Ulkomaat

Turkki vain uhkailee irtaantuvansa sille rahakkaasta pakolaissopimuksesta, arvioi sopimuksen arkkitehti – ”Populismia ja paineen luomista”

Ainoa syy, miksi EU:n ja Turkin vuosi sitten tekemä pakolaissopimus on pitänyt, on se, että se on niin hyvä Turkille, sanoo sopimuksen arkkitehti, itävaltalainen Gerald Knaus.

Berliini

Turkin johdon uhkailevat viestit siitä, että Turkki irtaantuisi EU:n ja Turkin vuosi sitten tekemästä pakolaissopimuksesta, ovat populismia ja uhittelua, arvioi European Stability Initiative -ajatushautomon itävaltalainen johtaja Gerald Knaus.

”Viestit ovat populismia ja paineen luomista. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on jatkuvasti sanomassa, että voisi laittaa ihmiset busseihin ja ajaa rajalle. Se on totta. Sillä olisi kuitenkin Turkille sellaisia seurauksia, joita se ei halua.”

Pakolaissopimus on Turkille erittäin hyvä, ja se on sitä myös itse halunnut, Knaus sanoo.

”Turkki oletti joutuvansa ottamaan Kreikasta huomattavasti enemmän ihmisiä kuin mitä se on joutunut ottamaan. Todellisuudessa Kreikasta Turkkiin on palautettu keskimäärin 80 ihmistä kuukaudessa.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tätä joukkoa vastaan Turkki saa EU:lta yhteensä kuusi miljardia euroja avustusta niille syyrialaisille, jotka ovat jo Turkissa. ”Sopimus on Turkille uskomattoman hyvä.”

Knaus tuntee pakolaissopimuksen erittäin hyvin. Se on hänen ideansa.

Juuri Knaus laati ensimmäisen suunnitelman siitä, miten Eurooppa saisi hillittyä Turkista Kreikan saarten kautta Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä. Esitys syntyi syyskuussa 2015. Pakolaiskriisi oli silloin kiivaimmillaan.

Vain kahta viikkoa aiemmin Eurooppa oli havahtunut kriisiin toden teolla, kun kuva kolmivuotiaan Aylan Kurdin rantaan ajautuneesta ruumiista levisi mediassa. Se oli käänne eurooppalaisten suhteutumisessa Syy­rian pakolaisiin, aivan samoin kuin Unkariin Budapestin rautatieasemalle pakkautuneet pakolaiset. Saksan liittokansleri Angela Merkelin päätöksellä pitää rajat auki ja Schengenin sopimus hengissä pakolaiset pääsivät jatkamaan matkaansa kohti Saksaa.

Knausin suunnitelma oli periaatteessa yksinkertainen. Siksi siihen tarttuivat EU:n silloinen puheenjohtajamaa Hollanti ja Saksa, johon pakolaiskriisissä kohdistui kaikkein suurin pakolaisten paine. Osansa on myös Suomella, jossa Knaus oli käynyt vuonna 2013 tutustumassa siihen, miksi Venäjän-vastainen raja pitää.

Suomen raja pitää Venäjän ansiosta. Samoin olisi EU:ssa. Ei olisi EU:sta kiinni, mitä EU:n etelärajalla tapahtuisi, vaan Turkista, Knaus kirjoitti syyskuussa 2015.

Knaus ehdotti, että Turkki ottaisi takaisin kaikki Kreikkaan Turkista tulleet syyrialaiset, mikä lisäisi Turkin motiivia valvoa rajojaan niin, etteivät pakolaiset edes lähtisi liikkeelle. Tulijat palautettaisiin nopeasti, ja tämä söisi pohjan ihmissalakuljettajien tappavalta bisnekseltä.

Ihmisiä ei enää hukkuisi Välimereen.

”Samalla, kun Turkille tulee velvoitteita, sille täytyy tarjota jotain. Se oli rahaa Turkissa olevien syyrialaispakolaisten hoitoon sekä poliittisia etuja ja motivointeja EU-jäsenyyden kautta. Tässä perusidea”, Knaus sanoo Berliinissä, jossa hän tapasi kansainvälisiä toimittajia.

Sopimuksen tekivät käytännössä Saksan liittokansleri Angela Merkel, Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Turkin silloinen pääministeri Ahmet Davutoglu. Se, mihin EU ja Turkki 18. maaliskuuta 2016 sitoutuivat, on pitkälti juuri sitä, mitä Knaus ehdotti. Kuukausien neuvotteluissa ehdot täsmentyivät, mutta jo Knausin esityksessä oli esimerkiksi mekanismi siitä, että Syyrian pakolaisia otettaisiin Eurooppaan suoraan Turkin pakolaisleireiltä. Sekin estäisi satojentuhansien ihmisten liikkeelle lähdön kohti Eurooppaa.

Juju oli juuri yhdistelmässä: Eurooppaan pääsisi turvapaikanhakijana vain, jos ei lähtisi Kreikkaan ja jos olisi Turkin hyväksymä pakolainen.

Neuvottelujen edetessä Turkki oli hyvin aktiivinen.

”Oli Turkin oma esitys, että tietyn päivämäärän jälkeen jokainen syyrialainen, joka saapuisi Turkista Kreikan saarille – palautetaan Turkkiin. Ja sitä vastaan se saisi tiettyjä asioita.”


Turkki ymmärsi, miten hyvän diilin se saisi.

”Eurooppa ei ole koskaan rahoittanut minkään muun maan pakolaistilannetta samalla tavalla kuin Turkin”, Knaus sanoo.

Sopimus toimii myös Euroopan näkökulmasta. Vuoden 2016 kolmena ensimmäisenä kuukautena, jona sopimus ei ollut vielä voimassa, YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Kreikkaan tuli Egeanmeren yli 150 000 ihmistä. Seuraavina yhdeksänä kuukautena 22 000.

Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Egeanmereen hukkui 366, loppuvuonna 68.

Tilanne on aivan toinen keskisen Välimeren reitillä. Siksi myös muiden maiden kuin Turkin kanssa tarvitaan sopimukset sellaisten tulijoiden palauttamisesta, jotka eivät täytä turvapaikkaedellytyksiä. Knausilla on esitys jo valmiina.

EU:n pitäisi aloittaa koordinoitu turvapaikkahakemusten käsittely Kreikassa ja Italiassa ja sitoutua siihen, että jokainen hakemus käsitellään neljässä viikossa, Knaus sanoo. Se olisi mahdollista – ja samalla viesti siitä, ettei Eurooppaan voi tulla vuosiksi odottamaan turvapaikkapäätöstä. Palautussopimuksissa EU:n on sitouduttava maksamaan lähtömaille, kuten se tekee myös Turkin kanssa.

Kun HS edellisen kerran tapasi Knausin viime syyskuussa, hän oli huomattavan pessimistinen pakolaissopimuksen pitävyyden suhteen. Tuolloin Knaus arvioi, ettei sopimus toimi aiotulla tavalla ja se uhkaa romuttua. Kritiikin syynä oli se, että EU-maat eivät olleet painostaneet Turkkia uudistamaan turvapaikkajärjestelmäänsä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet kovin sanoin EU:ta sopimuksesta. Ne eivät pidä Turkkia turvallisena palautusmaana, eikä järjestely, jossa EU-maiden piti ottaa syyrialaispakoalaisia suoraan Turkista, toimi.

Turkin kanssa tehty pakolaissopimus ei ole millään tavoin ongelmaton, Knaus sanoo. Hän on silti sitä mieltä, että EU:n on ehdottomasti saatava vastaavat pakolaissopimukset myös Pohjois-Afrikan maiden kanssa.

Esimerkiksi se, että Kreikassa on jumissa kymmeniätuhansia pakolaisia, on vakava ongelma. ”Pakolaiset ovat Kreikassa hirvittävissä oloissa.”

Ongelma on kuitenkin EU:n pään, ei Turkin. Kaikki 801 sopimuksen voimassaoloaikana Kreikasta Turkkiin palanneista ovat palanneet vapaaehtoisesti, eikä yhdenkään turvapaikkapäätösprosessia oltu saatu virallisesti päätökseen. ”Itse asiassa Kreikka palautti viime vuonna Turkkiin enemmän ihmisiä niinä kolmena kuukautena, jolloin sopimus ei vielä ollut voimassa, kuin sen jälkeen.”

Moni arvostelee kovin sanoin sitä, että EU joutui kovin riippuvaiseksi Turkista, joka pääsee nyt politikoimaan sillä, että irtaantuisi sopimuksesta.

”Mutta jos sopimusta ei olisi, mitkä silloin olisivat ne muut uudet mahdollisuudet Euroopalle ja esimerkiksi Saksan hallitukselle vaikuttaa Turkin ihmisoikeustilanteeseen? Vertailukohdaksi voi ottaa vaikka Egyptin, Iranin ja Algerian.”

Kysymys siitä, miten EU pystyy tällä hetkellä vaikuttamaan Turkin ihmisoikeustilanteeseen, on Knausin mukaan mitä oikeutetuin. ”Samaan aikaan tällaiset kysymykset ovat aina strategisia. Miten arvioidaan tilanne, mihin ollaan menossa tai mitä ollaan välttämässä? Turkin ja EU:n suhteen ei haluta eskaloituvan.”

Ainoa syy, miksi sopimus on pitänyt, on se, että se on niin hyvä Turkille, Knaus sanoo. ”Nyt olen suhteellisen optimistinen sen suhteen, että sopimus pitää.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  2. 2

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  8. 8

   Espoo selvittää, istuuko länsimetroyhtiön hallituksessa vääriä ihmisiä – Virkamiesten asema hallituksissa saattaa muuttua muuallakin, mikäli jääviysepäilyjä löytyy

  9. 9

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  10. 10

   Kymmenen kuukauden ikäinen lapsi kuoli kolarissa Uudessakaarlepyyssä – poliisi korjaa tietoja: vauva oli turvakaukalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  8. 8

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää