Ulkomaat    |   HS Syyriassa

Pommi-iskut ajoivat Damaskoksen kaaokseen – HS:n toimittajat räjähdyspaikalla: Oikeustalon aula on veren peitossa

Itsemurhaiskut Syyrian pääkaupungissa surmasivat kymmeniä ihmisiä Syyrian sodan vuosipäivänä.

Damaskos.

Kaksi itsemurhaiskua Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa surmasi kymmeniä ihmisiä keskiviikkona puolen päivän jälkeen. Iskut tehtiin päivänä, jolloin Syyrian sodan alkamisesta eli vuoden 2011 niin sanotusta Raivon päivästä oli tullut kuluneeksi tasan kuusi vuotta.

Keskustan katuja suljettiin, jotkut räjähdyspaikan lähellä sijaitsevat kauppaliikkeet panivat ovensa kiinni, miljoonakaupungin liikennekaaos oli valmis ja viranomaiset neuvoivat ihmisiä pysymään kotona uusien iskujen pelossa.

Iskun tekijäksi ei ole vielä ilmoittautunut kukaan.

Ensimmäinen isku tehtiin pian kello yhden jälkeen oikeustalolle Damaskoksen keskustassa vanhan kaupungin tuntumassa. Valtiollisen uutistoimiston Sanan mukaan kuolonuhreja oli kolmekymmentä. Oikeustalo on alkuiltapäivästä yleensä tupaten täynnä oikeusasioitaan hoitavia kansalaisia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vajaa tunti iskun jälkeen ruumiit oli kuljetettu pois oikeustalon aulasta, jonka lattia oli verilammikoiden peitossa. Veriset vaatteet, jalkineet, silmälasit ja pahviset kahvikupit uivat lattialla.

Itsemurhaiskun tekijä oli ilmeisesti päässyt oikeustalon pihalle Nasserkadulta ilman, että porttivartijat olisivat kiinnittäneet räjähteeseen huomiota. Ulko-oven turvatarkastuksessa hänet oli paikallisten viranomaisten mukaan huomattu ja yritetty pidättää.

Itsemurhapommittaja onnistui juoksemaan kymmenen metrin matkan oikeustalon aulaan ja räjäyttämään itsensä väkijoukossa.

Toinen isku tehtiin pian ensimmäisen jälkeen läntisessä al-Rabwahin lähiössä. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan itsemurhapommittaja räjäytti pomminsa ravintolassa vanhan Beirutin-tien varrella. Tarkkaa kuolonuhrien määrää ei iltapäivällä tiedetty.

Oikeustalon naapurissa optiikkaliikettä pitävä Haizam Dahabi, 57, havahtui voimakkaaseen räjähdykseen yhden jälkeen iltapäivällä.

”Ensimmäinen ajatukseni oli, että minä luotan siihen, minkä Jumala on määrännyt ja pysyn tässä”, 25 vuotta Nasserkadun liikettä pitänyt Dahabi kertoi.

”Sisään juoksi saman tien parikymmentä naista, jotka hakivat kaupasta turvaa”, Dahabi jatkoi. ”Se on aika tavallista, naiset hakeutuvat sisälle ja miehet juoksevat ulkona. Yritimme rauhoitella ihmisiä, jaoimme vettä ja päästimme pesulle.”

”Yritin takaoven kautta päästä auttamaan pelastajia, mutta poliisi ei päästänyt. On tavallista, että pommittajia on kaksi, ja toinen laukaisee pomminsa, kun avustajat ovat rynnänneet paikalle.”

Toista räjähdystä ei tällä kertaa tullut oikeustalon edustalla.

Edellisestä korttelin pommi-iskusta on Dahabin mukaan kulunut jo neljä vuotta. Silloin aikaohjattu tai etälaukaistu pommi räjähti oikeustalon parkkipaikalla. Kymmenen päivää myöhemmin räjähti saman kokoinen pommi lähistöllä.

Sittemmin itsemurhaiskut ovat vähentyneet, vaikka taisteluja on käyty Damaskoksen eteläpuolella ja esimerkiksi Venäjän lähetystöä on tulitettu raketein.

Damaskoksen suhteellinen pommirauha päättyi viime lauantaina kahteen iskuun.

Keskustan eteläpuolella laukaistiin tienvarsipommi ja samaan aikaan itsemurhapommittaja laukaisi räjähteensä shiiamuslimien pyhiinvaelluspaikkana tunnetun Bab al-Saghirin mausoleumin alueella. Iskun tekijäksi ilmoittautui jihadistiryhmittymä Tahrir al-Sham, joka on lähellä terroristijärjestö al-Qaidaa.

Uudet iskut eivät kuitenkaan estä Haizam Dahabia jatkamasta silmälasien myyntiä. ”Taistelua se on tämäkin, kun jatketaan normaalia elämää.”

Oikaisu 15.3. kello 19.30: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Tahrir al-Sham olisi ilmoittautunut keskiviikkoisen iskun tekijäksi. Jihadistiryhmittymä ilmoitti tehneensä viime lauantaisen iskun, mutta keskiviikon iskun tekijäksi ei ole vielä ilmoittautunut mikään taho.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

Syyrian sota alkoi kuusi vuotta sitten


 Syyrian sodan juuret ulottuvat niin kutsuttuun arabikevääseen.

 Maaliskuussa 2011 joukko teinipoikia uskaltautui vastustamaan maata johtavan Bashar al-Assadin hallintoa Daraan kaupungissa ja kirjoitti seinään vaatimuksen hallinnon vaihtamisesta.

 Turvallisuusviranomaiset pidättivät teinit, mistä kansalaiset saivat lisää pontta vaatimuksilleen demokraattisista uudistuksista.

 Tilanne kärjistyi tasan kuusi vuotta sitten Damaskoksessa ”Raivon päivänä”. Mielenosoittajat vaativat poikkeuksellisessa protestissa kansalaisoikeuksia ja poliittisten vankien vapauttamista. Al-Assadin joukot vastasivat mielenosoituksiin voimalla, ja maan syöksy kohti syvää ja tuhoisaa sotaa alkoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Pommi-iskut
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalaissotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  5. 5

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  6. 6

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  7. 7

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  8. 8

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää