Ulkomaat

Palestiinalaismiehen video johti poikkeukselliseen oikeudenkäyntiin – tapon kuvaaja saa nyt itse tappouhkauksia

Ampumisvideo toi israelilaissotilaalle tuomion, joka on jakanut maata vahvasti.

Kuva voi merkitä enemmän kuin tuhat sanaa. Etenkin liikkuva kuva, jossa ammutaan.

Palestiinalainen Imad Abu Shamsiya on työtön suutari ja ihmisoikeusaktivisti. Hän on dokumentoinut Israelin armeijan väärinkäytöksiä kuuden vuoden ajan. Viime maaliskuussa hänen kameralleen tallentui jotain, mikä aiheutti kansainvälisen skandaalin.

Hän joi aamukahvia vaimonsa kanssa, kun kadulta kuului laukauksia.

“Otin heti kamerani ja menin vaimoni kanssa ulos”, Shamsiya sanoo. Tapasin hänet pari viikkoa sitten Hebronissa, miehitetyllä Länsirannalla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaksi palestiinalaista miestä oli yrittänyt puukottaa Israelin armeijan sotilasta. Sotilaat ampuivat miehiä, ja nämä haavoittuivat vakavasti. Tilanne ei ollut ennennäkemätön Hebronissa, jossa on vahvoja jännitteitä kasvavien juutalaissiirtokuntien ja palestiinalaisten välillä.

Shamsiya jatkoi kuvaamista naapurinsa kattoterassilta. Hetken kuluttua paikalle asteli nuori kersantti Elor Azaria. Hän latasi aseensa ja ampui kadulla haavoittuneena makaavaa aseetonta miestä päähän. Tämä kuoli välittömästi. Toinen mies oli kuollut jo aiemmin.

Sotilaat huomasivat Shamsiyan kuvaavan ja komensivat tämän pois. Hän meni kotiinsa ja latasi kameran aineiston tietokoneelle. Vasta silloin hän ymmärsi teloituksen tallentuneen kokonaan videolle.

”Olin järkyttynyt siitä, mitä olin nähnyt. Osa kuolleen aivoista tuli ulos päästä”, hän sanoo.

Hän antoi videon kansalaisjärjestö B´tselemille ja Reutersin toimittajalle. Uutistoimisto epäröi ensin julkaista sitä raa’an sisällön vuoksi. Vielä samana päivänä video kuitenkin levisi tiedotusvälineiden verkkosivuille ympäri maailmaa.

Shamsiya pyydettiin nopeasti Israelin sotilastiedustelun kuulusteltavaksi. Myös kersantti Elor Azaria otettiin kiinni. Tämän vuoden tammikuun lopulla hänet tuomittiin taposta, ja lopullista päätöstä tuomion pituudesta odotetaan ensi viikolla.

Sotilaan tuomio on jakanut Israelia vahvasti. Kansallismielinen oikeisto on vaatinut sotilaan armahtamista, liberaali kansanosa pitää tekoa tuomittavana brutaalina voimankäyttönä.

Vaikka palestiinalaiset ovat usein sanoneet Israelin armeijan tappavan ihmisiä aiheetta, sotilaan joutuminen tuomiolle on harvinaista. Samalla armeijan tarkastuspisteellä, jonka lähellä Azaria ampui aseettoman miehen, on ammuttu useita palestiinalaisia parin vuoden aikana.

Shamsiya on saanut uhkauksia siitä lähtien kun video tuli julkiseksi. Paikalliset siirtokuntalaiset kokoontuvat usein hänen talonsa lähelle, heittelevät kiviä ja huutavat kuolemaa, hän kertoo. Ihmisoikeusjärjestön videoilla näkyy, miten aseistautuneet siirtokuntalaiset kulkevat hänen kotinsa luona. Hän on saanut tappouhkauksia puhelimitse ja sosiaalisen median kautta.

”Perheeni elää jatkuvassa pelossa. Lähetimme vanhimmat poikamme asumaan sukulaisten luo turvallisuussyistä”, Shamsiya sanoo. Hän on tehnyt poliisille useita rikosilmoituksia. Toistaiseksi niillä ei ole ollut vaikutusta.


Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta sanoo, että sotilaan tuomion herättämät reaktiot Israelissa osoittavat yhteiskunnan syvät jakolinjat.

Kuilu kansallismielisen uskonnollisen oikeiston ja liberaalin vasemmiston välillä on vanha, sillä erotuksella, että nykyään liberaalin vasemmiston asema on hyvin heikko.

”Tapaus näyttää myös, miten poliittinen eliitti käyttää tilannetta hyväkseen ja toisaalta joutuu ottamaan yleisen mielipiteen huomioon”, Juusola sanoo.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu oli alun perin sitä mieltä, että tapahtuma on armeijan periaatteiden vastainen. Oikeudenkäynnin herättämän vastustuksen jälkeen hän on sittemmin vaatinut sotilaan armahtamista.

Viime syksynä tehdyn mielipidekyselyn mukaan 65 prosenttia Israelin juutalaisväestöstä tukee Azariaa ja hänen näkemystään, että kyseessä oli itsepuolustus. Tuomioistuin katsoi toisin ja huomautti, että Azarian kertomus tilanteesta oli vaihdellut.

”Sotilaan tukijat pitävät kaikkia palestiinalaisia vaarallisena ja moraalin osoittamista heitä kohtaan heikkoutena. Sama ryhmä näkee myös oikeuslaitoksen liberaalin vasemmiston edustajana, joka ei huolehdi Israelin oikeista eduista”, Juusola sanoo.

Juusolan mukaan se, että tapaus ylipäätään tutkittiin oikeudessa eikä armeijan sisäisessä kurinpitomenettelyssä, kertoo kovasta kansainvälisestä paineesta. Ilman poikkeuksellisen yksiselitteistä todistusaineistoa näin tuskin olisi hänen mukaansa käynyt.

Silmiinpistävää ampumisvideolla on se, että muut sotilaat, lääkintähenkilökunta ja paikalle kerääntyneet siirtokuntalaiset eivät näytä reagoivan tappoon mitenkään. Lääkintähenkilökunta ei ylipäätään tarjoa apua haavoittuneelle palestiinalaiselle, vain sotilaille. Lopulta kuollut mies jää makaamaan asvaltille veren valuessa.

Shamsiya sanoo olleensa hämmästynyt videon herättämästä huomiosta.

”Tällaista tapahtuu jatkuvasti. Ilman videota sotilasta ei olisi ikinä tuomittu. Useimmiten vastaavista teoista ei seuraa mitään”, hän sanoo.

Uutiskanava Al-Jazeeran mukaan palestiinalaiset ovat tappaneet lokakuun 2015 jälkeen puukottamalla tai ampumalla 36 israelilaista. Samaan aikaan Israelin sotilaat ja siirtokuntalaiset ovat tappaneet ainakin 244 palestiinalaista.

Shamsiya on vastustanut Israelin miehitystä pitkään ja ollut pidätettynä aktivisminsa vuoksi. Hän ei puolusta palestiinalaisten puukotusiskuja tai muuta väkivaltaa, mutta sanoo, että koulutetut sotilaat pystyvät tekemään kohteensa vaarattomaksi muutenkin.

”He voivat ampua vaikka jalkoihin. Heidän ei olisi pakko tappaa.”


Imad Abu Shamsiyan kuvaama video, jossa israelilainen sotilas ampuu haavoittuneen miehen kadulla Hebronissa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

  4. 4

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  5. 5

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  6. 6

   Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen: ”Lauri oli ilmiömäinen”

  7. 7

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  10. 10

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää