Ulkomaat

Yhdysvaltojen liittouman johtamat joukot kertoivat tuhonneensa Isisin komentokeskuksen Mosulissa

Mosulin kaupungin länsiosa on terroristijärjestö Isisin viimeinen pitävä jalansija Irakissa.

Yhdysvaltojen johtaman sotilasliittouman joukot kertoivat lauantaina iskeneensä onnistuneesti Irakin Mosulissa terroristijärjestö Isisin komentokeskuksena pidettyyn rakennukseen. Isku tapahtui Reutersin mukaan myöhään perjantaina Mosulin kaupungin länsipuolella.

Liittouman joukkojen tiedoksiannossa ei suoranaisesti puhuttu sairaalasta vaan sen antaman tiedon mukaan perjantai-iltana tehdyssä iskussa tuhottiin kaupunginosan ”moniosaisen lääketieteellisen rakennelman päärakennus”. Human Rights Watchin (HRW) mukaan Isis on kahden vuoden ajan pitänyt kaupungin länsipuolella ainakin al-Salamin sairaalaa.

Liittouman mukaan sen joukot olivat varmistaneet ennen iskua, ettei kyseistä rakennusta käytetty sairaalana.

”Liittouma varmisti tiedustelun ja valvonnan avulla, ettei Isis käyttänyt rakennusta lääketieteellisiin tarkoituksiin ja, ettei alueella ollut enää siviilejä”, liittouma kertoi tiedotteessaan Reutersin mukaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

HRW:n Lähi-idän johtajan Lama Fakihin mukaan Isis on Mosulissa ottanut järjestelmällisesti haltuunsa sairaaloita ja muita lääkinnälliseen toimintaan tarkoitettuja tiloja suojautuakseen sitä piirittävän liittouman iskuilta. Sairaaloihin ja muihin siviilikohteisiin kohdistuvia iskuja voidaan sodankäyntiä säätelevän lain mukaan pitää sotarikoksina.

Terroristiryhmä reagoi iskuun julkaisemalla internetissä oman tiedotteensa, jossa se sanoi perjantain iskun tappaneen 18 ihmistä, joista useimmat olivat naisia ja lapsia. Ryhmittymän mukaan iskussa myös loukkaantui 47 ihmistä.

Isku seurasi raportteja, joiden mukaan Isis on piilottanut Mosulin länsipuolella aseita ja taistelijoita sairaaloihin, kouluihin, moskeijoihin ja kirkkoihin.

Kansainvälisellä medialla ei tällä hetkellä ole pääsyä Mosulin länsipuolelle tai muille alueille, jotka ovat Isisin hallinnassa Irakissa ja Syyriassa. Sen vuoksi alueen tapahtumista on vaikea saada puolueetonta tietoa.

Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen, myös Irakin hallituksen ja kurdien joukoista koostuva liittouma aloitti Mosulin takaisinvaltauksen ja piiritti Isis-taistelijat kaupungin länsiosaan lokakuussa 2016. Piiritetyiksi jäi terroristien kanssa kaupungin länsipuolelle Reutersin mukaan noin 650 000 siviiliä.

Mosul on viimeinen osittain Isisin hallussa oleva iso kaupunki Irakissa ja sen kohtalon uskotaan ratkaisevan taistelun itseään ”islamilaiseksi valtioksi” kutsuvaa terroristijärjestöä vastaan. Mosulin sokkeloista länsipuolta kuvaillaan vaikeaksi valloitettavaksi, joten Isisillä on siellä käytävässä kaupunkisodassa etu puolellaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis
 • Mosul

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat