohjuksesta saapuivat. Pääministeri Abe painautui avustajiensa kylkeen, ja presidentti puhuu Washingtoniin puhelimessa. – –Wow... tapahtumien keskipisteessä!!!” kirjoitti Facebook-päivitykseensä eläkkeellä oleva bostonilainen investointipankkiiri Richard DeAgazio.

Normaalisti Yhdysvaltain presidentti olisi lennätetty Valkoisen talon tilannehuoneeseen tai johonkin läheisempään sotilastukikohtaan, sanomalehti The Guardian kirjoitti. Kyse olisi voinut olla mannertenvälisestä ohjuskokeesta, vaikka pian selvisi, ettei ollut.

”[Trump] päätti olla terassilla. Se osoittaa, että hän on kansanmies”, kuvat Facebookiin ladannut DeAgazio sanoi sanomalehti The Washington Postille.

Pohjois-Korean asekokeiden ajankohdat ovat yleensä tarkasti harkittuja, eikä ajankohta varmasti ei tälläkään kertaa ollut sattumaa.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer ilmoitti maanantaina, että luottamuksellisista asioista ei keskusteltu niillä hetkillä, kun kuvat oli otettu, vaan puhe oli tiedotustilanteen järjestämiseen liittyvistä käytännön asioista.

Spicerin mukaan päämiehille kerrottiin ohjuskokeesta turvallisella alueella ennen illallisen alkamista.


Pankkiiri Richard DeAgazio julkaisi Facebookissa myös valokuvan, jossa näkyy univormuun pukeutunut mies. Kuvatekstin mukaan kyseessä oli Trumpin sotilasavustaja, jolla oli hallussaan ”ydinjalkapalloksi” kutsuttu salkku.

”Tämä on Rick. Tämä on se kaveri, jolla on ’ydinjalkapallo’. – – Se toimii liikkuvana strategisen puolustuksen komentokeskuksena. Sitä pitää hallussaan sotilasavustaja, ja Rick on juuri se kaveri”, DeAgazio kirjoitti.

Ydinsalkku on noin 20 kilogramman painoinen alumiinisalkku. Sen sisällä on lähetinlaitteet, laukaisukoodit ja tarvittavat ohjeet, joilla voi laukaista Yhdysvaltain ydinaseet ennalta sovittuja ohjeita noudattaen.

Laitteessa on nahkaverhoilu, joten se näyttää tavanomaiselta asiakirjasalkulta.

Salkkua on kuvattu aikaisemminkin, ja myös salkusta huolehtivista sotilasavustajista on nähty valokuvia osana presidenttien saattuetta. Koskaan aikaisemmin ei kuitenkaan ole julkaistu selfietä ydinsalkkuavustajan kanssa.

”Tämä on ennenkuulumatonta. Nämä ihmiset työskentelevät kulisseissa”, sanoi entisen varapresidentin Joe Bidenin korkea turvallisuusavustaja The Guardianille.

”En usko, että he ymmärtävät, kuinka paljon he haavoittavat turvallisuusjärjestelmiä, ja kuinka vaarallista tämä voi olla.”

DeAgazio poisti kuvat Facebookista maanantaina, ja nyt hän näyttää sulkeneen koko Facebook-tilinsä.

Trumpin piittaamaton käytös on erityisen ironista siinä valossa, että hän kyseenalaisti voimakkaasti vastaehdokkaansa Hillary Clintonin kyvyt huolehtia valtion tietoturvasta. Clinton sai viime vuonna moitteita FBI:ltä, koska hän oli lähettänyt sähköposteja yksityisestä sähköpostiosoitteestaan.

Trump on jatkanut twiittailua yksityisellä, suojaamattomalla Android-puhelimellaan vielä presidentiksi tultuaan, ja The Guardianin mukaan hän näytti lähettävän sillä viestejä myös Floridan neuvotteluista.

Mar a Lago on Trumpin vuonna 1985 ostama yksityinen golfklubi. Sen jäseneksi pääsee maksamalla 200 000 dollarin (noin 190 000 euron) pääsymaksun. Hinta kaksinkertaistettiin sen jälkeen, kun Trump valittiin presidentiksi.

Pääsymaksun jälkeen pitää maksaa vielä 14 000 dollarin (13 200 euron) vuosimaksu.

Trump, jonka keskeisiä kampanjalupauksia oli myös työvoiman pitäminen Yhdysvalloissa, tuotti viime vuonna golfklubilleen 69 työntekijää ulkomailta, sanomalehti Palm Beach Post kertoi. Heidän tuntipalkkansa vaihtelee 10 ja 13 dollarin välillä (noin 9–12 euroa).
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Japani
 • Ydinaseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää