Ulkomaat

Mikko Paasi oli mukana, kun upotettu japanilaislaiva löytyi Kambodžassa – ”Se on melkein mysteerialus”

Yhdysvaltojen sukellusveneen upottama japanilaislaiva makasi meren pohjassa 75 vuotta. Sitten Mikko Paaden ryhmä löysi sen.

Kesäkuun 6. päivän aamuna 1942 japanilainen rahtilaiva Burma Maru eteni yhdeksän solmun nopeudella kohti tuhoa.


Maailmansota riehui jo kolmella mantereella. Thaimaanlahdella Burma Marusta tuli yksi sodan uhreista, kun yhdysvaltain sukellusvene Swordfish ampui siihen 15 sekunnin välein kaksi torpedoa.

Rahtilaiva ei ehtinyt tehdä mitään. Ja mitäpä se olisi tehnytkään: se oli vain aseistamaton kauppalaiva.

Sukellusvene Swordfish raportoi, että Burma Maru painui pinnan alle 12 minuutissa. Miehistöstä tuskin kukaan selvisi hengissä, mutta varmaa tietoa siitä ei ole.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime viikolla ihminen näki Burma Marun todennäköisesti ensimmäistä kertaa 75 vuoteen. Kuusimiehinen sukeltajaryhmä löysi tuolloin hylyn, joka hyvin todennäköisesti on Burma Maru, sanoo ryhmän jäsen Mikko Paasi.

”Se oli pitkä hylky, ja laivan potkurista saatoimme varmistua, että kyse oli luultavasti Burma Marusta”, Paasi sanoo.

Löytöä voi katsella sukellusryhmän kuvaamasta videosta alta. Video on katsottavissa myös Youtuben sivuilla täällä.Löytö oli merkittävä, sillä Paaden mukaan 117-metrinen Burma Maru on suurin Thaimaanlahdelta löytynyt maailmansodan aikainen hylky.

Vastaavia hylkyjä on ryhmän mukaan alueella ehkä noin 180. Niistä noin 20–30 on löytynyt.

Hylkyjen etsiminen Thaimaanlahdella on suhteellisen helppoa, sillä lahti on varsin matala. Syvimmilläänkin pohja tulee vastaan noin 80 metrin syvyydessä.

Kuinka Burma Maru sitten löytyi?

Google-hakukoneella pääsee nykyään jo pitkälle.

Yhdysvaltain sota-alusten vanhat lokikirjat on julkaistu internetissä, ja myös Swordfishin lokikirjaan on lakonisesti merkitty koordinaatit kesäkuun 6. päivän aamun tehtävästä. Perustiedot kauppalaivoista taas löytää vanhoista Lloyd’sin kaupparekistereistä.

Burma Maru oli niin suuri, että se oli Paaden ryhmälle ehdottomasti kiinnostavin kohde. Kun kohde oli valittu, alettiin etsiä tarkemmin.

”Jutellaan kalastajien kanssa telakalla ja kysellään paikkoja, joissa verkot jäävät kiinni. Hylkyjen kohdalla on usein myös hyvät kalapaikat”, Paasi sanoi.

Kalastajat neuvoivat ryhmälle paikan, mistä aloittaa. Kaikuluotaimella pohjassa näkyikin iso kohde.

Sitten ei auttanut kuin painua pinnan alle.

Burma Marun kohtalo on kiistelty osa toisen maailmansodan historiaa. Kyseessähän oli aseistamaton rahtilaiva. Maailmansodissa siviilialukset olivat kohteita siinä kuin sotalaivatkin.

”Se on sodan laki: Kaikki tietylle alueelle tulevat alukset upotetaan, koska ne saattavat kuljettaa aseistusta tai huoltotarpeita”, sanoo sotatieteellisen seuran sihteeri, kommodori evp Kai Varsio.

Sukellusvenesota kuitenkin muutti satoja vuosia noudatettua säännöstöä. Merisodankäynnin sääntöjen mukaan vihollisalukselle oli annettava mahdollisuus antautua ja säästää henkensä ennen kuin alus upotettiin.

Sukellusveneistä saattoi upottaa laivan ilman että se ehti edes huomata hyökkääjää. Ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheissa Saksa alkoi tehdä juuri niin. Sitä pidettiin häikäilemättömänä.

Mutta kun Japani hyökkäsi Yhdysvaltain Pearl Harborin laivastotukikohtaan joulukuussa 1941, presidentti Franklin D. Roosevelt julisti aivan samanlaisen sodan.

Yhdysvaltain sukellusveneet alkoivat upottaa varoittamatta rahtialuksia ja matkustajalaivojakin. Liittoutuneet tuhosivat toisessa maailmansodassa ainakin 1 200 kauppalaivaa.

Samanlaista upotussotaa tuskin nykyään enää nähdään. ”Aina se vaara on olemassa, mutta en usko, että nykypäivänä tehtäisiin niin”, Varsio sanoo. ”Kalustokin on niin erilaista nykyään.”

Burma Marusta tiedetään sen verran, että se oli rakennettu Japanin Kobessa vuonna 1917. Toistaiseksi Paasi ja muu ryhmä on löytänyt laivasta vain vähän muita tietoja.

”Se on melkein mysteerialus”, Paasi sanoo.

Esimerkiksi laivan miehistön koosta ja sitä kautta uhrien määrästä ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa. Luultavasti muutaman kymmenen miehen miehistö on riittänyt 117 metriä pitkää laivaan.

Ruumiita ryhmä ei ole vielä hylyltä löytänyt, vaikka melko varmasti niitä siellä on. ”Lähin saari on 60 merimailin [noin 110 kilometrin] päässä. Mutta aikamoinen mäihä on käynyt, jos joku on sinne asti selvinnyt”, Paasi sanoo.

Hän kertoo, että sukeltajat suhtautuvat hylkyyn hautapaikkana. He eivät aio nostaa sieltä esineitä eivätkä paljasta hylyn tarkkoja koordinaatteja.

Kaakkois-Aasian vesillä liikkuu paljon hylynryöstäjiä. Vaikka Burma Marun lastina ei välttämättä ollut mitään kallista, jo pelkkä runko on arvokas. Vielä sata vuotta sitten laivoihin käytettiin paljon kuparia ja pronssia.

Huhutaan, että Thaimaanlahden vesillä on liikkunut hylynryöstäjiä jopa nosturien kanssa. Satametrisestä laivasta saisi niin paljon metallia, että hylky kannattaisi ryöstää pelkästään romuraudan vuoksi.

Paasi ja etsintäryhmä palaavat hylylle vielä monta kertaa kuvaamaan ja tutkimaan. Edes laivan keulaa ei ole vielä löydetty.

”Tämä on meidän osaltamme vasta alkanut.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toinen maailmansota
 • Japani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Krp paljasti poikkeuksellisen huumeliigan Itä- ja Pohjois-Suomessa

  7. 7

   Mies yritti tappaa naisen kylpytakilla kuristamalla Järvenpäässä – kolme vuotta ehdotonta vankeutta

  8. 8

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  9. 9

   Trumpin suosio hätyyttelee uusia pohjalukemia, mutta syöksyä ei ole luvassa – omiensa keskuudessa hän on ollut koko ajan suositumpi kuin Bill Clinton ensimmäisenä vuotenaan

  10. 10

   Presidenttiehdokkaat haastattelussa Sanomatalossa – suora lähetys HSTV:ssä kello 11

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  3. 3

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  6. 6

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  7. 7

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  8. 8

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  9. 9

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää