Ulkomaat

Moni helpottui, kommentoivat HS:n Eurooppa-kirjeenvaihtajat Hollannin vaalitulosta: ”Brexit ei tarttunutkaan”

Saksassa, Ruotsissa, Britanniassa ja Belgiassa jännitettiin Hollannin populistien menestystä. Vaalitulos sai jopa Saksan poikkeamaan totutusta pidättyväisyydestään. ”Hollanti, oi Hollanti, olet mestari!” twiittasi liittokansleri Angela Merkelin lähimies Peter Altmaier.

Eurooppa seurasi poikkeuksellisen kiinnostuneena Hollannissa keskiviikkona käytyjä parlamenttivaaleja. Lopulta islaminvastaisen oikeistopopulistin Geert Wildersin johtama vapauspuolue ylsi odotuksiin nähden laihaan vaalitulokseen. Pääministeri Mark Rutten talousoikeistolainen VVD-puolue saavutti torjuntavoiton.

HS käy läpi, minkälaisissa tunnelmissa vaalitulos otettiin vastaan eri Euroopan pääkaupungeissa.

Brexit-Britannia ei tartuttanutkaan Hollantia


Annamari Sipilä, Lontoo:

”Hollanti ei saanutkaan Britanniasta brexit-tartuntaa, vaan Eurooppa-myönteiset liberaalit päihittivät oikeistopopulistit.

Britannnian brexit-leirissä Hollannin on ennakoitu olevan seuraava EU-maa, joka kääntyy EU-jäsenyyttä vastaan ja haastaa valtaapitävät. Näin ei käynyt, vaan pääministeri Mark Rutte pääsee muodostamaan kolmatta hallitustaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Britannian konservatiivihallitukselle vaalitulos voi olla kuitenkin iso helpotus. Populistisen PVV-puolueen murskavoitto olisi pannut Hollannin kuohuntatilaan, mikä olisi väistämättä heijastunut myös muuhun EU:hun. Tämä olisi puolestaan tehnyt EU:sta entistä huomattavasti arvaamattoman neuvottelukumppanin pian käynnistyvissä brexit-neuvotteluissa.

Britannia hyötyisi toki siitä, että se pääsisi lyömään kiilaa muiden EU-maiden yhtenäisyyteen vaikean brexit-väännön aikana. Epävakaa ja hajanainen unioni ei ole kuitenkaan sekään Britannian etu, sillä brexit-sopimuksen saavuttaminen määräajassa voisi vaarantua.

Pääministeri Theresa Mayn hallituksella ei ole suunnitelmaa siltä varalta, että Britannia ei saavuta sopimusta muiden EU-maiden kanssa kahden vuoden määräajan aikana. Ilman sopimusta jääminen tulisi etenkin Britannialle kalliiksi, sillä kauppakumppanit jäisivät Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen varaan. Vapaakauppa loppuisi ja tuotteille tulisi tullit.”

Ruotsissa Hollannin vaaleja seurattiin populismin mittarina – omat vaalit ensi vuonna


Elina Kervinen, Tukholma:

”Ruotsia ja Hollantia yhdistää maahanmuuttovastaisen ja islamia arvostelevan populistisen puolueen vahva asema politiikassa viime vuosina. Maita yhdistää myös se, että muiden puolueiden on pitänyt miettiä, miten suhtautua populistien kasvuun poliittisena voimana.

Jimmie Åkessonin johtama ruotsidemokraatit muistuttaa kysymyksenasetteluiltaan Geert Wildersin PVV:tä, vaikka puolueilla ja poliittisella ympäristöllä on toki eronsa. Ruotsidemokraatit on kasvanut Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, joissain mittauksissa jo toiseksi suurimmaksi. Valtiopäivävaalit järjestetään ensi vuonna.

Tutkijat varoittelevat, että liian vahvojen johtopäätösten tekeminen muiden maiden vaaleista on harhaanjohtavaa. Selvää on silti, että Ruotsissa tulkittiin Hollannin vaaleja vähintään jonkinlaisena populististen virtausten mittarina Euroopassa. Hallituksen riveissä oli aistittavissa helpotusta.

”Voimme vain onnitella Ruttea vaalivoitosta ja ilmaista iloa siitä, että tilanne suosii avointa Eurooppaa eikä salli oikeistopopulismia”, ulkoministeri Margot Wallström sanoi vieraillessaan Helsingissä torstaina.

Entinen pääministeri Carl Bildt puolestaan kysyi Twitterissä, onko Euroopassa meneillään Donald Trumpin vastainen aalto ja vastasi omaan kysymykseensä kyllä.

Åkesson valitsi painottaa, että tulos oli yhä voitto Wildersin puolueelle PVV:lle, joskaan ei yhtä suuri kuin mielipidemittaukset antoivat joitakin kuukausia sitten odottaa. Ruotsia ja Hollantia yhdistää hänen nähdäkseen se, että muut puolueet ovat joutuneet sopeutumaan populistien agendaan ja nostamaan esiin enemmän esimerkiksi maahanmuuttoa koskevia kysymyksiä.

”Aivan kuten näemme Ruotsissa on politiikka siirtynyt sille kenttäpuoliskolle, joka minä pidän meidän omanamme. Vaikkei puolue kasvanut niin paljoa kuin odotettua, on poliittinen kartta mennyt uusiksi”, hän sanoi TT:n haastattelussa.


”Hollanti, Hollanti, olet mestari!” – Saksan hallitus poikkesi perinteiseltä pidättyväiseltä linjaltaan


Heikki Aittokoski:

”Saksa on perinteisesti ollut hyvin varovainen kommentoidessaan muiden maiden vaalituloksia.

Niin on Euroopassa yleensä tapana, ja Saksan kohdalla erityisesti. Tähän vaikuttaa Saksan koko ja historian painolasti.

Totutulla diplomaattisella linjalla jatkoi myös liittokansleri Angela Merkel, kun Hollannin vaalitulos oli pääpiirteissään selvä.

”Iloitsen hyvän yhteistyön jatkumisesta ystävinä, naapureina ja eurooppalaisina”, Merkel onnitteli pääministeri Mark Ruttea keskiviikkoiltana. Näin kertoi saksalaislehti Süddeutsche Zeitung.

Merkelin lähimies Peter Altmaier rikkoi kuitenkin kaavan. Altmaier on liittokanslerinviraston johtaja.

”Hollanti, oi Hollanti, olet mestari!” Altmaier tviittasi keskiviikkoiltana – ja vieläpä hollanniksi.Merkelin lähimiehen riemuitseminen kertoo helpotuksesta. Saksalla on itsellään edessä liittopäivävaalit syyskuussa. Valtapuolueet – Merkelin kristillisdemokraatit sekä sosialidemokraatit – eivät kaipaa yhtään signaaleja oikeistopopulistien menestyksestä.

Saksassa on Vaihtoehto Saksalle -puolue, joka ammentaa suosionsa muukalais- ja EU-vastaisuudesta. Näillä näkymin se ylittää syksyllä äänikynnyksen kirkkaasti. Merkittävä valtakunnantason oikeistopopulistinen puolue olisi liittotasavallassa uutta.”

Hollannin tulos makea voitto EU-myönteisille voimille


Pekka Mykkänen, Bryssel:

”Hollannin äänestäjät lähettivät voimakkaan viestin kaikille maailman populisteille. Vaikka Twitter-aikakautta eletäänkin, vaaliohjelmaan tarvitaan ranskalaisten viivojen lisäksi sisältöä ja uskottavuutta.

Islamia vihaava ja EU-eroa lupaavan Geert Wildersin vapauspuolue yritti voittaa vaalit manifestilla, joka mahtui yhdelle paperilapulle. Siinä luvattiin islamin juurimista Hollannista ja EU-eroa. Missään ei kerrottu, miten nämä perustuslaillisesti ja poliittisesti vähintäänkin haastavat lupaukset lunastetaan.

Viime syksynä mielipidekyselyt näyttivät pitkään, että Wilders saattaisi voittaa vaalit. Mutta monen hollantilaisen mieli näyttää muuttuneen, kun he ovat seuranneet Donald Trumpin koheltamista Yhdysvaltain presidenttinä.

Hallitusvalta on populistille painajaismaista puuhaa, mikä on Suomessakin nähty. Myös brittien tuskainen taival viime kesän brexit-kansanäänestyksen jälkeen on huomattu.

EU-maiden ja -instituutioiden päättäjille Hollannin vaalitulos on virkistävä osoitus siitä, ettei Eurooppa olekaan vääjäämättömästi etenevän populismiaallon syövereissä. Saksassa äärioikeisto on heikentynyt, ja ensi syksyn vaali on yhä selkeämmin kahden perinteisen suurpuolueen ja kahden EU-myönteisen pääehdokkaan kaksintaisto.

Ranskan presidentinvaaleissa huhti–toukokuussa mediahuomio keskittyy äärioikeiston ehdokkaaseen Marine Le Peniin samalla tavalla kuin Hollannissa päähuomio oli Wildersissä. Ranska saattaa hyvinkin marssia Hollannin jalanjäljissä ja äänestää voittoon EU-myönteisen peruspoliitikon, keskustalaisen Emmanuel Macronin.

EU-maiden johtajat kokoontuvat ensi viikon lauantaina Roomaan juhlimaan unionin 60-vuotista taivalta. Juhlatunnelmaa kohottaa orastava lupaus siitä, että kolmessa EU:n perustajamaassa – Hollannissa, Ranskassa ja Saksassa – kansa seisoo yhä voittopuolisesti yhteiseurooppalaisen projektin tukena.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Asiakas ryhtyi estelemään ravintolaan lounasaikana iskenyttä varasta Sörnäisissä – ”Mitä sä touhuat?” nainen huusi ja varas mätkäisi mennessään

  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Työntekijä sairastui kesällä ja halusi lomapäivänsä takaisin, työnantaja kieltäytyi – nyt EU-tuomioistuin ratkaisee, onko menetetty loma korvattava

  7. 7

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  10. 10

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia
  3. Lisänimestään bluesmuusikko tunnetaan: Suomessa perjantaina esiintyvällä Blind Boy Paxtonilla nimeen on erityinen syy
  4. Kimi Räikkönen tuskastui toimittajan kysymykseen: ”Rehellisesti sanottuna en tajua, miten katsot näitä asioita”
  5. Työntekijä sairastui kesällä ja halusi lomapäivänsä takaisin, työnantaja kieltäytyi – nyt EU-tuomioistuin ratkaisee, onko menetetty loma korvattava
  6. Asiakas ryhtyi estelemään ravintolaan lounasaikana iskenyttä varasta Sörnäisissä – ”Mitä sä touhuat?” nainen huusi ja varas mätkäisi mennessään
  7. Usain Bolt haluaa pelata jalkapalloa jo ensi vuonna: ”Monet seurat ovat ottaneet yhteyttä”
  8. Britannian Theresa May tasapainotteli brexit-nuoralla Brysselissä – kotiyleisö ei siedä uutta lupausta rahasta, muu EU haluaa lisää
  9. Kaupunkipyöräilijän ei tarvinne vaihtaa kulkupeliä kaupunkien rajalla – Helsingissä toimiva yritys voitti kilpailutuksen myös Espoon kaupunkipyöristä
  10. Apartheidin vastustamista, Michael Monroe -nukkeja Japanissa ja selkkaus levy-yhtiön kanssa – Monroen soolouran alkuvuodet olivat hurmosta kunnes tuli stoppi
  11. Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää
  12. Näytä lisää