Ulkomaat

Viharikosten määrä kasvoi rajusti Yhdysvalloissa – Tutkija: Presidentinvaaleilla vaikutusta kehitykseen

Ennen vaaleja viharikosten määrä oli monissa kaupungeissa laskussa.

Viharikoksia tehtiin viime vuonna Yhdysvaltain yhdeksällä suurkaupunkialueella yli 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, kertoo uutistoimisto Reuters.

Viharikosten arvioidaan saaneen kasvualustaa marraskuisten presidentinvaalien herättämistä ristiriidoista. Lisäksi määrän kasvua selittää tekojen uhrien entistä suurempi halukkuus ilmoittaa heihin kohdistuneista rikoksista, kertoo kalifornialainen tutkija Brian Levin Reutersin mukaan.

Hän sanoo viharikosten yleistyneen joillakin alueilla Donald Trumpin valinnan jälkeen ja kehityksen jatkuneen sen jälkeen muun muassa pommiuhkina sekä synagogien ja juutalaisten hautausmaiden häpäisyinä.

Ennen vaaleja viharikosten määrä oli monissa kaupungeissa laskussa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Levinin poliisilaitoksilta keräämän tilastotiedon mukaan viharikoksia tehtiin viime vuonna eniten New Yorkissa. Näiden rikosten määrä (380) nousi kaupungissa edellisvuodesta 24 prosenttia.

Suurin kasvuprosentti (62) nähtiin kuitenkin Washington D.C.:ssä, jossa viharikoksia tehtiin vuoden aikana 107.

Koko maassa viharikosten määrä nousi vuodesta 2015 yhdeksällä tutkimusalueella noin 23 prosenttia. Tietoja kerättiin New Yorkin ja Washingtonin lisäksi Chicagosta, Montgomery Countysta, Marylandista, Columbuksesta, Ohiosta, Seattlesta, Long Beachilta, Kaliforniasta ja Cincinnatista.

Antisemitististen viharikosten yleistyminen ei Levinin mukaan välttämättä liittynyt pelkästään presidentinvaalikampanjointiin. Esimerkiksi New Yorkissa juutalaisiin kohdistuneita rikoksia on tehty myös tämän vuoden aikana entistä enemmän – määrä oli tammikuun ja maaliskuun alun välisenä aikana 189 prosenttia suurempi kuin samana ajanjaksona vuosi aiemmin.

”Aluillaan saattaa olla uusi suuntaus, jonka seurauksena antisemitististen tekojen määrä kasvaa joka vuosi yli vuosikymmenen ajan jatkuneen tapausten vähenemisen jälkeen”, Levin toteaa.

Suuri osa raportoiduista viharikoksista kohdistui muslimeihin, homo- ja biseksuaaleihin sekä transsukupuolisiin.

”Rikosmäärän kasvua ei voi selittää vain tehtyjen ilmoitusten yleistymisellä”, Levin lisää Reutersin mukaan.

Presidentti Trump on viime aikoina tuominnut entistä jyrkemmin juutalaisiin kohdistuneet rikokset. Asia koskettaa häntä henkilökohtaisesti, sillä hänen tyttärensä Ivanka Trump on kääntynyt juutalaiseksi, ja myös tämän lapset ovat juutalaisia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Viharikokset
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen toiseksi suurin sähköverkko Elenia saa uudet omistajat – kauppahinta miljardeja

  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää