Ulkomaat    |   HS-analyysi

Voiko Ranskan vaaleista kehkeytyä jymy-yllätys? Le Penin mahdollisuuksiin uskoo jopa hänen ”lempivihollisensa”

Mielipidekyselyiden mukaan Le Pen häviää. Markkinareaktioista, vastustajien arvioista ja vedonlyöntikertoimista voi päätellä, ettei hänen voittoaan kuitenkaan pidetä mahdottomana.

”Me panemme Ranskan järjestykseen viidessä vuodessa!” Marine Le Pen huusi sunnuntaina mikrofoniin – ja sai riemuitsevan vastaanoton tuhansilta kannattajiltaan, jotka lippuineen muodostivat melkoisen trikolorimeren.

Oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman presidenttiehdokkaan kiertue oli edennyt läntiseen Nantesiin. Hän luki tutut madonlukunsa:

Ranskaa hallitsee kykenemätön eliitti, joka ei ymmärrä eikä osaa estää maahanmuuttajien virtaa. Euroopan unioni on Troijan hevonen, joka palvelee rahan valtaa. Media on vihollinen, internet ystävä.

Muukalais- ja EU-vastaisen Le Penin ohjelmaa voisi luonnehtia kurin ja järjestyksen ohjelmaksi. Tiellä Élysée-palatsiin on yksi iso este: todennäköisyydet.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ranskan presidentinvaaleihin on melko tarkkaan kaksi kuukautta. Katsotaanpa vaikka, miltä vedonlyöjien maailma näyttää.

Irlantilainen vedonlyöntifirma Paddy Power tarjosi sunnuntaina seuraavanlaisia kertoimia: Emmanuel Macron, 11/8. Marine Le Pen, 2/1. François Fillon, 5/2.

Toisin sanoen, jos lyö 80 euron vedon Macronin puolesta ja hänet valitaan presidentiksi, voittaa 110 euroa (ja saa 80 euron panoksensa takaisin). Macron on keskustaliberaalin, itse perustamansa En Marche -puolueen ehdokas.

Marine Le Penin kohdalla sama 80 euron panos toisi voittoa 160 euroa. Vedonlyöntifirma pitää Le Penin voittoa siis selvästi epätodennäköisempänä kuin Macronin, mutta ei mahdottomana.

Kolmas pääehdokas, maltillisen oikeiston François Fillon oli vielä tammikuussa ennakkosuosikki. Hän on sittemmin ryvettynyt korruptioepäilyissä.

Vedonlyöntikertoimet ovat kiinnostavia oikeastaan vain sen takia, että Ranskan vaaleissa kaikki indikaattorit alkavat olla kiinnostavia. Asetelma on niin häilyvä.

Kaksivaiheisen vaalin ensimmäinen kierros pidetään 23. huhtikuuta. Toiselle kierrokselle pääsevät kaksi eniten ääniä saanutta, paitsi jos joku ehdokkaista saa ensimmäisellä kierroksella yli 50 prosenttia. Toinen kierros on 7. toukokuuta.

Asetelmassa on ollut viime vuosina vain yksi vakio.

Ranskalaiskyselyjen mukaan Le Pen on ollut koko ajan pääsemässä kirkkaasti toiselle kierrokselle. Niin ikään kyselyt ovat kautta linjan ennustaneet, että Le Pen häviää toisella kierroksella, olipa vastassa suunnilleen kuka hyvänsä.

Ranskan ja Euroopan maltilliset voimat ovat asettaneet toivonsa juuri toista kierrosta koskeviin kyselyihin.

Jos Le Pen valitaan presidentiksi, eurooppalainen yhteistyö käy todella vaikeaksi. Noin 66 miljoonan asukkaan Ranska saattaisi irtautua yhteisvaluutasta ja kenties jopa erota Euroopan unionista.

Tuoreimpien kyselyiden mukaan Le Pen häviäisi toisella kierroksella Macronille parinkymmenen prosenttiyksikön erolla.

Viime päivinä kyselytuloksia ovat julkaisseet useat tutkimuslaitokset, viimeksi sunnuntaina Odoxa. Niiden tulokset ovat hyvin lähellä toisiaan: Macron 60–61,5 prosenttia, Le Pen 38,5–40 prosenttia.

Kaksintaistelu Fillon–Le Pen olisi hivenen tiukempi, mutta silti luokkaa 58–42 Fillonin hyväksi.

Kyselytulokset ovat keskenään johdonmukaisia, mutta voiko niiden varaan laskea?

Ranskan vaalikampanja on tähän saakka tarjonnut kosolti yllätyksiä – kuten Fillonin romahduksen ja Macronin nousun. Viime vuosien tapahtumat, erityisesti Yhdysvaltain presidentinvaalit, taas ovat opettaneet varovaisuuteen.

Demokraattien Hillary Clintonilla oli kyselyiden mukaan tuntuva etumatka republikaanien Donald Trumpiin. Ja vedonlyöntifirmatkin olivat kuutamolla.

Edellä mainittu Paddy Power oli niin varma lopputuloksesta, että teki käsittämättömän kömmähdyksen: se maksoi Clintonin voitosta vetoa lyöneille liki miljoonan euron verran jo ennen vaalipäivää.

Vaalien jälkeen tuli vielä varsinainen lasku: liki viisi miljoonaa euroa niille, jotka olivat uskoneet Trumpin voittoon. Trumpin kertoimet olivat kovia, esimerkiksi kolme viikkoa ennen vaaleja 9/2.

 

”Luulen, että Madame Le Pen voi tulla valituksi.”

Ranska ei ole Yhdysvallat, mutta Le Penin menestys on näiden vaalien miljardin euron kysymys.

”Luulen, että Madame Le Pen voi tulla valituksi”, entinen oikeistopääministeri Jean-Pierre Raffarin arveli äskettäin. Samaa on sanonut toinenkin entinen pääministeri, sosialistien Manuel Valls.

Raffarinin ja Vallsin näkemykset saattoivat olla tarkoitushakuisia – piiskata omia joukkoja yhtenäisiksi –, mutta Le Pen -riskillä on peloteltu ulkomaita myöten.

”Kansallinen rintama on ottanut tavoitteekseen Euroopan tuhoamisen”, sanoi Saksan demarijohtaja ja ulkoministeri Sigmar Gabriel aiemmin helmikuussa Frankfurter Allgemeine -lehdelle. ”Siitä on tullut todellinen uhka.”

Le Penin mahdollisuuksien kasvuun tuntuu uskovan myös yksi hänen lempivihollisistaan, kasvottomat markkinavoimat.

Kun Le Pen julkisti helmikuun alussa vaaliohjelmansa, Saksan ja Ranskan valtionvelkakirjojen korkoero pomppasi suurimmilleen yli neljään vuoteen. Hermostuneisuus on jatkunut.

Tämä tarkoittaa, että sijoittajat katsovat Ranskan poliittisen riskin kasvaneen ja seuraavat Le Penin suosiota huolissaan.

Markkinavoimat ovat reaktioidensa perusteella eri mieltä kuin Le Pen itse, joka sunnuntai-illan puheensa lopuksi julisti: ”Muuttuvassa maailmassa minä olen sopivin johtamaan Ranskaa!”

Ranskan vaalien pääehdokkaat

Poliittinen komeetta

Emmanuel Macron, 39, on viime kuukausina kiitänyt häkellyttävällä vauhdilla presidentinvaalien ennakkosuosikiksi.


Keskustaliberaali Macron on taustaltaan sosialisti. Hän työskenteli talousministerinä sosialistihallituksessa vuosina 2014–16. Hän joutui ay-liikkeen hampaisiin bisnesmyönteisestä lakipaketistaan.

Viime kesänä Macron erosi hallituksesta perustaakseen oman liikkeensä (En Marche, Liikkeelle).

Poliitikan lisäksi Macron on työskennellyt investointipankkiirina ja valtion virkamiehenä.

Toisen polven populisti

Marine Le Pen, 48, on johtanut Kansallista rintamaa vuodesta 2011. Puolueen perusti hänen isänsä Jean-Marie Le Pen, jonka kanssa välit ovat sittemmin menneet poikki.


Pääehdokkaista Le Pen on ainut, joka on ollut presidenttiehdokkaana aiemmin. Vuonna 2012 hän putosi ensimmäisellä kierroksella saatuaan 18 prosenttia äänistä. Koulutukseltaan Le Pen on juristi. Hän on ollut europarlamentissa vuodesta 2004.

Konservatiivi kriisissä

François Fillon, 62, oli tammikuussa vaalien ennakkosuosikki.


Sitten jysähti: Le Canard en­chaîné -lehti paljasti, että Fillon oli työllistänyt vaimoaan Penelopea sekä kahta lastaan parlamenttiavustajina. Palkkaa he saivat yhteensä lähemmäs miljoona euroa, mutta työsuorituksista ei ole näyttöä.

Fillon on Ranskan entinen pääministeri ja arvokonservatiivi. Hänellä on läheiset välit Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Altavastaaja

Benoît Hamon, 49, voitti yllät­täen sosialistien esivaalit tammikuussa. Kyselyissä hän saa nyt noin 13 prosentin kannatuksen, mutta takamatka näyttää toivottomalta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan presidentinvaalit
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

  3. 3

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  4. 4

   Trump puolusti alaikäisten ahdistelusta syytettyä senaattori­ehdokasta Roy Moorea

  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Antti Tuiskun rohkeus on nyt virallinen tapa keksiä artisteja uudelleen – Viimeisimpänä samaa yrittää Anna Abreu kaksimielisillä orkideatervehdyksillä ja seksilaululla

  7. 7

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  9. 9

   Palkittu fantasiaelokuvien ohjaaja Guillermo del Toro kertoo karusta alustaan Hollywoodissa – Meksikolaiselle tarjottiin käsikirjoituksia vain huumediilereistä ja härkätaistelijoista

  10. 10

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  9. 9

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  10. 10

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää