Ulkomaat

Turkki toi sisäpolitiikkansa Eurooppaan, haukkui Hollannin ja Saksan toimet ”natsismiksi” ja väläytti pakolaissopimuksen purkamista – mitä Turkki oikein aikoo?

Maanantaina EU:n ulkoministeri Federica Mogherini kehotti Turkkia pidättäytymään kärjekkäästä kielenkäytöstä ja kehotti osapuolia malttiin. Turkki kuitenkin väläytti, että se voisi ”arvioida uudelleen” EU:n kanssa tehdyn pakolaissopimuksen.

Turkki pyrkii käyttämään Euroopassa asuvia turkkilaisia poliittisena aseena, arvioi Turkin politiikan asiantuntija. Turkin ja usean EU-maan välit ovat kärjistyneet viime päivinä sanasodaksi, kun turkkilaisia ministereitä on estetty pitämästä poliittisia kampanjatilaisuuksia Euroopan maissa.

Rajuin kiista syntyi, kun Hollanti kielsi lauantaina Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun lentokonetta laskeutumasta Hollantiin. Myös muun muassa Saksa, Sveitsi, Itävalta ja Tanska ovat estäneet Turkin valtapuolueen poliitikkoja kampanjoimasta maidensa turkkilaisväestölle.

Toimillaan EU-maat torjuvat Turkin yritystä ”kääntää turkkilainen diaspora-väestö aseeksi”, sanoo tutkija Svante E. Cornell, joka johtaa Institute for Security and Development Policy -tutkimuslaitosta Tukholmassa.

Cornellin mukaan Turkki on presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johdolla jo usean vuoden ajan pyrkinyt aktivoimaan turkkilaisväestöä Euroopassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Heitä voidaan mobilisoida poliittisesti tai heitä voidaan käyttää protesteihin. Lopulta tarkoitus on kääntää ihmisten lojaalisuus Turkin hallituksen puolelle ja pois niistä maista, joissa he asuvat”, Cornell sanoo.

Turkkilaispoliitikkojen kampanjointi liittyy suoraan Turkissa huhtikuussa pidettävään kansanäänestykseen perustuslain muuttamisesta. Muutos tekisi Turkista presidenttijohtoisen maan, eli antaisi Erdoğanille laajemmat valtaoikeudet.

Myös Euroopassa asuvan turkkilaisväestön äänillä on merkitystä, joten Erdoğanin liittolaiset yrittävät houkutella myös ulkoturkkilaisia puolelleen.

Euroopan maita kuitenkin ärsyttää, että Turkki tuo sisäpolitiikkansa muihin maihin. Huolta on myös siitä, että kampanjointi kärjistää turkkilaisväestön sisäisiä kiistoja tai suhteita kunkin maan valtaväestöön.

Hollanti sanoi viikonloppuna vetävänsä toiminnalle ”punaisen viivan”. Pääministeri Mark Rutten mukaan turkkilaisministereiden kampanjointi Hollannissa on ”äärimmäisen epämukavaa”.

Kiistaa on kärjistänyt myös Turkin johtajien kielenkäyttö. Presidentti Erdoğan on kutsunut sekä Hollannin että Saksan toimia ”natsismiksi”.

Maanantaina myös Euroopan unioni otti kantaa tilanteeseen. EU:n ulkoministeri Federica Mogherini kehotti Turkkia pidättäytymään kärjekkäästä kielenkäytöstä ja kehotti osapuolia malttiin.

Turkki kuitenkin väläytti, että se voisi ”arvioida uudelleen” EU:n kanssa tehdyn pakolaissopimuksen. Turkissa on noin kolme miljoonaa Syyrian sodan pakolaista. Viime vuoden sopimus tyrehdytti pakolaisten tulon Turkista Kreikan saarille ja edelleen muualle EU:hun.

Turkki on monesti aiemminkin väläytellyt kiistoissa mahdollisuutta, että se päästäisi pakolaiset taas liikkeelle kohti Eurooppaa.

Viime päivinä nähty kiistely politikoinnista toisen valtion alueella on poikkeuksellista Euroopassa. Kansainvälinen oikeus ei suoraan ota kantaa vastaaviin tilanteisiin, vaan viranomaiset arvioivat asiaa tapauskohtaisesti oman valtion lakien pohjalta, sanoo lähetystöneuvos Tarja Långström ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksiköstä.

Suomessa kyseeseen tulisi kokoontumislain tulkinta.

”Lähtökohta on, että Suomessa on kokoontumisvapaus. Lain perusteluissa todetaan, että vapaus koskee myös niitä, joilla ei ole kotipaikkaa Suomessa”, Långström sanoo.

Viranomaisilla on kuitenkin mahdollisuus rajoittaa vieraan valtion poliitikon kampanjointia yleisen järjestyksen turvaamisen perusteella. Näin esimerkiksi Saksassa on tehty.

Turkin kanssa tilannetta mutkistaa se, että Euroopassa kiertäneet poliitikot ovat Turkin istuvan hallituksen ministereitä. Yleensä valtiot haluavat pitää hyviä suhteita yllä muihin maihin ja edistää vierailuita ja keskusteluita. Siksi Hollannin päätös estää Turkin ulkoministerin maahantulo oli hyvin poikkeuksellinen.

Tapakäytäntö kuitenkin edellyttää, että ministeritkin noudattavat vierailulle tullessaan vastaanottajamaan lakeja ja määräyksiä.

”Ajatus on, että ollaan edustamassa omaa valtiota ja ollaan puuttumatta vastaanottajavaltion sisäisiin asioihin”, Långström sanoo.

Turkkilaiset ministerit eivät ole olleet Euroopassa varsinaisesti virkamatkoilla edustustehtävissä, vaan nimenomaan tekemässä Turkin kansanäänestykseen liittyvää kampanjaa. Itse asiassa vaalikampanjointi ulkomailla ei ole Turkin oman perustuslain mukaista, mutta tätä Erdoğan liittolaisineen on kiertänyt.

Hollannissa ajankohta vieraiden politikoinnille oli erityisen herkkä, koska maassa pidetään keskiviikkona parlamenttivaalit.

”Populistipuolueet ovat nousussa Euroopassa. Tällaisessa tilanteessa hallitus ei halua näyttää pehmeältä Turkkia vastaan”, sanoo tutkija Cornell.

Turkin ja EU-maiden suhteita hiertävät monet muutkin asiat, kuten Lähi-idän pakolaistilanne, jämähtäneet EU-jäsenyysneuvottelut, terrorisminvastaiset toimet ja viime kesän vallankaappausyritys Erdoğania vastaan.

Erdoğanin toteuttamissa puhdistuksissa kymmeniätuhansia virkailijoita on pidätetty tai pantu viralta. Riippumatonta mediaa, oppositiota ja oikeuslaitosta on laitettu tiukemmin hallituksen kontrolliin, mikä on nostanut arvostelua Euroopan maista.

Presidentin valtaoikeuksien laajentaminen olisi Turkille periaatteellisesti suuri muutos. Perustuslain mukaan hallitusta johtaa edelleen pääministeri. Erdoğan on kuitenkin kahminut valtaa presidentille kyseenalaisesti.

”Oikeastaan kaikki, mitä Erdoğan tekee on laitonta. Se on kuin Ruotsin kuningas alkaisi antaa määräyksiä ministeriöille ja virkailijoille. Hänellä ei ole siihen oikeuksia”, sanoo tutkija Cornell.

Perustuslain muutos päästäisi Erdoğanin oikeudellisesta pulmasta ja sinetöisi hänen valtaoikeutensa, joten huhtikuun kansanäänestys on hänelle hyvin tärkeä. Turkki on kuitenkin rajusti jakaantunut presidentin suhteen, joten tämä ei voi olla varma äänestyksen lopputuloksesta.

Siksi myös ulkoturkkilaisten äänillä on merkitystä. Vuonna 2015 Turkin vaaleissa oli noin 2,8 miljoonaa rekisteröitynyttä äänestäjää ulkomailta. Euroopassa suurin turkkilaistaustainen väestö on Saksassa, jossa heitä on noin 1,5 miljoonaa. Hollannissa turkkilaistaustaisia on noin 400 000.

Turkissa on noin 80 miljoonaa asukasta.

Sanasota herätti maanantaina myös sotilasliitto Naton huomion. Turkki on Naton jäsen. Sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg kannusti osapuolia ”osoittamaan molemminpuolista kunnioitusta”.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  10. 10

   Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää