Ulkomaat

Trump tuskin mullistaa USA:n suhtautumista Venäjään – ”Ministerit ja varapresidentti vetävät aika perinteistä republikaanilinjaa”

”Voidaan päätellä, että Trumpin ministerit ja varapresidentti vetävät aika perinteistä republikaanilinjaa, joka linkittyy amerikkalaisen ajattelun niin kutsuttuun haukkamaiseen siipeen”, sanoo Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan perehtynyt tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Yhdysvaltain suhtautuminen Venäjään tuskin on muuttumassa niin lämpimäksi kuin on voinut ymmärtää presidentti Donald Trumpin puheista. Maltillisemmasta kehityksestä kertovat Trumpin hallinnon tärkeimmät nimitykset ja keskeisten ministerien puheet heidän Euroopan-vierailuillaan juuri päättyneellä niin sanotulla turvallisuuden superviikolla.

”Voidaan päätellä, että Trumpin ministerit ja varapresidentti Mike Pence vetävät aika perinteistä republikaanilinjaa, joka linkittyy amerikkalaisen ajattelun niin kutsuttuun haukkamaiseen siipeen”, sanoo Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan perehtynyt tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Ainakaan retoriikan tasolla ei siis näytä siltä, että esimerkiksi Trumpin lähipiirin epäillyt Venäjä-yhteydet olisivat johtamassa Venäjää myötäilevään politiikkaan. Yhdysvallat vaikuttaa muun muassa puolustavan yhä tiukasti talouspakotteita, joita se on kohdistanut Venäjään Ukrainan kriisin takia.

”On kuitenkin muistettava, että Trumpin hallinnon ulkopoliittisia lausuntoja on sekä kampanja-aikana että virkaan astumisen jälkeisen kuukauden aikana leimannut eräänlainen epäjohdonmukaisuus”, Sinkkonen sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Trump on perääntynyt monista ulko- ja turvallisuuspoliittisista ehdotuksistaan, mutta presidentin kannanotot ovat yhä ajoittain ristiriidassa ulko- ja puolustusministeriöiden kanssa.

”Näkisin, että Euroopassa eivät välttämättä ole hälvenneet kaikki ne huolet, joita on esitetty Trumpin suhteen esimerkiksi Yhdysvaltain sitoutumisesta liittolaistensa puolustamiseen”, Sinkkonen sanoo.

Varapresidentti Pence kertoi maanantaina Brysselissä ja viime viikolla Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että Yhdysvallat pitää Venäjää yhä vastuullisena Ukrainan kriisissä, ja vaati molempia osapuolia kunnioittamaan tulitaukoa Ukrainassa.

Pence vakuutti, että Yhdysvaltain tuki eurooppalaisille liittolaisille on järkkymätöntä.

”Etsimme yhteistä maaperää Venäjän kanssa”, hän kuitenkin sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson puhui varovasti yhteistyöstä tavattuaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Bonnissa G20-maiden ulkoministerikokouksessa torstaina.

”Yhdysvallat harkitsee työskentelemistä Venäjän kanssa, kun löydämme käytännön yhteistyömahdollisuuksia, jotka hyödyttävät Yhdysvaltojen kansaa”, Tillerson sanoi.

Keskustelussaan Lavrovin kanssa Tillerson kehotti Venäjää noudattamaan tulitaukosopimusta Itä-Ukrainassa. Kaksikko ei sivunnut talouspakotteita mutta käsitteli muun muassa Syyrian ja Afganistanin konflikteja.

Trumpin puolustusministeri James Mattis otti kantaa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin sotilasliitto Naton huippukokouksessa Brysselissä torstaina, kun Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu oli toivonut parempia yhteyksiä.

”Emme ole nyt tilanteessa, jossa voisimme tehdä sotilaallista yhteistyötä, mutta poliittiset johtajamme yrittävät etsiä yhteistä säveltä tai tietä eteenpäin”, Mattis sanoi.

Maanantaina Trump nimesi uudeksi kansallisuuden turvallisuuden neuvonantajakseen kenraaliluutnantti H. R. McMasterin, jonka kerrotaan suhtautuvan Venäjään epäluuloisesti ja pitävän tätä uhkana.

Suorasuisena kyseenalaistajana pidetyn McMasterin nimitys keräsi kiitosta myös Trumpin vastustajien riveistä. Hänen lyhytaikainen edeltäjänsä Michal Flynn joutui eroamaan keskusteltuaan pakotteista Venäjän suurlähettilään kanssa sääntöjenvastaisesti ennen aloittamistaan virassa ja salailtuaan asiaa.

Yhdysvaltain Venäjän-politiikan suunta luultavasti selkenee entisestään, kun nähdään, kuinka vahvan roolin tärkeimmät ministerit ja neuvonantajat omaksuvat. Se selvinnee, kun Trumpin hallinnon pitkittynyt siirtymävaihe jää taakse ja yleinen kuohunta rauhoittuu.

Yhtenä merkkinä rauhoittumisesta voi Sinkkosen mielestä nähdä McMasterin nimittämisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi.

”Hän oli tärkeä nimitys Valkoiselle talolle, jonka uskottavuutta hetkellisesti lisää tällaisen laajasti arvostetun henkilön saaminen virkaan. Emme tosin ole vielä nähneet, miten Valkoisen talon sisäinen valtapeli tulee kehittymään. Siellä on varmasti jännitteitä, emmekä tiedä, miten ne tulevat näkymään.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää