Ulkomaat

HS vieraili USA:n ”arabipää­kaupungissa”: Poliisipäällikkö pelkää Trumpin kääntävän muslimit viranomaisia vastaan – ”Siivoan presidentin päätösten jäljet”

Presidentti Donald Trumpin muslimivastaiset puheet vaikeuttavat Dearbornin poliisipäällikön Ronald Haddadin työtä.

Dearborn, Yhdysvallat.

Miten poliisi voi saavuttaa sellaisen luottamuksen, että isä on valmis ilmiantamaan oman poikansa terroriepäilyn takia?

Sitä voi kysyä Ronald Haddadilta. Hän on poliisipäällikkö Dearbornin kaupungissa Detroitin kupeessa. Dearbornia on kutsuttu Pohjois-Amerikan arabipääkaupungiksi, koska vajaa puolet asukkaista on arabeja. Haddad on kaupungin ensimmäinen arabi poliisipäällikkönä.

”Globaalin terrorismin taustalla on poliittinen ideologia, mutta paikallistasolla kyse on 99-prosenttisesti mielenterveysongelmista”, Haddad kertoo toimistossaan, jonka hyllyssä on kunnianosoituksia pitkästä terrorisminvastaisesta työstä.

Isä ja poika kuuluivat irakilaisperheeseen, joka oli viettänyt kuusi vuotta pakolaisleirillä Libanonissa ennen pääsyä Yhdysvaltoihin. Vanhimmat pojat olivat traumatisoituneet Irakin sodan aikana. Asetuttuaan Dearborniin toinen heistä uhkasi räjäyttää koulun. Isä toi pojan itse poliisiasemalle.

Kun liittovaltion poliisi FBI kuulusteli poikaa, he päätyivät samaan tulokseen kuin Haddad: poika tarvitsee sairaalahoitoa.


”Vaan mitä tekee presidentti [Donald Trump]? Hän antaa mielenterveysongelmaisille luvan ostaa aseen”, Haddad päivittelee.

Hän viittaa Yhdysvaltain kongressin viime viikolla tekemään päätökseen, jonka mukaan valtion vammaistuen vastaanottajat, kuten skitsofreenikot, voivat ostaa aseen. Trumpin on määrä allekirjoittaa päätös.

Yhdysvaltain aselakeja höllennetään samaan aikaan kun terrorisminvastaisia toimia kiristetään, koska republikaanien mielestä yksilöiden aseistaminen parantaa yleistä turvallisuutta.

”Minä en arkaile osoittaa syyttävällä sormella presidenttiä, koska minun täytyy hänen päätöstensä jäljet siivota”, Haddad sanoo.

Dearborn (asukasluku 100 000) kasvoi Fordin autotehtaan ympärille ja sulautui osaksi Detroitin suurkaupunkia. 1900-luvun alkupuolella autotehdas veti siirtolaisia Euroopasta ja Lähi-idästä. Yksi tulijoista oli Haddadin isoisä, joka oli kotoisin Libanonista.


Dearbornin asukkaista noin 40 prosenttia on arabeja: libanonilaisia, jemeniläisiä, irakilaisia, syyrialaisia ja palestiinalaisia. Kauppojen kyltit ovat arabiaksi ja englanniksi: Al Fahdin supermarket, Haidaran veropalvelu, Bish Halalin kanakauppa. Bensa-aseman tipit menevät Jemenin köyhille.

Dearbornissa ei kuitenkaan voi erehtyä siitä, missä maassa ollaan. Halal-kaupan naapurissa on strippariklubi. Huivipäiset tytöt käyttävät Converseja, Nikejä ja Ugg-kenkiä. Moskeijan parkkipaikalle pysäköidyissä autoissa on tähtilippuja.

Michiganin osavaltio on ottanut eniten syyrialaispakolaisia Kalifornian jälkeen, yli kaksituhatta. Trumpin porttikielto syyrialaisille ja väliaikainen maahantulokielto seitsemän muslimimaan asukkaille koski siis monien sukulaisia. Se myös herätti pelkoa siitä, etteivät kaikki olekaan lain edessä tasavertaisia.

”Trump on antanut polttoainetta ennakkoluuloille”, sanoo psykologian tohtoriopiskelija Nabiha Zakir, 26, joka käy moskeijassa rukoilemassa.

”Luulin, etteivät Yhdysvaltain historian virheet, kuten japanilaisten sulkeminen leireille toisen maailmansodan aikana, toistuisi ikinä. Nyt en ole enää ihan varma.”

Zakirin vanhemmat tulivat aikoinaan Afganistanista. Tytärtä ärsyttää, että nykyisin häneltä kysytään kaikkien muslimien teoista. Enemmistön on vaikea ymmärtää, että myös vähemmistössä on ihmisiä laidasta laitaan.

”Minäkin olen huolissani terrorismista. Mutta Trumpin kommentit eivät toimi lääkkeenä, vaan sytykkeenä.”

Trumpin muslimivastainen kielenkäyttö aiheuttaa päänsärkyä myös poliisille. Haddadin se on pannut kiusalliseen välikäteen: kun Trump on presidentti, pitävätkö Dearbornin muslimit viranomaisia ystävinä vai vihollisina? Jos vastaus on vihollinen, Haddad ei enää saa tietoa.

”Luottamus ei synny ensimmäisessä tapaamisessa”, Haddad sanoo. Hän on ollut tehtävässään vuodesta 2009.

”Poliisi ei voi missään tapauksessa ilmestyä paikalle vasta sitten, kun tulee ongelmia. Pitää vierailla kouluissa, kirkoissa ja moskeijoissa. Pitää kuunnella ja palvella tasapuolisesti kaikkia.”

Kun Haddad kiertää Dearbornin leipomoita ja lihakauppoja, paikalliset rientävät kättelemään ja haluavat yhteiskuvan. Parin tunnin aikana päällikölle kertyy vastustelusta huolimatta muovikassillinen kanaa, kahvipapuja ja leivonnaisia.

”On töykeää sanoa ei”, Haddad mutisee.

Hän myös uskoo, että poliisin on myös näytettävä yhteisöltä, jota se palvelee. Dearbornin poliiseista yksi käyttää huivia, mistä on hyötyä konservatiivisten perheiden kanssa.


Terrorismia Haddad vertaa 1980-luvun jengiongelmaan: jos nuoret ovat toimettomia ja toivottomia, jotkut hakevat voiman tunnetta jengistä tai terroristijärjestöstä. Siksi poliisien pitää välittää asioista, jotka eivät varsinaisesti poliisille kuulu: nuorten koulutusmahdollisuuksista, työllistymisestä ja niistä mielenterveyspalveluista.

Neljän viime vuoden aikana Dearbornissa on ollut viisi väkivaltaiseen ääritoimintaan liittyvää tapausta: yksi ihminen pyrki ulkomaille taistelemaan, neljä suunnitteli jonkinlaista väkivaltaa. Kaikki tapaukset eivät liittyneet arabiyhteisöön. Yksikään suunnitelma ei toteutunut.

”Terrorismi on Dearbornissa yksi uhka muiden joukossa, mutta ei merkittävä uhka”, Haddad sanoo. Hänestä suurempia uhkia ovat huumeet ja terveydenhoidon leikkaukset, koska ”mielenterveysongelmat eivät parane vankilassa.”

 

”Minua on nimitelty talebanpäälliköksi ja shariapäälliköksi.”

Nykyisin Haddadia työllistävät myös kansalaiset, jotka ovat oppineet internetistä, että Dearbornissa on paljon muslimeja. Nettiin on postattu tappouhkauksia, jotka saavat tuhansia tykkäyksiä. Suurimman moskeijan eteen tullaan säännöllisesti osoittamaan mieltä.

Quebecin tammikuisen moskeijaiskun jälkeen Dearbornin vanhin moskeija Masjid Dearborn palkkasi turvamiehen ja asensi valvontakamerat, kertoo moskeijan hallintojohtaja Mansur Ghaleb.

Haddadin vastuulla on huolehtia sekä paikallisten että mielenosoittajien turvallisuudesta.

”Olen itse saanut 13 000 vihasähköpostia”, Haddad sanoo. ”Minua on nimitelty talebanpäälliköksi ja shariapäälliköksi.”

Taas kerran ongelma on Haddadin mielestä koulutuksen puute: palautteen antajat uskovat netin valeuutisia eivätkä ymmärrä edes sitä, ettei jokainen arabi ole muslimi tai toisinpäin. Haddadin suku on Libanonin kristittyjä.

”Yhtenä aamuna minulle soitti mies, joka oli nähnyt internetissä kuvan, että Dearborniin oli pystytetty yön aikana [uhkaava] kyltti. Pyysin häntä katsomaan ikkunasta ulos: siellä oli polveen asti lunta. Sanoin, että Sir, kuvanne taustalla on ruskeaa ruohoa.”

Mies oli hyvin helpottunut.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • muslimit
 • Terrorismi
 • Laura Saarikoski
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 2. 2

  Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

 3. 3

  Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

 4. 4

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 5. 5

  Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

 6. 6

  Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

 7. 7

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 8. 8

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 9. 9

  Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

 10. 10

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

 4. 4

  Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

 5. 5

  ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

 6. 6

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 7. 7

  Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

 8. 8

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 9. 9

  Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

 10. 10

  Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 7. 7

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 8. 8

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää