Ulkomaat

Ex-kansanedustaja­pari pakeni Venäjältä Ukrainaan – nyt kommunistimies haukkuu Venäjän pataluhaksi

Ukrainan viranomaisten mukaan Denis Voronenkov todistaa maanpetosoikeudenkäynnissä. Marija Maksakova erotettiin valtapuolueesta ja musiikkiakatemiasta.

”Venäjän nykyinen tilanne on kuin Natsi-Saksassa, koko maa on pseudoisänmaallisen kiihkon vallassa. Krimistä on tullut kuuliaisuuskoe, se yhdisti Venäjän naapurilta varastamisen aatteen ympärille. Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovytš petti maansa, osallistui kansanmurhaan, pakeni toiseen maahan ja pyysi sen armeijaa tuhoamaan oman kansansa.”

Teksti ei ole kovin yllättävää, sillä se ilmestyi ukrainalaisen Censor.net.ua -sivuston haastattelussa viime tiistaina. Cencor.net on sen verran suorasanainen tiedotusväline, ettei siihen saa Venäjältä verkkoyhteyttä.

Yllättävää sen sijaan on, että äänessä on Venäjän kommunistipuolueen entinen kansanedustaja Denis Voronenkov, 45. Hän pakeni lokakuussa Ukrainaan ja laukoo siellä nyt totuuksiaan. Asia paljastui venäläiselle yleisölle vasta tammikuussa Kommersant-lehden uutisen myötä.

Voronenkov oli aiemmin pelkkä rivikansanedustaja, mutta asia muuttui maaliskuussa 2015. Aiemman avioliittonsa jättänyt Voronenkov meni tuolloin näyttävästi naimisiin valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kansanedustajan Marija Maksakovan, 39, kanssa. Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan kyseessä oli duuman historian ensimmäinen ”puolueryhmien välinen avioliitto”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Maksakova jäi miehensä tapaan valitsematta duumaan viime syksynä. Suurelle yleisölle hänen kansanedustajapaikkansa on luultavasti melko yhdentekevä asia. Maksakova tunnetaan paremmin eurooppalaisena oopperadiivana muun muassa Bolšoi-teatterin lavalta, tv-juontajana Kultura-kanavalta ja useista filmirooleista. Voronenkov nai itsensä julkkikseksi.

Ja nyt hän on liittovaltion tutkintakomitean petosepäilystä etsintäkuuluttama maanpetturi. Miestään Kiovaan seurannut Maksakova puolestaan on saanut potkut Venäjän maineikkaasta Gnesin-musiikkiakatemiasta. Torstaina hänet erotettiin Yhtenäisestä Venäjästä.

Voronenkov on Ukrainan viranomaisten mukaan antanut todistajalausuntoja Janukovytšin-vastaista maanpetosoikeudenkäyntiä varten. Mitä salaista informaatiota kansanedustajalla mahtaa olla hallussaan? Omien sanojensa mukaan vaikka mitä, monien entisten kavereiden mukaan ei yhtään mitään.

Sanomalehti Novaja Gazeta julkaisi keskiviikkona kahden aukeaman laajuisen selvityksen Voronenkovin edesottamuksista. Oppositiohenkisellä uutislehdellä tuskin on motiivia mustamaalata Voronenkovia, mutta haastateltavien kielenkantoja poliitikon maasta pakeneminen on luultavasti löysyttänyt.

Nižni Novgorodissa syntynyt Voronenkov opiskeli Pietarissa, valmistui Moskovan sotilaskorkeakoulusta juristiksi ja työskenteli sittemmin armeijan syyttäjänvirastossa.

Omien sanojensa mukaan hän ryhtyi vuonna 2005 Venäjän huumeviraston salaiseksi työntekijäksi. Vaalikampanjassaan 2011 hän väitti osallistuneensa viime vuosikymmenen alussa tapahtuneen niin sanotun Kolme Valasta -salakuljetusjutun selvittelyyn ja haavoittuneensa myöhemmin tästä hyvästä murhayrityksessä.

Kolme Valasta sai nimensä huonekaluketjusta, joka oli syytteiden mukaan sotkeutunut salakuljetukseen. Skandaali oli alkua valtaryhmien väliselle taistelulle, joka oli vähällä johtaa aseelliseen yhteenottoon turvallisuuspalvelu FSB:n ja huumeviraston välillä 2007.

Tämän yhteenoton seurauksena virastaan vankilaan lentänyt huumeviraston pomo Aleksandr Bulbov kertoo Novaja Gazetan haastattelussa Voronenkovin todella ryhtyneen yhteistyöhön viraston kanssa. Todellisten paljastusten sijaan mies kuitenkin masinoi tekaistuja tutkintoja lähipiirissään ja lupasi sitten ”ratkaista ongelmat” maksua vastaan.

”Murhayrityksen” sijaan sankari teloi ex-pomonsa mukaan itse itsensä, lensi yksityiskoneella Pariisiin hoidettavaksi ja kehui olemattomilla sankariteoilla Afganistanin sodassa.

Samalla rehellisyyden asteella salainen huumekyttä järjesti lähteiden mukaan itsensä duumaankin. Hän oli ehdolla 2011 Nižni Novgorodissa, mutta jäi todellisuudessa entisten puoluetovereidensa mukaan 20 000 äänen päähän läpi menosta.

Ex-kumppaneiden mukaan Voronenkov kähmi itselleen Yhtenäisen Venäjän ääniä ja samassa yhteydessä suuri osa vaalipiirin äänistä katosi. Valitukset mutkikkaasta tapahtumasta eivät johtaneet mihinkään ennen valitusajan päättymistä. Itse skandaali hukkui mielenosoituksiin ja protesteihin vuoden 2011 parlamenttivaalien tuhansista väärinkäytöksistä.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin korruptionvastasinen tutkimusryhmä on sittemmin ottanut kommunistiedustajan silmätikukseen, sillä tämän viralliset tulot tuskin riittäisivät viiteen kerrostalohuoneistoon Moskovassa. Poliitikko itse oli duuman korruptionvastaisen komitean jäsen.

Venäjän tutkintakomitea on nyt etsintäkuuluttanut Voronenkovin huijauksesta kiinteistökaupoissa: epäilty on tutkijoiden mukaan hankkinut 1 500 neliön kiinteistön Moskovan Meždunarordnaja-kadulta rikollisin keinoin.

Tutkintakomitea on itse asiassa yrittänyt kumota Voronenkovin kansanedustajan syytesuojaa vuosia. Syyskuun vaaleissa poliitikko jäi valitsematta, ja entisten kavereiden mukaan hän pakeni maasta välttääkseen vankilan.

Voronenkovin taloudesta voi silti löytyä ex-kansanedustaja, joka oikeasti epäilee Venäjän poliittista nykymenoa. Marija Maksakovan lavakarisman veti duuman puhemiehiä puoleensa, ja Suomen-sättijä Sergei Naryškinin sanotaan laulaneen Voronenkon ja Maksakovan häissä. Mutta Maksakovan julkiset mielipiteet olivat hänen kansanedustajakaudellaan peräti maltillisia ja järkeviä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Ukraina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  5. 5

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  6. 6

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Onko julkisuudesta hyötyä uusnatseille? Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenmäärä moninkertaistui parissa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää