Ulkomaat

Malesia: Pohjois-Korean diktaattorin velipuolen salamurhassa käytettiin hermomyrkkyä – lentokentällä etsitään nyt ”radioaktiivista ainetta”

Ainesosia löytyi ruumiin silmistä ja kasvoista.

Pohjois-Korean diktaattorin velipuolen Kim Jong-namin salamurhassa käytettiin VX-hermomyrkkyä, kertoivat malesialaisviranomaiset tiedotusvälineille.

Aine on äärimmäisen myrkyllinen ja sitä on käytetty kemiallisissa aseissa. YK:ssa on kielletty VX:n käyttäminen aseena.

”Tutkimme asiaa. Jos kemikaalin määrä on ollut pieni, meidän on ollut vaikeaa sitä havaita”, Malesian poliisipäällikkö Khalid Abu Bakar kommentoi kansainvälisten uutistoimistojen mukaan kysymystä siitä, mistä hermomyrkky on maahan tuotu tai onko sitä valmistettu Malesiassa.


”Kimin kuolinsyy oli VX-hermokaasu. Selvitämme nyt, kuinka sitä on päätynyt Malesiaan”, Khalid sanoi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Myrkyn ainesosia löytyi tutkimuksissa Kiminä pidetyn miehen ruumiin silmistä ja kasvoilta. Kim kuoli pian sen jälkeen, kun kaksi naista kävi hänen kimppuunsa Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentokentällä 13. helmikuuta.

Epäselvää on, miten myrkyttäjä onnistui teossaan ilman, että hän olisi itse kuollut.

”Vaikka he tai hän olisi pitänyt käsineitä, höyryt olisivat tappaneet hänet”, kertoi kalifornialaisasiantuntija Raymond Zilinkas brittilehti Guardianille. Hän arvelee, että tapauksessa on voitu käyttää myrkyn lievempiä ainesosia.

Tilannetta hämmensi perjantaina tieto, jonka mukaan viranomaiset etsivät Kuala Lumpurin lentokentältä ”radioaktiivista materiaalia”. VX ei ole radioaktiivista.

”Tutkimme kaikki paikat, joihin tiedämme epäiltyjen menneen. Ydinasiantuntijat selvittävät, onko radioaktiivista ainetta yhä siellä” poliisipäällikkö Khalid sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Hän ei tarkentanut sanomaansa.

Tapahtumasta julkaistulla turvakameratallenteella näkyy, kuinka nainen hyökkää Kimiä vastaan takaapäin ja koskettaa hänen kasvoja. Poliisipäällikkö Khalidin mukaan myöhemmin toinen naisista kärsi pahoinvoinnista ja oksensi. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, onko naisesta löytynyt jäänteitä hermomyrkystä.

Malesialaisviranomaisten mukaan kosketettuaan Kimiä nainen suuntasi kohti vessaa pesemään itseään. Poliisipäällikkö Khalid on todennut, että nainen tiesi käsitelleensä myrkyllistä ainetta.


Naiset ovat itse kertoneet, että he vain osallistuivat televisiohupailun tekemiseen rahapalkkiota vastaan.

Tapauksesta pidätettyinä ovat edelleen vietnamilainen ja indonesialainen nainen sekä pohjoiskorealainen mies. Malesian poliisi etsii lisäksi useita muita pohjoiskorealaisia, joiden joukossa on diplomaatti. Wall Street Journal -lehden mukaan pidätetty pohjoiskorealaismies on koulutukseltaan kemisti.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat syyttäneet salamurhasta Pohjois-Korean diktatuuria.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA on puolestaan kertonut, että nimeltä mainitsematon ”pohjoiskorealainen diplomaatti” kuoli sydänkohtaukseen matkalla sairaalaan Kuala Lumpurin lentokentältä. Pohjois-Korea on vastustanut ruumiinavausta ja syyttänyt kuolemasta Malesiaa.

Pohjois-Korealla on arveltu olevan varastoissaan merkittävä määrä kemiallisia aseita. Pohjois-Korea on yksi vain muutamasta valtiosta, joka ei ole liittynyt kemialliset aseet kieltävään kansainväliseen sopimukseen.

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea kykenee valmistamaan useimpia kemiallisia aseita kuten VX:ää. Etelä-Koreassa on arvioitu, että Pohjois-Korealla on varastoissaan 2 500–5 000 tonnia kemiallisia aseita.

Pohjoiskorealaisten loikkareiden mukaan aineita on testattu poliittisilla vangeilla.

Ainakin Yhdysvallat, Venäjä, Irak ja Syyria ovat kehittäneet hermokaasua asekäyttöön. Kansainvälisen kiellon jälkeen Yhdysvallat ja Venäjä ovat tuhonneet varastojaan. Syyrialla on arveltu olevan VX:n lisäksi muitakin kemiallisia aseita kuten sariinia ja sinappikaasua.

VX käytettiin tiettävästi Iranin ja Irakin sodassa 1980-luvulla. 2015 syyrialaisesta sotilastutkimuskeskuksesta löydettiin jäänteitä VX:stä ja sariinista.

VX tappaa minuuteissa

VX on tappavin kehitetty kemiallinen ase. Se on hermokaasu, joka vaikuttaa ihon kautta ja lamauttaa nopeasti hengityksen. Vain hyvin pieni määrä, kymmenen milligrammaa esimerkiksi iholla on tappava annos. Altistuminen aineelle voi tappaa vain muutamassa minuutissa.

”VX:n voisi sanoa olevan kuin steroideilla terästetty hyönteismyrkky, äärimmäisen myrkyllinen aine. Noin sadasosagramma, kolmannes tipasta iholla voi tappaa”, totesi asiantuntija Bruce Bennet Reutersille.

Ilmassa leijuvaa kaasua tarvitaan 50 milligrammaa ilmakuutiossa minuutin ajan tappamaan ihmisen. VX on tahmea, väritön neste, joka höyrystyy hitaasti värittömäksi ja hajuttomaksi kaasuksi.

VX-kaasun tekeminen on vaativaa, koska kaasu on niin myrkyllistä. Itse valmistus käy muutamassa päivässä, mutta ei keneltä tahansa.

Aine kehitettiin 1950-luvulla Britanniassa hyönteismyrkkyjen tutkimuksessa ja se nimettiin O-etyyli-S-2-di-isopropyyliaminoetyylimetyylifosfonotiolaattiksi. VX todettiin kuitenkin liian vaaralliseksi maatalouden käyttöön.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Kim Jong-nam
 • Malesia
 • VX
 • hermokaasu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  3. 3

   Hallitus peruu kiinteistöveron korotuksen – oppositio iloitsee

  4. 4

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Rikossyytteen saanut Kittilän kunnanjohtaja sairauslomalle, vain yksi valtuutettu jättänyt toistaiseksi eronpyynnön

  9. 9

   Kysely paljasti suomalaisten unelma-autot: Ei Ferraria tai Bugattia, vaan jotain paljon arkisempaa

  10. 10

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää