Ulkomaat

Kylmän sodan diplomaatti haluaa Euroopan kantavan vastuuta – ”Trump on tyypillinen amerikansaksalainen, kapitalisti eikä mikään sosiaalidemokraatti”

Euroopan on pakko muuttua, sanoo Euroopan perin juurin tunteva kylmän sodan veteraani, amerikkalaisdiplomaatti John Kornblum.

Berliini

Kyllä, Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on uuden aikakauden alku. Trump saa aikaan kunnon rytinää, sanoo amerikkalainen veteraanidiplomaatti ja entinen Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs John Kornblum, 74, Berliinissä.

”Mutta vaikka tuntuisi, että tämä on länsimaisen demokratian tai Naton loppu, ei ole. Olemme kuitenkin keskellä hyvin dramaattista muutosta. Euroopan täytyy hyväksyä se tosiasia, että kaikki muuttuu”, Kornblum sanoo.

”Meidänkin on muututtava. On pakko.”

Trumpin tapa johtaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa on Euroopalle paitsi kriisi, myös vakava herätys, Kornblum sanoo. Sen sijaan, että Eurooppa vaipuu voivottelemaan, Euroopan on ryhdyttävä kantamaan vastuuta. Eritoten Saksan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Saksa on Euroopan tärkein maa. Saksa määrittelee, mitä Eurooppa tekee.”

Saksa on monen mielestä ainoa aito vastavoima populismille, Kornblum sanoo. Saksan heikkous on kuitenkin sen vastentahtoisuus johtaa. ”Syyt ovat osin sisäpoliittisia. Saksalaiset haluaisivat vain olla rauhassa.”

Kylmän sodan aikaan Länsi-Saksa hoiti vastuunsa, koska oli etulinjassa. ”On tajuttava, että tilanne on nyt sama.”

Nyt etulinja on vain toisenlainen. Kyse on arvojen ja vastuun etulinjasta.

Vastuu on otettava, vaikka sattuu, Kornblum sanoo. ”Saksalaisille on ominaista valtava turvallisuushakuisuus.”

Kornblum on asunut Saksassa yli 50 vuotta. Hän on suuri Suomen ystävä, mutta tuntee myös Venäjän.

Pari esimerkkiä Kornblumin urasta: Hän oli järjestämässä idän ja lännen vakoilijavaihtoja Glienicken sillalla vuosina 1985 ja 1986. Hän järjesti presidentti Ronald Reaganin muuripuheen vuonna 1987 Brandenburgin portille. Oli sitten Etyk, ydinasesopimukset, Saksojen yhdistyminen, Balkanin sota, Naton itälaajentuminen, Kornblum on mukana.

”Olin yksi niistä, jotka vakiinnuttivat kylmän sodan jälkeisen maailmanjärjestyksen.”

Trumpin valtaannousu alleviivaa sitä, että kylmän sodan jälkeinen aika on ohi. ”Mutta rytinää olisi ollut tiedossa muutoinkin”, Kornblum sanoo.

Myös ilman Trumpia Eurooppa olisi ongelmissa, sillä Euroopan omat populistit ovat askeleen päässä vallasta. Brexit, Ranskan populistijohtaja Marine Le Pen, Hollannin vaalit, Kornblum luettelee. Saksalaisetkin oireilevat samaa globalisaation tuomaa ahdistusta kuin amerikkalaiset, joiden tunnot Trump hyvin tunnisti.

”Trump ei ole muutos, vaan todiste muutoksesta.”

Yhtenä Saksan tärkeimmistä tehtävistä on pitää Eurooppa yhtenäisenä. Siihen tarvitaan EU:n radikaalia uudistumista, Kornblum sanoo. ”EU on nykytiensä päässä. Se, mistä Maastrichtin sopimuksessa 25 vuotta sitten sovittiin, ei yksinkertaisesti enää toimi.”

Euroopan on todistettava paitsi Trumpille, myös omille kansalaisilleen, että on uskottava toimija. Muutoksesta ei tule mukavaa, mutta se on tehtävä. Muutoin vallan ottavat Euroopan omat populistit.

Pahinta, mitä Euroopan turvallisuudelle voisi tapahtua, on EU:n hajoaminen, Kornblum sanoo.

”Mutta en usko, että EU hajoaa. En usko, että Euroopasta tulee nationalistinen ja se joutuisi taas sotaan. En myöskään usko, että länsi romahtaa, kuten en usko sitäkään, että Yhdysvallat romahtaa.”

Suuret muutokset eivät ole miellyttäviä, Kornblum sanoo. ”Ihmisyhteisöt eivät muutu rationaalisesti, vaan pakon edessä ja keskellä kriisiä.”

Nyt, kun Amerikka tulee Trumpille aina ensin, on Euroopallakin uusi rooli. ”Kaikkien on pelattava oma roolinsa, ei vain Yhdysvaltojen tai Venäjän.”

Saksan on oltava vastuullinen Yhdysvalloille, myös lännen ja Venäjän suhteissa sen on oltava etulinjassa, Kornblum sanoo. ”On otettava vastuu myös eurosta ja muun Euroopan taloudellisesta tilanteesta. Jos minä johtaisin Saksaa, rahoittaisin muita EU-maita.”

Saksan – ja Suomen – menestys on kiinni siitä, että Eurooppa ja maailma Euroopan ympärillä on vakaa ja käy kauppaa vapaasti. Sen eteen on nyt tehtävä hartiavoimin töitä, mutta EU vaikuttaa Kornblumista varsin avuttomalta. ”Olen itse EU:n vahva puolestapuhuja, ja EU oli itse asiassa amerikkalaisten aikaansaannos. Presidentti Harry S. Truman suostui rauhansopimukseen sillä ehdolla, että eurooppalaiset sitoutuvat yhdentymään.”

Myös lännen suhde Venäjään muuttuu. Trump on ehtinyt muutamassa viikossa saada aikaan todellisen hämmennyksen lähipiirinsä Venäjä-suhteilla.

”Trump aloitti asennoitumalla myönteisesti Venäjään ja kielteisesti Kiinaan. Pitäisi olla päinvastoin. Mutta jos esimerkiksi Trumpin pakotepolitiikka on kysymysmerkki, niin eihän Euroopankaan mailla ole yhtä linjaa pakotteisiin”, Kornblum sanoo.

Mitä Euroopan sitten pitäisi tehdä Venäjän kanssa? Pitää kiinni siitä, mitä Eurooppa edustaa, Kornblum sanoo. Uusia turvallisuusrakenteita ei tarvita, mutta olemassa olevista on pidettävä kiinni, hän sanoo. Sama koskee Trumpin Amerikkaa.

Johtopäätös tästä ei ole se, että Euroopan on toimittava yksin. Päin vastoin. Vahva Eurooppa on myös Trumpin Amerikan etu, Kornblum sanoo, ja myös Trump tämän jossain vaiheessa ymmärtää. Yhteenkuuluvuuden vahvistamisesta ei silti tule helppoa.

Euroopan on uskottava itseensä ja pidettävä kiinni liberaaleista arvoistaan, Kornblum sanoo. ”Suhde Venäjään on pidettävä mahdollisimman rakentavana.”

Korblum on itse ollut vuosikymmenet muovaamassa Venäjä-suhdetta. Hänen kynästään on esimerkiksi teksti Nato–Venäjä-neuvostosta.

”Väitetään, että ajoimme Venäjän nurkkaan, ja siksi se nyt käyttäytyy huonosti. Arvostelussa ei ole järkeä”, Kornblum sanoo.

”Missään vaiheessa ei ole ollut sellaista tietä, että Venäjästä todella tulisi osa länttä.”

Trump on itse asiassa Kornblumille hyvin tutunoloinen hahmo. ”Isäni oli kuin Trump.”

Trumpista näkee, että hänellä on juuret Saksassa, Kornblum sanoo. Niin on myös Kornblumilla.

”Trump on tyypillinen amerikansaksalainen. Amerikansaksalaisilla on kaikki saksalaisten energia ja luovuus, muttei lainkaan saksalaisten vakaudentavoitteluaan. He voivat olla hyvin kunnianhimoisia ja aggressiivisia. He eivät ole kivoja sosiaalidemokraatteja, jotka haluavat tulla kaikkien kanssa toimeen. He ovat kapitalisteja.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

John Kornblum


 Amerikkalainen pitkän linjan diplomaatti, joka toimii nykyisin liike-elämässä asiantuntija.

 Toimi Yhdysvaltain ulkoasiainhallinnoin keskeisissä tehtävissä Saksassa ja Euroopassa 1960-luvulta lähtien sekä demokraatti- että republikaanipresidenttien aikana.

 Yhdysvaltojen Saksan suurlähettiläs vuosina 1997–2001.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Transatlanttiset suhteet
 • Yhdysvallat
 • Eurooppa
 • Populismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  2. 2

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  3. 3

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  6. 6

   Sipilän hallitus taas kriisin partaalla

  7. 7

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet

  10. 10

   Neljä menetti työnsä, kun lääkäri poistettiin väkisin lentokoneesta keväällä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää