Ulkomaat

Ranskan sosialistipuolueen rivit rakoilevat – ministerit harkitsevat keskustalaisen Macronin äänestämistä oman puolueen ehdokkaan sijaan

Sosialistipuolueella on ollut vaikeuksia saada Benoît Hamonin presidentinvaalien kampanjaa lentoon. Jopa jotkut oman puolueen ykkösrivin poliitikot ovat kallistumassa keskustaliberaalin Emmanuel Macronin puolelle.

Ranskan sosialistit ovat suurissa vaikeuksissa kevään presidentinvaalien lähestyessä. Jopa puolueen omat huippupoliitikot harkitsevat kilpailevan ehdokkaan äänestämistä – sosialistien Benoît Hamonin sijaan.

Maatalousministeri Stéphane Le Foll sanoi tiistaina, että hän harkitsee keskustaliberaalin Emmanuel Macronin äänestämistä, vaikka vakuuttikin tukevansa muuten Hamonia.

”Tuen ehdokkaaksi valittua miestä, mutta jossain vaiheessa meidän täytyy ottaa poliittinen vastuu mitä tulee Marine Le Penin ja myös François Fillonin ohjelmaan”, Le Foll sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Le Pen on populistisen äärioikeiston ehdokas ja Fillon keskustaoikeiston ehdokas.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sosialistit valitsivat Hamonin ehdokkaakseen tammikuun lopussa. Sosialistipuolueen vasenta laitaa edustava Hamon peittosi yllättäen esivaaleissa entisen pääministerin Manuel Vallsin.

Valls olisi markkinamyönteisenä keskitien poliitikkona todennäköisesti syönyt Macronilta ääniä, kun taas nyt moni keskustavasemmistolainen harkitsee Hamonin sijaan Macronin äänestämistä.


Myös ulkoministeri Jean-Marc Ayrault on esittänyt epäilyksiä puolue­kumppaniaan Hamonia kohtaan.

”Tällä hetkellä olosuhteet eivät ole sellaiset, että hän pääsisi toiselle kierrokselle. Ajatus, että joutuisin valitsemaan Fillonin ja Le Penin välillä, on sietämätön”, Ayralt sanoi Ouest-France-lehden haastattelussa tiistaina.

Ayralt totesi lehdelle, ettei vielä ole päättänyt ketä äänestää ja että hän odottelee vielä Macronin vaaliohjelman julkaisua.

Hamonin vasenkylkikin vuotaa, sillä osa perinteisistä sosialistiäänestäjistä suosii uuden vasemmistoliikkeen perustanutta Jean-Luc Mélenchonia presidentiksi.

Macronin kannatusta on kasvattanut hänelle edullinen kilpailuasetelma. Maltillista keskikenttää vaaleissa edustaa hänen lisäkseen vain keskustaoikeistolaisten Fillon, joka on ryvettynyt pahoin korruptioskandaalissa.

Fillonin on ranskalaismediassa kerrottu maksaneen Penelope-vaimolleen muhkeat avustajanpalkkiot, vaikka varsinaisia töitä vaimo ei ilmeisesti ollut juuri tehnyt. Fillonin epäillään maksaneen parlamenttiavustajan palkkioita myös kahdelle lapselleen.

Lauantaina julkaistun Journal du Dimanche -lehden gallupin mukaan kaksi kolmasosaa ranskalaisäänestäjistä haluaisi Fillonin luopuvan ehdokkuudestaan.

Populistisen äärioikeiston kandidaattia Marine Le Peniä tutkitaan parhaillaan samankaltaisen skandaalin vuoksi.

Poliisi teki maanantaina ratsian Kansallinen rintama -puolueen konttoriin tutkiessaan väitteitä, että Le Pen on väärinkäyttänyt Euroopan unionin varoja.

Macron vetoaa vasemmistoäänestäjiin myös siksi, että hän kuului aiemmin sosialistipuolueeseen.

Hän oli puolueen jäsen vuosina 2006–2009 ja myöhemmin talousministeri nykyisen sosialistipresidentin François Hollanden hallituksessa.

Maanantaina julkaistuissa Opinion Wayn kannatusmittauksissa Le Pen voittaisi huhtikuussa järjestettävän ensimmäisen kierroksen 27 prosentin ääniosuudella, kun taas Macron ja Fillon kamppailisivat tasaväkisesti kakkospaikasta 20 prosentin osuudella.

Sekä Macron että Fillon peittoaisivat Le Penin toisella kierroksella toukokuussa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  5. 5

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  6. 6

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Onko julkisuudesta hyötyä uusnatseille? Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenmäärä moninkertaistui parissa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää