Ulkomaat

”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

Brexit-kansa etsii Britanniassa uutta poliittista kotia. Torstain täytevaaleissa brexitiä ajanut Ukip yrittää pudottaa labourin ja nostaa puolueen uuden puheenjohtajan parlamenttiin.

Stoke-on-Trent

Keskienglantilainen Stuart Keen, 88, syntyi työväenluokkaan. Hän meni maatilalle rengiksi 14-vuotiaana ja vaihtoi sieltä posliinitehtaalle parikymppisenä. Vuosikymmenet kuluivat teekannuja ja liemikulhoja tehdessä.

Keen on äänestänyt koko ikänsä työväenpuoluetta. Mutta nyt se on loppu. Labour saa mennä.

”Olen niin pettynyt. Kaipaan muutosta”, hän kertoo ja köpöttelee ystävättärensä Eileen Boultonin tukemana. Keenin näkö on lähes mennyt. Pitää kulkea käsikynkässä.

Boulton syö Mars-patukkaa. Hän ei halua puhua politiikkaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mihin Keen on sitten työväenpuolueessa pettynyt?

Ensinnäkin tietysti löperoon EU-politikointiin: labour ajoi EU-jäsenyyden jatkoa. Keenille brexit oli ainoa vaihtoehto.

”Olen myös kurkkuani myöten täynnä [labourin johtajaa] Jeremy Corbynia. Heikko mies.”

Keen ei ole yksin Corbyn-pettymyksensä kanssa. Corbyn on erittäin epäsuosittu. Harva uskoo, että hänestä voi koskaan tulla pääministeriä.


Ei niin että aiemmissakaan työväenpuolueen johtajissa olisi Keenin mielestä kehumista. Brexitin kumoamista yrittävä Tony Blair pitäisi hänestä heittää järveen.

Torstaina Keen ja runsaat 60 000 muuta äänestäjää Keski-Englannin Stoke-on-Trentissä voivat lähettää terveisiä Corbynille. Vaalipiirissä järjestetään täytevaalit, jossa valitaan uusi kansanedustaja. Edellinen, työväenpuoluelainen kansanedustaja erosi ja lähti alkuvuonna museojohtajaksi Lontooseen.


”Äänestän konservatiivien ehdokasta. Tarvitsemme uuden alun”, Keen sanoo ja kannustaa kävelyttäjäänsä eteenpäin. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa poliittista kantaa.

Jos labourin kannatus romahtaa, merkitsee se suurta imagotappiota jo valmiiksi epäsuositulle puoluejohtaja Corbynille. Stoke-on-Trent on ollut aina labourin vankkaa kannatusaluetta. Nyt auki olevan vaalipiirin kansanedustaja on tullut työväenpuolueesta vuodesta 1950 lähtien.

Äänestäjäkunnassa kytee kuitenkin pettymys ja kapina.

Labourin ääniä on tullut rohmuamaan Britannian itsenäisyyspuolue eli Ukip. Sen täytevaaliehdokas tulee suoraan puoleen huipulta: marraskuussa valittu uusi puheenjohtaja euroedustaja Paul Nuttall yrittää brittiparlamenttiin.

Ukipilla on toistaiseksi vain yksi kansanedustaja. Se on vähän, kun alahuoneessa istuu 650 parlamentaarikkoa. Vaalijärjestelmä hylkii pienpuolueita.

Ukip yrittää nyt hyödyntää brexit-innostusta. Kesäkuinen EU-kansanäänestys iski Keski-Englannissa labourista ilmat pihalle. Stoke-on-Trentissä brexitiä kannatti lähes 70 prosenttia äänestäjistä. Se voi antaa vetoapua Nuttallille.

Ukipin kampanjatoimistossa Stoke-on-Trentin Hanleyssa on tunnelma katossa. Vapaaehtoiset lappavat viime hetken vaalimainoksia kirjekuoriin. Turvamies partioi ovella. Väen ikähaitari vaihtelee myöhäisestä keski-iästä sitä vanhempaan. Miehet ovat selvässä enemmistössä.

Paikallinen kunnallispoliitikko Edward Whitfield oli ennen konservatiivi, mutta nykyään hän on ukipilainen. Hänkin on pettynyt nykymenoon ja kaipaa muutosta:

”Haluan palauttaa Britannian sellaiseksi kuin maa oli vuonna 1971.”

Vuonna 1971 kaikki oli paremmin. Britannia ei kuulunut vielä EU:n edeltäjäyhteisöön. Britannian laivastokin oli nykyistä paljon suurempi. Miksi tanssia EU:n pillin mukaan, kun koko maailma odottaa.

”Suomihan on EU-maa? Onko mitään syytä, miksi Suomikin ei eroasi EU:sta?”

Geopolitiikka?

”Hmm. Olet oikeassa. Teillä on se Venäjä naapurina.”

Whitfieldin mukaan EU-kansaäänestys pani labourin Keski-Englannissa puolustuskannalle. Labourin ehdokas Gareth Snell on mielipidemittausten mukaan johdossa, mutta Nuttall hengittää niskaan. Konservatiivien nuori ehdokas, vain 25-vuotias Jack Brereton kirii kolmosena.

”Tulee hyvin tiukka kisa.”

Ukipin muualta Britanniasta paikalle tilattu lehdistövastaava ja kampanja-avustaja seuraavat sivusta korva tarkkana, mitä paikalliset aktivistit puhuvat. Apujoukot eivät halua nimeään tai kuvaansa lehteen – eivät edes suomalaiseen.

Labourin kampanjatoimistossakin johto on muualta Britanniasta tulleilla apujoukoilla. Ovelta ovelle kulkevaa kampanjaväki on sekin yhden päivän tuontitavaraa. Paikalliset ovat liian vanhoja tai väsyneitä innostuakseen.

Sekä labourin että Ukipin ehdokas on jo ehtinyt kokea kohun jos toisenkin. Labourin Snell on ryöpyttänyt Corbynia twiiteissään ja esittänyt epäasiallisia kommentteja naisista. Brexitiäkin hän on kutsunut aiemmin ”paskakasaksi”, mikä ei ole ollut kovinkaan viisasta ottaen huomioon vaalipiirin brexit-innon.

Labourin rapautuminen Keski- ja Pohjois-Englannissa muistuttaa sosiaalidemokratian taantumista muualla Euroopassa. Maltillinen vasemmisto on hukannut olemassaolonsa tarkoituksen sekä kannattajansa.

Konservatiiveja äänestävä Geoff Hill Stoke-on-Trentin naapurustosta ei ihmettele, että labourin kannattajista on tulossa entisiä kannattajia.

Hänen mielestään Corbyn elää Lontoon-kuplassaan, eikä tajua taantuvan teollisuusalueen ongelmia. Kannattajajoukon ytimen muodostavat vasemmistoideologiaan uskovat nuoret, eivätkä he äänestä.

”Corbyn ei ole täällä suosittu. Hänellä on myös omituisia ideoita, kuten patsaan pystyttäminen [terroristijärjestö] IRA:n taistelijoille”, Hill sanoo.

Hillillä ja Agnes-vaimollaan on rintapielessä siniset konservatiivipuolueen kampanjatarrat. Nyky-Stokessa kannattaa jo konservatiivienkin tehdä vaalityötä. Labourin ote lipsuu.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Ero tai kuolema käynnistää täytevaalit


 Kun brittikansanedustaja jättää tehtävänsä kesken vaalikauden, järjestetään vaalipiirissä täytevaalit.

 Ehdokkaista eniten ääniä saanut nousee uudeksi kansanedustajaksi.

 Torstaina vaalit käydään Keski-Englannissa Stoke-on-Trentissä sekä Pohjois-Englannin Cumbriassa.

 Stoken pääehdokkaat ovat labourin Gareth Snell, 31, ukipin puheenjohtaja Paul Nuttall, 40, ja konservatiivien Jack Brereton, 25.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  10. 10

   Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää