Ulkomaat

Onko edessä EU:n sisäinen ”kylätappelu”? EU-parlamentin rooli Britannian eroneuvotteluissa jakaa suomalaismeppejä

Demari Liisa Jaakonsaari varoittaa ”EU-instituutioiden välisestä kylätappelusta”. Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mielestä kiistassa on kyse liittovaltiota ajavien meppien turhasta uhosta.

Bryssel

Euroopan parlamentin rooli pian alkavissa Britannian EU-eron eli brexitin neuvotteluissa jakaa suomalaisia europarlamentaarikkoja eli meppejä. Noin puolet mepeistä toivoisi EU-parlamentille lisää valtaa ennennäkemättömässä ja vaikeassa prosessissa.

Esimerkiksi demarimeppi Liisa Jaakonsaari varoittaa, että edessä voi olla ”EU-instituutioiden välinen kylätappelu”, ellei EU-parlamenttia kuulla neuvotteluissa aiottua enemmän.

”EU:n hyväksyttävyys kansalaisten silmissä kärsii, jos EU-parlamentti pistetään brexit-neuvotteluissa syrjään tai sivuutetaan. Populistien keskeisin kritiikki perustuu väitteeseen EU:n epädemokraattisuudesta. Populisteille ei pidä antaa tässäkään asiassa siimaa”, Jaakonsaari toteaa HS:n meppiraadissa.

EU:ssa on sovittu perussopimuksen mukaisesti, että Britannian kanssa käy neuvotteluja komission tiimi, jota jäsenmaat matkan varrella ohjeistavat. EU-parlamenttia pidetään kattavasti informoituna ja se saa neuvottelujen päätyttyä hyväksyä tai hylätä sopimuksen jäsenmaiden tavoin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sovittu malli sopii esimerkiksi Jussi Halla-aholle (ps), jonka mukaan 751-jäsenisen EU-parlamentin valtaa ei tarvitse asiassa kasvattaa. Hänen mielestään EU-parlamentissa on tarpeetonta uhoa brexitin tiimoilta.

”Euroopan parlamentissa on voimakkaan federalistinen enemmistö, joka kokee Britannian eron henkilökohtaisena loukkauksena ja kokee tärkeäksi rangaista Britanniaa tavalla tai toisella.”

Erityisesti Britannian erilaisista maksuvelvoitteista EU:lle odotetaan kiivasta riitelyä. Joidenkin arvioiden mukaan Britannialla on yhteensä noin 60 miljardin euron edestä maksettavaa sen aiempien sitoumusten mukaisesti.

EU-puheenjohtajamaan Maltan pääministeri Joseph Muscat varoitti tammikuussa, että jos EU-parlamentin roolia ei kasvateta, se saattaa kostautua. Hänen mukaansa brexit-sopimuksesta äänestetään vaarallisen lähellä kevään 2019 eurovaaleja ja mepit saattavat kaataa koko sopimuksen.

EU-parlamentin oma brexit-vastaava, keskustaliberaalin Alde-ryhmän puheenjohtaja Guy Verhofstadt ärhenteli joulukuussa, että on parempi, että EU-parlamentti on neuvottelujen aikana ”teltan sisällä pissimässä ulospäin kuin teltan ulkopuolella pissimässä teltan sisään”.

Britannialta odotetaan virallista eroilmoitusta lähipäivinä ja viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. Sen jälkeen alkavat neuvottelut, joiden pitäisi valmistua jo syksyllä 2018, jotta myös neuvottelutuloksen ratifiointi saataisiin valmiiksi ennen kahden vuoden määräaikaa.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki ei vaadi EU-parlamentille lisää valtaa neuvotteluissa, mutta hänkin pelkää, että kevään 2019 eurovaaliaikataulu voi hankaloittaa brexit-sopimuksen hyväksymistä.

”Neuvottelujen aikataulu on hyvin tiukka. Tämänkin vuoksi on erityisen tärkeää, että Euroopan parlamentti ja kansalliset parlamentit pidetään hyvin tietoisina neuvottelujen kulusta.”

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen muistuttaa, ettei Britannia katoa mihinkään EU-eronsa jälkeen.

”Brexit-prosessi on monimutkainen. Molempien osapuolten on syytä toimia rakentavasti ja etsiä parhaita ratkaisuja. Ensin on sovittava Britannian eron ehdoista ja sen jälkeen uuden yhteistyön muodosta. Britannia on jatkossakin osa Eurooppaa ja EU:n läheinen kumppani.”

Britannian eron jälkeen on neuvoteltava Britannian ja EU:n välisestä tulevaisuuden suhteesta. Myös näistä neuvotteluista odotetaan hyvin hankalia. Osapuolten kauppasuhteet pitänee hyväksyttää myös kansallisissa ja alueellisissa parlamenteissa.

Itse brexit-neuvottelujen tulos hyväksytään yksinkertaisella enemmistöllä EU-parlamentissa. Jäsenmaiden neuvostossa tarvitaan määräenemmistö, tässä tapauksessa 72 prosenttia unioniin jäävistä 27 jäsenvaltiosta, joiden on edustettava vähintään 65 prosenttia EU-maiden väestöstä.

HS kysyi suomalaismepeiltä:

1. Pitäisikö Euroopan parlamentilla olla merkittävämpi rooli brexit-neuvotteluissa, kyllä vai ei?

2. Miksi?Paavo Väyrynen (kesk)

1. Ei.

2. ”Parlamentin enemmistö koostuu federalisteista, jotka haluavat jatkaa ylikansallista yhdentymistä kohti liittovaltiota tai jopa yhtenäisvaltiota. He käyttävät brexitin synnyttämää tilannetta tämän tavoitteen ajamiseen. Jos tällä tiellä yritetään edetä, edessä on unionin hajoaminen.”


Anneli Jäätteenmäki (kesk)

1. Ei

2. ”Euroopan parlamentti on lakeja säätävä toimielin, ei toimeenpaneva, eikä siis neuvotteleva toimielin. Keskustelu parlamentin roolin kasvattamisesta brexit-asiassa on iänikuista EU-toimielinten välistä kissanhännänvetoa, mutta vaatimuksella ei ole perustaa unionin perussopimuksissa.”Hannu Takkula (kesk)

1. Kyllä.

2. ”Yleinen ajatus parlamentissa on, että neuvottelut on saatava päätökseen ennen 2019 EU-parlamentin vaaleja, joten niillä ei pitäisi tai saisi olla vaikutusta varsinaisesti vaaleihin. Kun neuvottelut eivät vielä ole alkaneet, en ole kuullut sellaista väitettä, että parlamentti olisi sivuutettu.”


Petri Sarvamaa (kok)

1. Teknisesti ottaen ei, poliittisesti kyllä.

2. ”Yleisesti ottaen parlamentissa vallitsee melko tiukka linja erosopimuksen tavoitteista. Esimerkiksi Britannialle lankeavien korvausten suhteen parlamentissa ei ole paljoakaan myönnytysten henkeä. Täytyy muistaa, että parlamentin rooli ei lopulta ole ollenkaan vähäinen. Neuvottelutulokselle täytyy joka tapauksessa saada parlamentin hyväksyntä.”


Henna Virkkunen (kok)

1. Ei

2. ”On oikein, että komissio käytännössä vetää neuvotteluja, ja luonnollisesti informoi tiiviisti sekä EU-parlamenttia että neuvostoa. Eroneuvotteluista ei ole aiempaa kokemusta, joten prosessi on uutta nyt kaikille. Vuoden 2019 vaalit eivät vielä paina, mutta niihin mennessä sopimuksen pitäisi olla neuvoteltu, mikä on äärimmäisen kireä aikataulu. ”


Sirpa Pietikäinen (kok)

1. Ei.

2. ”Euroopan parlamentin rooli on jo merkittävä, sillä se hyväksyy mahdollisen brexit-lopputuloksen. Tästä syystä parlamenttia ei ole syytä ohittaa neuvotteluissa. Parlamentin selkeä rooli on olla EU:n päätöksentekijä, eikä sen siksi tarvitse olla mukana jokapäiväisissä brexit-neuvotteluissa päättämässä kaikista yksityiskohdista.”


Miapetra Kumpula-Natri (sd)

1. Kyllä.

2. ”Parlamentilla tulisi olla paikka neuvottelupöydässä, ei siten, että parlamenttia vain konsultoidaan neuvotteluiden välillä. Lissabonin sopimuksessa parlamentin asemaa vahvistettiin. Demokratiaa tarvitaan myös Brexit-asiassa. Neuvottelujen lopputulos on todennäköisesti EU:lle ja Euroopalle parempi, mikäli parlamentti on neuvottelemassa.”


Liisa Jaakonsaari (sd)

1. Kyllä

2. ”Brexit on iso systeeminen shokki sekä Britannialle että EU:lle ja EU-instituutioille. Brexit-prosessissa voidaan sortua institutionaalisiin kriiseihin tai sitten unionina vahvistua ja lisätä EU:n legitimiteettiä ja kykyä ratkaista ongelmia. Euroopan parlamentilla on ollut vahva ja rakentava rooli vaikeissa kauppapoliittisissa kysymyksissä.”Heidi Hautala (vihr)

1. Ei.

2. ”Riittää kun perussopimuksia noudatetaan. Parlamentin kuuluu olla täysimääräisesti ja oikea-aikaisesti informoitu. Komissio näyttää oppineen läksynsä: Parlamentti laatii jo nyt brexitistä päätöslauselmaa, jonka laadinnassa ovat mukana niin valiokunnat kuin poliittiset ryhmät. Ei parlamentin hyväksyntä ole mikään automaatti.”


Nils Torvalds (r)

1. Ei

2. ”Kaikki tiedot neuvotteluista kertovat erittäin teknisestä ja monimutkaisesta prosessista, jossa loppua ei näy (kahden vuoden) aikaikkunan puitteissa. Meidän tehtävämme on ymmärtää, mitä brexit vähän laajemmassa tarkastelussa merkitsee EU:lle ja siltä pohjalta tarkastaa sekä ylimenokauden sopimusta ja sen jälkeen syntyviä lopullisen pesäeron aikaansaannoksia.”


Merja Kyllönen (vas)

1. Kyllä

2. ”Demokraattisesta näkökulmasta EU-parlamentin roolin olisi hyvä olla muutakin kuin pelkkä sivustaseuraaja ja viimeisen äänestyksen kumileimasin. Pitäisin kuitenkin roolin siten rajattuna, että parlamentti saisi säännöllisin väliajoin tarkan briiffin siitä, missä mennään, ja voisi tarvittaessa antaa oman lausuntonsa.”


Jussi Halla-aho (ps)

1. Ei

2. ”Parlamentti on hyvin tarkka omasta arvostaan ja Lissabonin sopimuksen vahvistamasta asemastaan. Jos se kokee, että sitä ei oteta riittävän vakavasti, se saattaa heittäytyä hankalaksi sekä brexit-sopimuksen että EU:n ja Britannian välistä suhdetta säätelevien tulevien sopimusten osalta. Toisaalta vuonna 2019 on seuraavat eurovaalit, joiden jälkeen maailma ja Eurooppa toivon mukaan näyttävät toisenlaiselta.”


Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)

1. Kyllä.

2. ”Kuten kaikkien muidenkin maiden euroedustajat tekevät, tulee suomalaisen mepin ja hallinnon pohtia asiaa Suomen kansallisen edun näkökulmasta, jotta ulkomaankauppamme intressit turvataan ja neuvotteluja ei monimutkaisteta. Olennaista on myös varmistaa, että Suomen jo nyt korkea jäsenmaksu ei nouse yhtään brexitin jälkeen.”

Oikaisu kello 8:30: Liisa Jaakonsaaren sitaatti kiertohaastatteluvastauksessa on lisätty. Sen paikalla julkaistiin aiemmin virheellisesti Sirpa Pietikäisen vastaus.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Europarlamentti
 • Euroopan unioni
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  5. 5

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”

  8. 8

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  9. 9

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  10. 10

   Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”
  3. ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä ihmisten salajuonilta – Jäähallissa myös hevoset joutuvat pissimään purkkiin
  4. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta – ”Kuin filmitähtiä”, sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  5. Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)
  6. Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat
  7. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  8. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä
  9. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  10. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  11. 4 tuntia sitten
  12. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  13. Näytä lisää