Ulkomaat    |   HS-analyysi

Isisin tuhoa vannova Trump perii Obamalta toimivan strategian – jota tulee toki kutsumaan uudeksi ja omakseen

Presidentti Trumpilta odotetaan päätöksiä terrorisminvastaisen sodan jatkamisesta. Isisiä vastaan hän turvautunee pitkälti Obaman oppeihin.

Yhdysvallat ei enää voita sotia, sanoi presidentti Donald Trump maanantaina. Hänen mukaansa Yhdysvaltain sotilaallisesta epäonnistumisesta kertoo se, että Lähi-itä on pahemmassa jamassa kuin vuosituhannen vaihteessa.

Vaikea väittää vastaan. Muutaman viime vuoden aikana arabikevään kansannousut, sisällissodat Irakissa, Syyriassa, Libyassa ja Jemenissä sekä islamistiterroristien levittäytyminen ovat jättäneet Lähi-idän sekasortoon.

Yhdysvaltain tekemisillä ja tekemättä jättämisillä on sotkussa iso osa. Nyt uutta suuntaa odotetaan ylipäällikkö Trumpilta. Hän uskoo vahvoihin asevoimiin ja korostaa Yhdysvaltain turvaamista, mutta ei ole erityisen innostunut amerikkalaisten uhraamisesta muiden kaukaisiin konflikteihin.

Päävihollinen on selvä: terroristijärjestö Isis. Trump on vannonut sen tuhoa. Lähipäivinä Trumpin pitäisi päättää tulevasta strategiasta. Puolustusministeriössä on jo laadittu vaihtoehtoja presidentille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tavallaan Trump perii pitkän sodan, jota Yhdysvallat on käynyt koko 2000-luvun. Edellinen republikaanipresidentti George W. Bush julisti ”terrorisminvastaisen sodan” sen jälkeen, kun jihadistiliike al-Qaida oli tehnyt suuriskut 11. syyskuuta 2001.

Siitä lähtien Yhdysvallat on kyllä voittanut sotia, tai ainakin taisteluita. Mutta rauhaa se ei ole voittanut.

Keski-Aasiaan Afganistanissa Yhdysvallat kukisti nopeasti Taleban-hallinnon, jonka suojissa al-Qaida piileskeli. Mutta toivo jäi lyhyeksi. Nyt Afganistan on taas kaaoksessa.

Samoin kävi Irakissa, jossa Yhdysvallat vuonna 2003 kaatoi diktaattori Saddam Husseinin hallinnon. Taas Yhdysvallat hävisi rauhan. Tuli sisällissota, kaaos, al-Qaida vahvistui ja sen pohjalta syntyi lopulta Isis.

Yhdysvalloissa kansa kyllästyi arkuissa palaaviin sotilaisiin. Demokraattipresidentti Barack Obama veti yhdysvaltalaiset joukot, lähes kokonaan, Afganistanista ja Irakista. Sen jälkeen alkoi varovaisuuden aika.

Syyrian sisällissodassa Obamalla oli edessä Yhdysvaltain presidentille tyypillinen ongelma. Jos puuttuu sotilaallisesti, haukutaan. Jos ei puutu, haukutaan. Ja kun Yhdysvallat ei lähettänyt joukkoja, ei lähettänyt mikään muukaan länsimaa.

Syyrian tuhoisa sota on jatkunut kuusi vuotta. Satojatuhansia on tapettu, miljoonia elää pakolaisina. Valtatyhjiö Syyrian ja Irakin pohjoisosissa mahdollisti Isisin nousun.

Obaman sotilaallinen strategia Isisiä vastaan oli, että Yhdys­vallat ei lähetä maajoukkojaan alueelle. Sen sijaan se pommittaa ilmasta sekä aseistaa ja avustaa paikallisia asejoukkoja.

Nyt Isis on pahasti tappiolla. Se on myös monen muun kuin Yhdysvaltain ansiota. Joka tapauksessa Trump perii tilanteen, jossa Isisin ”kalifaatti” odottaa kuoliniskua. Liikkeen ideologia elää ja se pystyy yhä terrori-iskuihin länsimassakin, mutta järjestönä Isis on jo hajalla.

Mitä Trump siis muuttaa? Todennäköisesti ei paljonkaan.

Uhoaminen Yhdysvaltain tarpeella voittaa sotia on hyvä keino perusteella sotilasbudjetin kasvattamista. Mutta sotatoimissa Isisiä vastaan Trump jatkanee pitkälti Obaman linjalla – Trump toki tulee kutsumaan sitä uudeksi ja omakseen.

Strategia ei ole täydellinen, mutta se on tarpeeksi toimiva.

Uutta voisi olla, että Yhdysvallat tekee ilmaiskuja epäiltyihin Isis-kohteisiin herkemmin ja lyhyemmällä harkinnalla silläkin uhalla, että siviiliuhreja tulee lisää. Yhdysvallat voi myös siirtää erikoisjoukkojaan Irakista Syyriaan.

Laajaa maajoukkojen hyökkäystä Syyriaan Yhdysvallat tuskin tulee edelleenkään tekemään. Syyrian sota on liian monimutkainen – itse asiassa monta päällekkäistä sotaa – jotta hyökkäykselle voisi edes antaa järkevän tavoitteen.

Parhaassa tapauksessa Trump pääsee presidenttinä julistamaan jonkinlaisen voiton taistelussa Isisiä vastaan. Rauhan voittaminen Syyriaan ja Irakiin vaikuttaa vielä vaikeammalta saavuttaa.

Oikaisu 1.3. 2017 kello 17:15. Terrori-iskut Yhdysvaltoihin tehtiin 11. syyskuuta vuonna 2001, ei vuonna 2011, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Isis
 • Lähi-itä
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   THL varoittaa myrkyllisestä hopeavedestä, jota markkinoidaan ”luonnon omana antibioottina” – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  8. 8

   Historiallinen hetki Euroopalle: 12 vuoden valtakausi saattaa päättyä – Merkelillä on jäljellä kolme vaihtoehtoa

  9. 9

   Tunkeutuja mellasti keskellä yötä palvelutalossa Helsingin Puotilassa – ”Tuntematon mies konttaa pitkin lattioita”

  10. 10

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää