Ulkomaat

Sipilä kehitti oman prosessikaavion EU:n tulevaisuudesta, ja tältä se näyttää – ”Varmasti Merkel tykkää”

Prosessikaaviota voi tulkita niin, ettei Suomi odota mitään radikaalia muutosta EU:n suunnalle.

Bryssel

EU-maiden johtajat ovat kokoontuneet Brysseliin pohtimaan, miten unionin 27 jäsenmaata jatkavat yhdessä sen jälkeen kun Britannia jättää unionin.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) on saapunut huippukokoukseen mukanaan prosessikaavio, jonka hän toivoo osoittavan ymmärrettävästi, mihin Suomi toivoo usein abstraktienkin tulevaisuuspohdintojen johtavan.

”Varmasti, kun Merkel tykkää prosessikaavioista, niin käymme tämän yhdessä läpi”, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä torstaina.

Saksan liittokansleri ja EU:n vaikutusvaltaisin päättäjä Angela Merkel on koulutukseltaan kvanttikemian tohtori. Hän istuu huippukokouksissa diplomi-insinööriksi opiskelleen Sipilän vieressä.

Ja tällainen kaavio on:


Sipilän ohessa näkyvää prosessikaaviota voi tulkita niin, ettei Suomi odota mitään radikaalia muutosta EU:n suunnalle. Sipilä haluaa unionin ”keskittyvän oleelliseen”, tukee EU:n yleistä päätöksentekoa eli yhteisömenetelmää ja odottaa tehokasta täytäntöönpanoa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ei tarvita vallankumousta?

”Kyllä se viesti tuo on. Meillä on hyvä strategia ja ohjelma tällä hetkellä. Jos se ohjelma toimeenpannaan kunnolla, niin siitä hyvä tulee”, Sipilä totesi kaaviosta, jota hän esittelee perjantaina.

 

Kyseessä on toinen kerta, kun Sipilä kommunikoi EU-päättäjien huippukokouksessa prosessikaaviolla.

Merkel on puhunut viime aikoina eritahtisen EU:n puolesta, mikä osoittaa Saksan ja muiden pitkäaikaisten jäsenmaiden turhautumista itäisten jäsenmaiden vastahankaisuutta kohtaan. Merkelin mukaan osa jäsenmaista voisi syventää yhteistyötään muita maita nopeammin, jos asiat eivät muuten etene.

Sipilän ajattelussa korostetaan ”keskitien unionia”, joka jo nykyisellään sallii monenlaisia eritahtisia järjestelyjä, kuten rahaliiton ja vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen.

Kahdesta asiasta Sipilän prosessikaavio varoittaa: liittovaltiokehityksestä ja toimivallan palauttamisesta jäsenvaltioille. Hän ei esimerkiksi halua, että rahaliiton yhteisvastuullisuutta lisätään tai perussopimuksia muutellaan.

Keskustelu EU:n tulevaisuudessa räjähti täyteen vauhtiin viime viikolla, kun komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julkaisi niin sanotun Valkoisen kirjan. Siinä piirretään viisi erilaista skenaariota unionille ja Juncker perää EU-mailta vastauksia joulukuuhun mennessä: syvennetäänkö integraatiota, puretaanko yhteistyötä vai jatketaanko nykymenolla.


Kyseessä on toinen kerta, kun Sipilä kommunikoi EU-päättäjien huippukokouksessa prosessikaavion tukemalla selkeydellä. Viime vuoden maaliskuussa hän ähräsi käsivaralla kaavion, jossa hän yritti selkeyttää, mistä EU ja Turkki olivat pakolaiskriisin yhteydessä sopimassa.

Sipilän tuolloinen kaavio ”alustava näkemys EU:n ja Turkin välisestä sopimuksesta järjestäytymättömän muuton hallitsemiseksi” käännettiin englanniksi ja jaettiin muille EU-johtajille. Siinä avattiin muun muassa sitä, miten sopimuksessa kohdeltiin eri asemassa olevia turvapaikanhakijoita.

Sipilän torstainen tulevaisuuskaavio alleviivaa, miten Suomen pääministeri asioita lähestyy. EU-maissa on Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen ollut käynnissä usein melko abstrakti keskustelu kaiken olevaisen merkityksestä ja siitä, miten unionin eri ulottuvuudet siihen kietoutuvat.

Sipilä haluaa puristaa ontologis-filosofiset puheet nuoliksi ja laatikoiksi. Virkamieskunta on vastannut prosessikaavioiden toteutuksista ja värivalinnoista.

Tänään pidettävässä virallisessa huippukokouksessa käsitellään kirjavaa aihekenttää taloudesta Balkanin maiden vaikeaan tilanteeseen. Perjantai on pyhitetty EU-tulevaisuuskeskustelulle, johon Britannian pääministeri Theresa May ei osallistu.

Sipilä toivoo, että hänen kaavionsa taivuttaa ainakin Merkelin Suomen ajattelun kannalle. Ja sillähän on unionissa merkitystä.

”Kun minä vieruskaverille tämän pistän siihen eteen, luulen, että kun me käydään tämä kuvio läpi, niin me ollaan samaa mieltä tästä”, Sipilä sanoi.


 

Radikalismi ja valtatyhjiö Balkanilla ovat EU:n uusi päänsärky

Länsi-Balkanin muslimiväestön radikalisoituminen ja EU:n ulkopuolisten maiden vaikutusvallan lisääntyminen alueella ovat alkaneet huolestuttaa EU-maita. Siksi Länsi-Balkanin tilanne nousi keskustelunaiheeksi EU-huippukokouksessa Brysselissä torstaina.

Aiemmin Länsi-Balkanin muslimialueetkin olivat hyvin maallistuneita, mutta tilanne on muuttunut nopeasti. Konservatiivinen suhtautuminen uskontoon on yleistynyt, ja alueella pelätään olevan myös vierastaistelijoita. Tilanteeseen on vaikuttanut myös se, että Länsi-Balkan on ollut Syyriasta ja Irakista tulevien pakolaisreittien varrella.

Huolta aiheuttaa muun muassa Albanian, Kosovon ja Bosnian tilanne. Viime kesänä julkaistun EU-raportin mukaan alueen maista on lähtenyt satoja taistelijoita Irakiin ja Syyriaan.

Diplomaattiarvioiden mukaan Länsi-Balkanille on syntynyt valtatyhjiö, ja vaikutusvaltaa alueella käyttävät yhä enemmän muun muassa Saudi-Arabia, Turkki, Qatar, Kiina ja Venäjä.

Länsi-Balkanin radikalisoituminen tietää uusia ongelmia aivan EU:n porteilla. EU on luvannut alueen valtioille tulevaisuuden unionissa, mutta käytännössä uusia jäseniä ei olla ottamassa ainakaan lähivuosina.

Länsi-Balkanin maat eivät ole myöskään itse valmiita EU:n jäseniksi. Poikkeus on Kroatia, joka liittyi EU:hun vuonna 2013.

Albania, Makedonia, Montenegro ja Serbia ovat EU:n virallisia jäsenehdokasmaita. Liittymisneuvottelut ovat jo alkaneet Montenegron ja Serbian kanssa, vaikka ne eivät etenekään.

Bosnia-Herzegovinan ja Kosovon mahdollinen EU-jäsenyys on vieläkin kauempana.

EU-johtajat pyrkivät torstain kokouksessaan myös pitämään yllä henkeä, jonka mukaan vapaakauppa on yhä lähellä EU:n sydäntä ja ydintoimintaa.

Niin sanotuissa päätelmäluonnoksissa valmistauduttiin korostamaan sitä, että EU:n ja Japanin vapaakauppasopimuksen neuvottelut ovat ”lähimpänä pikaista päätökseen saattamista”. Samoin ylistettiin äskettäin valmistunutta sopimusta Kanadan kanssa.

Johtajat pysyivät kuitenkin julkisesti hiljaa siitä, että Yhdysvaltain kanssa pitkään käydyt TTIP-kauppaneuvottelut ovat koomassa johtuen uuden presidentin Donald Trumpin valinnasta.

”EU on vapaakaupan majakka. Mutta ei silti pidä olla naiivi”, luonnehti EU-virkamies viestiä, joka huippukokouksella haluttiin välittää.

Naiiviudella hän viittasi myös siihen, että EU-maat haluavat suojautua entistä paremmin esimerkiksi Kiinan epäreiluksi sanotun kilpailun aiheuttamalta paineelta.

EU:lla on tarvetta pitää yllä vapaakauppasopimusten myötäistä henkeä ja kyse ei ole vain pr-toiminnasta. Esimerkiksi Etelä-Korean kanssa käytävän kaupan arvo on kasvanut kymmenillä prosenteilla sen jälkeen, kun osapuolten laaja kauppasopimus astui voimaan kesällä 2011.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   Sukellusvene katosi salaperäisesti mukanaan 44 miehistön jäsentä – Argentiinan merivoimat käynnisti suuretsinnät Etelä-Atlantilla

  6. 6

   Meikkibloggari neuvoo: Näin sinun kannattaa meikata juuri nyt – Meikkaus on nyt kasvojen muotoilua, jossa kovimmat osaajat opettavat uusimmat kikat muille Youtube-videoilla

  7. 7

   Mahdollisena presidentti­ehdokkaana pidetty demokraatti kouri ja suuteli väkisin työtoveriaan – Trump paheksuu: ”Mihin kädet menevät kuvissa 2, 3, 4, 5, ja 6?”

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  10. 10

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää