Ulkomaat

Venäjän parhaimpiin lukeutuva yliopisto yritetään sulkea kaikin keinoin Pietarissa – häädön syyksi esitetty muun muassa väärin vaihdettuja ikkunoita

Venäjällä ihmetellään, johtuvatko arvostetun yliopiston ongelmat keskiportaan virkamiesten laintulkinnoista vai korkeamman tason poliittisesta päätöksestä.

Pietari

Pietarin eurooppalaisen yliopiston perustajiin kuuluva professori Nikolai Vahtin levittää kätensä ja pudistelee päätään.

”En ymmärrä tätä. Tämä kuulostaa niin absurdilta”, hän sanoo.

Venäjän opetusministeriön tammikuisessa vertailussa Pietarin eurooppalainen yliopisto on jälleen yksi maan parhaista korkeakouluista. Siksi ministeriö käyttää sen opettajia komiteoissaan. Silti saman ministeriön alainen opintotarkastusviranomainen on yrittänyt jo kuukausia viedä siltä toimiluvan.

Opintotarkastusviranomaisen mukaan yliopisto rikkoo korkeakouluille asetettuja vaatimuksia. Sen mukaan opettajien pätevyyttä ei esimerkiksi mitata riittävän usein eikä valtio-opin ja sosiologian opettajista tarpeeksi moni tee alansa käytännön töitä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ministeriöllä ei ole ollut mitään ongelmia yliopiston opetuksen tason suhteen”, Vahtin lisää.


Tilanne on valtiotieteisiin ja humanistisiin aloihin keskittyvän yliopiston kannalta vakava. Venäjän menestyksekkäin yksityinen yliopisto taistelee nyt tosissaan tulevaisuutensa ja olemassaolonsa puolesta. Tilanne on sen verran herkkä, että Vahtin huomauttaa puhuvansa yksityishenkilönä.

Tässä kuussa yliopisto hävisi moskovalaisessa oikeudessa haasteensa pysyvän toimilupansa takaisin saamiseksi. Opetustarkastusviranomainen vei sen joulukuussa, mutta tuolloin oikeus antoi heti väliaikaisen toimiluvan käynnissä olevien oikeusprosessien loppuun. Yliopisto on valittamassa moskovalaisoikeuden päätöksestä, joten prosessi jatkuu.

Moskovan opintotarkastusviranomaisen lisäksi yliopisto on saanut vastaansa myös Pietarin kaupungin, joka yrittää häätää yliopiston tiloistaan kesken vuokrasopimuksen. Tästä aletaan käydä oikeutta maaliskuussa.

Yliopisto sijaitsee Pietarin keskustassa marmoripalatsissa, joka on rakennettu 1700-luvulla. Yliopisto mahtuu pienehköön palatsiin, koska siinä voi suorittaa vain jatkotutkintoja. Opiskelijoita on siksi vain parisataa.

Vahtin lähtee esittelemään tiloja. Niin kuin Pietarissa usein, pelkästä rakennuksesta voisi puhua tunteja. Sen tunnetuin asukas oli keisari Aleksanteri II:n rakastajatar ja salainen vaimo Jekaterina Dolgorukaja eli ruhtinatar Jurjevskaja.

”Tilat on remontoitu neuvostoaikana”, Vahtin sanoo yläkerran kellertävässä pääsalissa.

Seminaaritilana toimiva sali on koristeellinen, kohokuviot ovat kullanvärisiä.

Lähempää huomaa, että entistämisestä on jo aikaa. Siksi yliopisto haluaisikin remontoida rakennuksen toden teolla: kunnostaa kaiken mahdollisen mutta samalla saada siitä modernin oppilaitoksen. Remontin budjetti on 35 miljoonaa euroa.

Hanke on nyt jäissä. Pietarin kaupunki tuki remonttia, kunnes tammikuussa se alkoi yllättäen syyttää yliopistoa sisäpihan ikkunoiden vaihtamisesta. Kaupungin mukaan tämä rikkoo arvorakennusten käytön sääntöjä.


Yliopiston kohtaamat vaikeudet ovat herättäneet Venäjällä huomiota laajalti. Se johtuu osin yliopiston tasosta, mutta huomiolla on poliittisempikin puoli: arvailu, ovatko ongelmien takana vain laveita lakeja ikävästi tulkitsevat väliportaan virkamiehet vai jokin korkeampi taho.

Yliopistolla on ollut perustamisestaan asti eli vuodesta 1994 kriittinen ja liberaali maine. Vuonna 2008 yliopisto joutui vaikeuksiin paloviranomaisten kanssa, kun se oli aloittanut vaalitarkkailuun liittyvän ohjelman. Siksi jotkut liberaalit ovat nyt tulkinneet yliopiston vaikeudet jälleen yhtenä merkkinä kaikenlaisen arvostelun kitkemisestä.

Toisaalta yliopisto ei ole koskaan ollut mikään oppositioyliopisto. Sen perustamisen taustahahmona oli Pietarin silloinen pormestari Anatoli Sobtšak. Hän oli Venäjän nykyisen presidentin Vladimir Putinin esimies, josta Putin on aina puhunut kunnioittavasti.

Yliopistoa haluaa välttää spekulaatiot. Sen mukaan välit valtakunnan johtoon ovat hyvät: professoreja on esimerkiksi useissa presidentin ja ministeriöiden kokoamissa asiantuntijaryhmissä. Yliopiston käsityksen mukaan Putin, presidentin hallinto ja hallitus tukevat yliopistoa.

Kaiken keskellä yliopisto on yrittänyt jatkaa toimintaansa normaalisti. Opetusta on ollut koko ajan tavalliseen tapaan, sanoo valtio-opista maisterin tutkintoa tekevä Viktorija Poltoratskaja.


Hän valitsi yliopiston korkean tason vuoksi. Akateemista uraa suunnittelevalle se on hänestä paras vaihtoehto.

Poltoratskajan mukaan opiskelijat kyllä puhuvat asiasta silloin tällöin keskenään, mutta enemmän siitä haluavat keskustella ystävät ja sukulaiset, mikä on välillä rasittavaa.

”Huolissaan olo ei auta mitään”, hän sanoo.

Yliopiston mukaan prosessilla on kyllä ollut vaikutuksia. Uusia ulkomaalaisia opiskelijoita ei ole voitu ottaa maksulliseen ohjelmaan, mikä tarkoittaa aukkoa budjetissa. Lisäksi opintotarkastusviranomaiselle on jouduttu laatimaan kilokaupalla raportteja, mikä on pienessä yliopistossa sitonut sekä hallintohenkilökunnan että opettajien aikaa.

Työ on kuitenkin auttanut. Kun viranomaiset sanoivat vielä viime kesänä rikkeitä olevan pitkälti toistasataa, yliopisto on saanut kirjelmöinnillään todistettua useimmat arviot vääriksi ja kyse on enää neljästä kohdasta.

Vahtin sanoo olevansa optimisti. Nyt on jo tullut selväksi, että henkilökunta ja opiskelijat ovat lojaaleja yliopistolle.

Hän muistelee, kuinka Sobtšak soitti professori Boris Firsoville ja kertoi uuden yliopiston ideasta. Sobtšak halusi silloin Pietariin vaihtoehtoisen yliopiston, koska pelkäsi valtiollisten yliopistojen pääsyn neuvostotaakasta vievän liian pitkään. Seuraavana aamuna Firsov soitti Vahtinille.

Tutustumisretkien jälkeen päätettiin perustaa tutkimukseen ja jatkotutkintoihin keskittyvä pieni kansainvälisen tason eliittiyliopisto, jossa ratkaisevat vain tieteelliset meriitit.

”Yliopisto on nyt juuri sellainen kuin ajattelimme, että sen pitäisi olla”, Vahtin sanoo.

Euroopan aika: Vuosi 2017 on Euroopan suurten mullistusten vuosi. HS julkaisee uutisia taustoittavaa journalismia näillä viikoittaisilla Eurooppa-sivuilla. Kaikki Eurooppa-vuoden artikkelit ovat luettavissa aihesivulla HS.fi/aihe/eurooppa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Pietarin eurooppalainen yliopisto


 Perustettiin vuonna 1994, toiminta alkoi vuonna 1996.

 Tarkoitus oli parantaa valtiotieteellistä ja humanistista tutkimusta sekä hidastaa venäläisten tutkijoiden pakoa ulkomaille.

 Yksityinen yliopisto, jolla on tukenaan säätiöityä omaisuutta.

 Tekee tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Helsingin yliopiston kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Pietari
 • Yliopistot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  4. 4

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  8. 8

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Mistä opimme, että miehen kuuluu jahdata ja isä tarvitsee haulikon?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää