Ulkomaat

”Tämä kaikki kyllä menee ohi ja laantuu” – Venäjän keisarinna Aleksandra Fjordorovna arvioi tilanteen maaliskuussa 1917 pahemman kerran väärin

Helmikuun vallankumouksesta on tasan sata vuotta. Venäläinen Project1917-sivusto seuraa kohtalonvuotta päivä päivältä.

”Kulta, rakas aarteeni!” kirjoitti keisarinna Aleksandra Fjodorovna maaliskuun 10. päivänä 1917. ”Lakot ja levottomuudet kaupungilla ovat silkkaa provokaatiota.”

”Tämä on huligaanien kampanja – pikkupojat ja -tytöt juoksevat ympäriinsä huutaen, ettei heillä ole leipää, vain lietsoakseen kiihtymystä; työläiset estävät toisia tekemästä töitään.”

”Mutta tämä kaikki kyllä menee ohi ja laantuu.”

Venäjä oli maaliskuussa 1917 sekasortoisessa tilassa, ja niin oli varsinkin imperiumin pääkaupunki Pietari (Petrograd).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kulta rakas”, jolle keisarinna kirjoitti, oli Nikolai II, Venäjän tsaari ja Suomen suuriruhtinas. Tsaariperheen asiat olivat kehittymässä todella huonoon suuntaan, mutta kukaan ei vielä aavistanut, kuinka huonoon. (Kesällä 1918 bolševikit teloittivat perheen, myös lapset.)

Keisarinnan tilannearvio on peräisin venäläiseltä Project1917-verkkosivustolta, josta on sekä englannin- että venäjänkielinen versio.

Verkkosivusto on toimittaja Mihail Zygarin luomus. Sivustolla käydään läpi vuoden 1917 tapahtumia ikään kuin reaaliaikaisesti päivä kerrallaan.

Tapahtumien etenemisestä kertovat aidot aikalaistodistajat, joiden kirjoituksia käytetään lyhyessä muodossa kasvokuvien kera, ikään kuin ne olisivat Facebook-päivityksiä.

”Halusin mennä kotiin vossikalla”, kertoo runoilija Anna Ahmatova maaliskuun 10. päivästä, jolloin hän oli palaamassa kaupungilta. ”Ensimmäinen kohtaamani ajuri oli vanha mies, joka vastasi: ’Anteeksi, rouva, mutta minä en mene sinne... Sillalla ammutaan.’”

Päivää aiemmin, 9. maaliskuuta, myös säveltäjä Sergei Prokofjev oli kohdannut levottomuuksien seuraukset: ”Menin tänään konserttiin Mariinskissa, mutta teatterista kaksi kolmasosaa oli tyhjillään. Nevskillä oli ilmeisesti ammuskeltu tahallaan, ja musiikin rakastajat päättivät olla kulkematta Nevskin kautta konserttiin.”

Vallankumouksen pyörät olivat lähteneet pyörimään.

Kansa oli kyllästynyt sotaan. Ensimmäinen maailmansota oli alkanut kesällä 1914. Rintamalla tappiot olivat hirvittäviä ja kotirintamalla oli huutava pula perustarpeista kuten leivästä.

Tsaari Nikolaita vihattiin. Maaliskuussa 1917 Pietarissa paisuivat lakot ja mielenosoitukset.

Kuten menševikkijohtaja Nikolas Tšhkeidze arvioi 9. maaliskuuta Project1917-sivuston mukaan: ”Kadun halveksinta on hallitukselle ja monelle meistäkin tyypillistä. Mutta katu on jo puhunut, hyvät herrat, ja tämä katu on nyt syytä ottaa varteen.”

Tšhkeidze oli huomattavan oikeassa. Seurasi vallankumous, jota kutsutaan helmikuun vallankumoukseksi, koska Venäjällä oli vielä käytössä juliaaninen kalenteri.

Ratkaisevana käännekohtana oli maanantai 12. maaliskuuta 1917. Tsaarin edusmiehet Pietarissa halusivat kukistaa mielenosoitukset asevoimin, mutta rykmentti toisensa jälkeen asettui mielenosoittajien puolelle.

Tsaarinvallalta mureni pohja. Nikolai luopui kruunusta 15. maaliskuuta. Valta siirtyi väliaikaishallitukselle, mutta voimatekijänä Pietarissa oli myös työläisten ja sotilaiden neuvosto.

Pietarin tapahtumat tasan sata vuotta sitten olivat oikeastaan vasta alkusoittoa, jos vallankumouksesta puhutaan.

Kaukaisessa Sveitsissä maanpakolainen nimeltä Vladimir Lenin ajatteli vallankumousta taukoamatta, pakkomielteisesti.

”Vallankumous on ainoa todellinen keino vapauttaa työväenluokka korkeiden hintojen ja nälän kauhuista”, Lenin kirjoitti Zürichissä 16. helmikuuta 1917.

”Se [vallankumous] on välttämätön, jotta militarismi ja sota saadaan eliminoitua täydellisesti.”

Suomen historiaan helmikuun vallankumouksella oli järisyttävät vaikutukset. Vuosi 1917 tuskin olisi Suomen itsenäistymisvuosi, jos tsaarinvallalle ei olisi tullut maaliskuussa loppu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää