Ulkomaat

Kaksi suurta pommi-iskua tappoi yli sata Pakistanissa ja Irakissa – Isis ilmoittautui tekijäksi

Bagdadissa räjähti käytettyjen autojen markkinoilla, Pakistanissa suufilaisessa pyhäkössä.

Terroristijärjestö Isis ilmoittautui torstaina kahden suuren, useita kymmeniä ihmisiä tappaneen pommi-iskun tekijäksi. Toinen iskuista tehtiin Irakissa ja toinen Pakistanissa.

Pakistanissa räjähti pommi suufilaisessa pyhäkössä, joka oli täynnä ihmisiä. Suufilaisuus on mystiikkaa painottava islaminuskon suuntaus.

Pommi tappoi ainakin 72 ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters poliisilähteisiin viitaten. Loukkaantuneita on useita kymmeniä.

Torstainen räjähdys sattui 1200-luvulla eläneelle pyhimykselle omistetussa pyhäkössä Sehwanin kaupungissa Sindhin maakunnassa, joka sijaitsee Pakistanin eteläosassa. Kyseessä oli itsemurhaisku, kertoi poliisilähde uutistoimisto AFP:n mukaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Isku oli tuhoisin Pakistanissa tänä vuonna tehty. Äärimielisten sunnimuslimien terroristijärjestö Isis ilmoittautui iskun tekijäksi propagandatoimistonsa Amaqin kautta.

Pakistanin johto uhosi kostavansa iskun, kertoo AFP.

Myös Irakin pääkaupungissa Bagdadissa räjähti poikkeuksellisen tuhoisa pommi torstaina. Isku oli tämän vuoden tuhoisin Irakissa.

Ainakin 51 ihmistä kuoli, kun räjähteillä lastattu auto räjähti Bagdadin eteläosassa, kertoo Reuters. Loukkaantuneita oli turvallisuus- ja sairaalalähteiden mukaan ainakin 55.

Bagdadin pommi räjähti markkinoilla, joilla myydään käytettyjä autoja, AFP kertoo. Räjähdys teki paikalle suuren kuopan.

Isisin propagandatoimisto Amaq kertoi, että iskun kohteena oli ”shiialaisten kokoontuminen”.

Terrorijärjestö Isis on viime aikoina ollut puolustuskannalla, koska se on menettänyt Irakin pohjoisosassa sijaitsevan Mosulin kaupungin itäosan hallinnan Yhdysvaltojen tukemassa Irakin armeijan operaatiossa.

Yli 46 000 pakolaista on valtauksen jälkeen palannut koteihinsa Mosulin itäosaan, kertoo televisiokanava Al-Jazeera. Taistelut muualla kaupungissa jatkuvat, ja Irakin armeijan oletetaan valmistautuvan valtaamaan myös kaupungin länsiosan.

Isis on ilmoittautunut myös Bagdadin pohjoisosassa keskiviikkona tehdyn pommi-iskun tekijäksi. Siinä kuoli ainakin 11 ihmistä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pommi-iskut
 • Irak
 • Pakistan
 • Terrori-iskut
 • Terrorismi
 • Isis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää