Ulkomaat

Trumpin odotetaan romuttavan Obamacaren – vaihtoehdot terveydenhuolto­uudistukselle ovat kuitenkin vähissä

Republikaanit odottavat Trumpin lunastavan lupauksensa ja peruvan Obamacaren. Se voi olla vaikeaa.

Washington

”Kukaan ei tiennyt, että terveydenhuolto voisi olla niin monimutkaista”, presidentti Donald Trump valitti republikaanikuvernööreille viime maanantaina.

Todellisuus on saamassa kiinni Yhdysvaltain 45. presidentin. Vaalikampanjansa aikana ja vielä valituksi tultuaankin Trump puhui terveydenhoidosta ylimielisesti, mutta epämääräisesti.

Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta eli niin sanottua Obamacarea Trump nimitti ”totaaliseksi katastrofiksi”. Trump antoi ymmärtää, että hänellä on taskussaan valmis uudistus.

”Meille tulee terveydenhuolto, joka on paljon edullisempi ja paljon parempi”, Trump lupasi vielä tammikuussa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Terveydenhuolto on uskomattoman monimutkainen asia. Sen ovat saaneet huomata suomalaiset sote-poliitikot, Obamacarea rakentaneet demokraatit ja nyt siis myös presidentti Trump.

Trumpille Obamacaren uudistaminen on erityisen hankalaa, sillä presidentti on vauhtiville, joka ei jaksa pitkiä tekstejä eikä monia yksityiskohtia. Obamacare on parisentuhatta sivua pykäliä, poikkeuksia ja lisäyksiä.

Presidentin ei tietenkään tarvitse tuntea kaikkia yksityiskohtia, mutta puolue odottaa häneltä johtajuutta, sillä republikaanit ovat yksimielisiä siitä, että Obamacare täytyy uudistaa, mutta täysin hajallaan sen suhteen, miten se pitäisi tehdä.

Republikaanipuolue on kahdeksan viime vuotta kiihottanut kansaa Obamacarea vastaan. Terveydenhuoltouudistus oli tärkeä kipinä vuonna 2009 syntyneelle teekutsuliikkeelle, joka nosti kongressiin nuoria vihaisia poliitikkoja.

Suuri osa puolueen uusista kasvoista on kiihkeitä oikeistolaisia, joilla ei ole muuta kokemusta lainsäädäntötyöstä kuin Obaman esitysten vastustaminen. Nyt tämän joukon pitää löytää yksimielisyys pirullisen monimutkaisesta uudistuksesta. Se ei ole helppoa.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ajaa mallia, joka säilyttäisi suurimman osan Obamacaresta. Vakuutuksen ottajia tuettaisiin valtion veroporkkanalla, mutta vakuutuksesta kieltäytyvät eivät joutuisi enää maksamaan rangaistusmaksua.


Trump antoi tiistain kongressipuheessaan varovaista tukea Ryanin mallille, jota Ted Cruzin konservatiivisiipi vastustaa kiihkeästi. Heidän mielestään se on pelkkä Obamacaren kevytversio.

Edustajainhuoneen edellinen republikaanijohtaja John Boehner vaati kymmeniä kertoja Obamacaren ”peruuttamista ja korvaamista”. Nyt Boehner ennustaa, ettei se tule onnistumaan.

”He tulevat paikkailemaan Obamacarea, eikä minun olisi pitänyt kutsua sitä peruuttamiseksi ja korvaamiseksi, koska se ei tule tapahtumaan. He korjaavat sen vikoja ja panevat sen ympärille konservatiivisemman kuoren”, Boehner arvioi viime viikon torstaina.

”Niiden 25 vuoden aikana, jotka olin Yhdysvaltain kongressissa, republikaanit eivät koskaan, kertaakaan, ikinä päässeet terveydenhuoltouudistuksesta yksimielisyyteen, eivät yhtä ainoaa kertaa”, Boehner tunnusti.

Jos republikaanit eivät peruuta Obamacarea, se on monelle puolueen kannattajalle sokki. Republikaanipoliitikot ovat väittäneet ja kannattajat uskoneet, että terveydenhuoltouudistus on täysi susi, joka voidaan tappaa helposti.

Varsinkin republikaanimedian seuraajilla on kuitenkin ollut Obamacaresta heikot tiedot.

Obamacaren luomia sairausvakuutuksia on markkinoitu osavaltioissa eri nimillä. Esimerkiksi umpirepublikaanisessa Arkansasissa vakuutus tunnetaan nimellä My Arkansas Insurance. Sen ansiosta ilman sairausvakuutusta olevien määrä on köyhässä osavaltiossa vähentynyt 40 prosentista 9 prosenttiin. Ei ihme, että Arkansasin republikaanikuvernööri Asa Hutchinson on vedonnut Obamacaren säilyttämiseksi.

Samaa mieltä on varmasti moni Trumpin äänestäjäkin, kunhan hänelle valkenee, että saa kiittää omasta sairausvakuutuksestaan juuri Obamacarea.

Tammikuisessa kyselyssä 35 prosenttia vastaajista ei tiennyt, että Obamacare on sama asia kuin Affordable Care Act. Vielä harvempi ymmärsi, mitä Obamacaren perumisesta seuraisi.

Nyt asia on alkanut kuitenkin paljastua amerikkalaisille. Viime viikkoina moni republikaanipoliitikko on joutunut kotiseudullaan tiukkaan piinapenkkiin, kun äänestäjät tivaavat, mitä heidän vakuutukselleen tapahtuu. Tuoreiden kyselyjen mukaan Obamacaren kannatus on ensimmäistä kertaa vuosiin ylittänyt sen vastustuksen.


Obamacaren tavoitteina oli antaa entistä useammalle amerikkalaiselle sairausvakuutus ja hillitä terveysmenojen kasvua. Niissä se on onnistunut.

Obamacaresta tuli kuitenkin poliittista myrkkyä, koska demokraatit joutuivat äänestäjien silmissä vastuuseen kaikista terveydenhoidon ongelmista, johtuivat ne sitten uudistuksesta tai eivät. Esimerkiksi vakuutusmaksut olivat kohonneet ennenkin, mutta nyt siitä syytettiin demokraatteja.

Republikaanit ovat nyt kumoamassa saman myrkkymaljan, eikä heillä ole paljon vaihtoehtoja. Jos puolue muuttaa laista pilkunkin, demokraatit sanovat republikaanien olevan nyt vastuussa terveydenhoidon kaikista ongelmista. Jos puolue jättää lain ennalleen, se pettää lupauksensa peruuttaa Obamacare.

Republikaanien tilannetta vaikeuttavat ne yli 20 miljoonaa ihmistä, joille Obamacare antoi sairausvakuutuksen. Jos he menettävät vakuutuksensa, republikaaneja syytetään ihmisten tappamisesta.

Tammikuussa City Universityn tutkijat David Himmelstein ja Steffie Woolhander julkaisivat laskelman, jonka mukaan Obamacaren peruutus tappaisi 43 956 amerikkalaista vuodessa.

Vaaliohjelmassaan Trump vannoi ”peruuttavansa Obamacaren täydellisesti” ensimmäisen sadan virkapäivänsä aikana.

Monet muut Trumpin lupaukset olivat enemmän symbolisia asioita. Esimerkiksi muslimien maahantulokiellon ja Meksikon rajamuurin kohdalla kannattajille riittää, että presidentti näyttää tekevän jotain.

Terveydenhuolto on eri asia. Jokainen amerikkalainen tietää, mitä hän joutuu vakuutuksestaan maksamaan ja mitä sillä saa. Sairausvakuutus on amerikkalaisille elämän ja kuoleman kysymys.

Sellainen siitä voi vielä tulla myös republikaaneille ja presidentti Donald Trumpille.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Viisi faktaa Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistuksesta

Mitä kaikkea kiistelty Obamacare tarkoittaa?


 Obamacareksi kutsutaan demokraattien äänin kongres­sissa vuonna 2010 hyväksyttyä laajaa terveyden­hoidon lakipakettia. Sen ytimessä on Affordable Care Act (ACA).

 Pyrki lisäämään sairausvakuutettujen määrää tar­joamalla julkisen sairausvakuutuksen Medicaidin entistä useammalle, antamalla vähä­varaisille tukea vakuutusmaksuihin ja pakottamalla kaikki ottamaan sairausvakuutuksen rangaistusmaksun uhalla.

 Kielsi vakuutusyhtiöiltä vakuutuksen epäämisen tai hinnoittelun sukupuolen tai terveydentilan perusteella, määräsi yli 50 hengen yritykset tarjoamaan työntekijöilleen sairausvakuutuksen sekä salli alle 26-vuotiaiden pysyä mukana vanhempiensa sairausvakuutuksessa.

 Jakanut vahvasti mielipiteitä. Varsinkin vakuuttamattomien rangaistusmaksu ja vakuutusmaksujen nousu ovat aiheuttaneet arvostelua.

 Puolittanut ilman sairaus­vakuutusta olevien amerikkalaisten lukumäärän lisäämällä vakuutuksen ottaneiden määrää noin 22 miljoonalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Terveydenhuolto
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  9. 9

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  10. 10

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää